Indicii pentru autism
Autism, spectru autist… cuvinte grele pentru parinti… Daca ai dubii, iata cateva semne care limpezesc problema, si indica sau nu autismul.
Semnele autismului pot aparea de la sase luni. Care sunt acestea?
Ca parinte, nu ti-ai dori niciodata sa afli ca minunea ta are o problema si, cu atat mai mult, ca ar putea sa aiba o tulburare din spectrul autist.
Cu toate acestea, atunci cand vine vorba despre interventiile terapeutice in autism, unul dintre cei mai importanti factori il reprezinta timpul.
Cu cat diagnosticul si interventia terapeutica sunt mai timpurii, cu atat sansele de ameliorare sunt mai mari. Terapia poate sa reduca semnificativ manifestarile tulburarii si il va ajuta pe copil sa invete, sa se joace si sa vorbeasca.
Ce este tulburarea de spectru autist (TSA)?
Este o tulburare cu debut precoce (primele semne ale autismului pot sa apara in jurul varstei de sase luni), si cauzeaza intarzieri in majoritatea ariilor importante de dezvoltare, cum ar fi: dezvoltarea limbajului; dezvoltarea jocului; a imitatiei; a interactiunii sociale.
Semnele si simptomele autismului difera de la un copil la altul, gradul de afectare fiind diferit de la caz la caz.
Cu toate acestea, majoritatea copiilor cu TSA are probleme, intr-o masura mai mare sau mai mica, intr-una din urmatoarele arii de dezvoltare: comunicare verbala si non-verbala; relationarea cu cei din jurul sau si mai ales cu copiii; aparitia unor bizarerii comportamentale.
Parintii sunt in cea mai buna pozitie pentru a identifica primele semne ale autismului. Acestia trebuie sa-si supravegheze in permanenta copilul.
Cum autismul include o serie de intarzieri in dezvoltare, mai ales pe partea de socializare si dezvoltare a limbajului, parintii sunt cei care observa copilul zi de zi si pot identifica o astfel de intarziere.
Ascultati-va instinctul si actionati imediat ce aveti o ingrijorare in privinta copilului. Consultati cat mai repede un specialist in dezvoltarea copiilor (psiholog, pediatru, pedopsihiatru).
Creierul poate fi modelat mai bine la un copil!
Atunci cand autismul este depistat la o varsta frageda, interventia terapeutica are sanse sa functioneze mult mai bine, deoarece exista avantajul remarcabil al plasticitatii creierului copilului mic.
Desi este destul de greu de diagnosticat un copil mai mic de un an si jumatate sau doi ani, avem drept reper anumite semne care ies in evidenta si trag un semnal de alarma.
Iata cateva dintre ele: copilul nu stabileste contactul vizual (nu se uita in ochii tai); nu raspunde la nume atunci cand este strigat; nu arata cu degetul si nu foloseste limbajul ca instrument principal de comunicare.
De asemenea, atentie daca nu imita gesturi sau miscari; nu intinde manutele atunci cand vrea sa fie luat in brate; prefera, de cele mai multe ori, sa se joace singur si nu cauta compania celor din jur.
Este necesar sa observam daca nu urmareste vizual obiectele care sunt miscate in fata ochilor si daca plange fara a putea fi usor calmat. Copilul poate sa aiba si tulburari de somn sau alimentare.
Pasii pe care trebuie sa ii urmeze parintii
In cazul in care parintii observa semnale mentionate anterior, acestia au de parcurs cateva etape. In primul rand, trebuie sa faca o programare, cat mai repede, la un medic pedo-psihiatru, medic care poate sa puna clar un diagnostic.
Acesta, eventual, daca este cazul, va recomanda o schema de tratament medicamentos. In al doilea rand, trebuie sa faca o programare pentru o evaluare psihologica realizata de un specialist in analiza comportamentala aplicata (ABA).
E bine de stiut despre TSA
Daca diagnosticul de Tulburare din Spectrul Autist (TSA) este confirmat, atunci parintii trebuie sa inceapa terapia pentru copilul lor cat mai repede posibil.
Programul de terapie poate fi implementat atat intr-un centru specializat, cat si la domiciliu, iar terapia sa fie sustinuta de catre doi-trei terapeuti si supervizata de un coordonator.
Implicarea activa a parintilor in intregul proces de recuperare a copilului este foarte importanta. Trebuie punctat faptul ca modificarea comportamentala nu se poate petrece doar intr-o sesiune de doua-trei ore, ci trebuie sa fie sustinuta pe perioada intregii zile.
Succesul in terapie depinde de urmatorii factori: varsta de incepere a terapiei; gradul de afectare a copilului; implicarea familiei in procesul de recuperare; implicarea si profesionalismul echipei terapeutice.
De Giura Oliviana, psiholog si consultant analiza comportamentala aplicata
Foto: shutterstock.com