Cauți indicii că te înșală? Ascultă-ți intuiția!

Atunci când ne ignorăm intuiția, facem acest lucru pentru că nu ne place răspunsul pe care îl primim din partea ei. În cazul unui cuplu, dacă simți că te înșală, sunt șanse destul de mari să nu greșești. Iată și alte indicii.

Citește și:

10 sfaturi pentru o relație de cuplu durabilă

2 prejudecăți care ți-ar putea afecta relația de cuplu

Infidelitatea este o vulnerabilitate a oricărui cuplu, iar dacă relația începe să aibă probleme pe care alegem să le ignorăm sau să le trecem cu vederea, nu facem decât să lăsăm loc liber unei astfel de posibilități.

Este adevărat că în cuplu sunt doi implicați și responsabili pentru succesul relației, dar, de obicei, decizia de a înșela aparține unuia singur. Infidelitatea poate fi o modalitate de a răspunde unei situații conflictuale, de a fugi de problemele cuplului sau de a ieși pur și simplu din relație.

Nu este valabilă scuza conform căreia „aveam probleme, iar eu am greșit făcând asta'. Atunci când alegi infidelitatea, întorci spatele cuplului și refuzi să adresezi o problemă și să găsești soluții.

Practic, chiar dacă nu vrei să fii „prins' îți asumi dizolvarea cuplului și ruperea relației. Și totuși, nu ar fi mai simplu să discutăm inclusiv această dorință de a ieși dintr-un cuplu? În felul acesta, dăm o șansă celuilalt fie să se implice mai mult (dacă asta ne lipsește), fie să ne atragă în remedierea relației, fie, pur și simplu, să ne cunoască și accepte această hotărâre de a rupe relația.

Infidelitatea nu are drept efect întotdeauna o despărțire, dar daunele aduse partenerului sunt semnificative și pe termen lung. De aceea, dacă ești receptor al unei infidelități a partenerului, ignorarea realității nu este niciodată o soluție.

Atunci când te întrebi dacă partenerul este infidel, în primul rând ai în minte care este tipul tău predominant de a gândi. Ești suspicioasă de felul tău? Îți manifești frecvent gelozia și te simți consumată de ea? Ai mai avut parteneri infideli? Între aceste răspunsuri poți găsi ceea ce cauți.

Dacă istoricul tău personal include infidelități, atunci ai deja un tipar pe care trebuie să îl analizezi și înțelegi pentru a-l putea depăși.

În acest caz, psihoterapia este foarte utilă întrucât, probabil, undeva în experiența ta de viață există un moment declanșator al acestor alegeri sau o persoană semnificativă cu care încerci să repari o relație.

Dacă cele de mai sus nu ți se aplică, atunci intuiția ta merită ascultată. Iar în acest sens, ai curajul să deschizi discuția cu partenerul, să îi vorbești despre suspiciunile tale, să îi spui deschis ce simți și de ce ai nevoie.

Pregătește-te pentru un răspuns afirmativ, dureros și care va schimba complet relația voastră, scoțându-te din zona de confort, de siguranță și stabilitate.

Chiar și așa, este mult mai bine să știi cu ce te confrunți decât să negi și să aștepți să fii „surprinsă' de eveniment.

Totodată, te poți pregăti să fii mințită, întrucât recunoașterea infidelității nu se face simplu, deschis și cu sinceritate prea des.

Vezi dacă există schimbări comportamentale ale partenerului tău și în ce sens. Repară anumite atitudini, încearcă să remedieze, vezi schimbări pozitive? Atunci se poate ca distanțarea și răceala lui să aibă alte motive, nu o infidelitate.

Indiferent care sunt acestea, fiind un cuplu, trebuie să le discutați împreună. Fii pregătită ca ceva din atitudinea sau comportamentul tău să întrețină distanțarea lui. Dacă acesta este scenariul, ține de tine să aduci schimbări pozitive.

Nu intra în conflict cu el, nu deveni defensivă, nu căuta la rândul tău să îi găsești toate defectele – eventual, pe care tu le „tolerezi' fără să i le spui. Poate fi o șansă a voastră de a vă reapropia și a vă redefini intimitatea în cuplu.

Dacă însă schimbările nu apar, iar atitudinea lui este constant dăunătoare cuplului, nu ai nevoie neapărat de dovada infidelității.

Este momentul să te întrebi care sunt motivele pentru care rămâi într-o relație nefericită, în care te simți neîmplinită? Dragostea nu este răspunsul.

Chiar dacă o despărțire este dureroasă, dacă ai făcut tot posibilul și relația nu pare să se remedieze, decizia îți aparține. Faptul că este sau nu (și) infidel, devine o variabilă neimportantă. Deteriorarea definitivă a relației este tot ce ai nevoie pentru a lua o decizie.

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Cauți indicii că te înșală? Ascultă-ți intuiția!
Cauți indicii că te înșală? Ascultă-ți intuiția!

Atunci când ne ignorăm intuiția, facem acest lucru pentru că nu ne place răspunsul pe care îl primim din partea ei. În cazul unui cuplu, dacă simți că te înșală, sunt șanse destul de mari să nu greșești. Iată și alte indicii.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste