Ce e de facut cand copilul tau e dependent de tine
Cel mic nu intelege ca nu poti sta tot timpul cu el? Nu are incredere in el si are mereu nevoie de ajutorul tau? Uite ce trebuie sa faci tu, ca mama, atunci cand copilul tau e dependent de tine.
Cand copilul tau e dependent de tine simte in permanenta nevoia de afectiune, de atentie, de protectie, de confirmare si iti cere ajutorul oricand are o mica dificultate. Acest lucru este normal pana la o anumita varsta.
Dezvoltarea emotionala
Copilul este capabil sa-si exprime inca din primele luni de viata emotii precum bucuria, supararea, surprinderea, chiar si dezinteresul. Teama de necunoscut a bebelusului se contureaza dupa 6 luni si in acelasi timp se formeaza atasamentul fata de mama sau alte persoane care se ocupa de ingrijirea lui.
Ulterior apare teama de separare, un sentiment care se accentueaza in situatia in care cel mic descopera absenta celor cu care era obisnuit.
De la 3 ani, copilul trece prin diferite stari emotionale generate de faptul ca nu intelege de ce parintii nu sunt cu el tot timpul, ca traverseaza o noua etapa, cum ar fi mersul la gradinita, sau ca se poate descurca si singur in anumite situatii.
Nu trebuie sa intram in jocul lui si sa ii accentuam mai mult anxietatea determinata de aceste schimbari. Putem controla astfel etapele dezvoltarii emotionale ale copilului.
Inlatura dependenta treptat
Inca din primii ani de viata este necesar sa-i oferi celui mic sentimentul de siguranta si sa-l ajuti sa isi dezvolte increderea in sine. Nu uita ca de felul in care il modelezi in aceste etape depinde viata lui ca adult.
Poti incepe prin mici activitati de responsabilizare, cum ar fi sa-si adune jucariile cand s-a plictisit de ele sau sa isi aleaga hainele pe care vrea sa le imbrace.
Atunci cand sta prea mult cu tine si ii creezi dependenta, nu doar ca ii amplifici sentimentul de anxietate, ci si convingerea ca lumea este periculoasa.
Daca copilul tau e dependent de tine, te vei confrunta des cu crizele si capriciile sale, iar prin santaj emotional te vei simti si tu dependenta de el. De aceea, tu trebuie sa fii initiatoarea renuntarii la aceste obiceiuri treptat.
Ce faci cand copilul tau e dependent de tine
Daca copilul refuza sa faca ceva, probabil ca se rasfata sau pur si simplu nu crede ca se va descurca bine. Pentru ca cei mici invata prin imitare, poti sa faci tu prima o activitate, cum ar fi un desen, iar copilul va vedea ca nu este asa de greu cum credea.
Ofera-i posibilitatea sa aleaga si sa decida singur. Il poti intreba, de exemplu, ce culoare ii place mai mult.
Implica-l in diferite activitati si fa-l sa se simta util.
Lauda-l si pentru cea mai mica reusita.
Cearta-l, dar nu-l critica.
Implica-l in activitati sportive sau culturale, cum ar fi inot, ore de limbi straine, muzica, teatru.
Petrece timp cu el, dar nu-l acapara in totalitate.
Incurajaza-l sa aiba prieteni de joaca.
Inscrie-l in diferite concursuri, astfel isi va dezvolta sentimentul de competitie.
Daca copilul tau este dependent de tine, arata-i ca il iubesti atat de mult incat ai incredere ca se va descurca si singur in anumite situatii.
Andreea Mihalache, psiholog, e-mail:[email protected]
Citeste si:
Invatat-ti copilul sa fie responsabil
Sfaturi pentru a avea o fiica descurcareata