Ce rol joaca inteligenta emotionala in cuplu

Se vorbeste tot mai mult despre conceptul de inteligenta emotionala, dar ce se inseamna el pentru cupluri? Cu cat un cuplu, ca intreg, sta mai bine la acest capitol, cu atat sansele ca el sa reziste in timp sunt mai mari.

 

Ce este inteligenta emotionala in cuplu ?

Desi am fi inclinate sa gandim astfel, ceea ce face o relatie sa functioneze nu este neaparat nivelul de educatie sau statutul social al partenerilor.

Acele cupluri reziliente, care reusesc sa ramana focalizate asupra aspectelor pozitive care le-au unit si care le leaga in continuare, trecand peste aspectele negative, sunt cuplurile inteligente emotional.

Intr-un astfel de parteneriat, intelegerea si respectul pentru cel de langa sunt cruciale. Vestea buna e ca, inteligenta emotionala, la fel ca orice alta abilitate, poate fi invatata, actionand ca un scut impotriva aversiunilor.

Niciun cuplu nu e perfect, insa cuplurile inteligente emotional adopta modalitati de gestionare a conflictelor mai adaptative decat restul cuplurilor. Desigur, acest lucru nu inseamna ca nu au conflicte deloc.

 

Formarea inteligentei emotionale in cuplu

In primul rand, sa ne cunoastem mai bine. Pentru a putea fi alaturi si a intelege persoana iubita, este necesar s-o cunoastem mai bine, sa cultivam prietenia.

De multe ori, in goana cotidiana, uitam sa ne alocam timp pentru noi, ca si cuplu, nereusind astfel sa ajungem la o cunoastere aprofundata a celuilalt.

Ce-l defineste pe partener ? Care-i sunt visele, aspiratiile, fricile, situatiile stresante cu care se confrunta sau lucrurile care-l misca si motiveaza ? Cateva minute zilnic in care sa fim disponibile si sa primim deschis ceea ce ne ofera partenerul, sunt indeajuns.

Un alt aspect valoros in cuplu este aprecierea reciproca. Uitam uneori sa ne focalizam asupra aspectelor pozitive ale partenerului, mai ales atunci cand lucrurile nu merg ca pe roate.

Trebuie sa intelegem ca partenerul merita respect si avem nevoie sa-l primim la randul nostru, dar cum putem face asta?

Un bun exercitiu presupune exprimarea recunostintei fata de partener si concentrarea asupra aspectelor pozitive care ne fac sa-l iubim si apreciem, amintindu-ne de lucrurile care ne-au determinat sa-l alegem.

Sunt situatii cand ignoram nevoile celui de langa noi din necunostiinta de cauza si nu cu rea intentie. Efectul e insa acelasi: ajungem sa ne simtim singuri in doi.

Dar realizam oare cat suntem de norocoase ca avem persoana iubita alaturi ? Ii suntem alaturi la randul nostru?

Un exercitiu pe care-l putem face in acest scop este sa monitorizam actiunile noastre catre partener, intrebandu-ne daca il ascultam activ si daca exprimam unitate in cuplu.

Un pas important in cuplu este sa acceptam influenta celuilalt. Acceptarea influentei – mai ales in cazul barbatilor – este un demers greoi, perceput uneori ca o amenintare la adresa propriei persoane.

A accepta influenta nu inseamna a asculta orbeste, ci a lua in considerare nevoile celuilalt. E indeajuns ca, odata ce ne cunoastem in profunzime, sa punem in aplicare lucrurile pe care le stim. Diferenta sta in lucrurile mici, dar care conteaza, iar compromisul inseamna un castig in astfel de situatii.

 

Rezolvarea problemelor

Nu toate problemele cu care ne confruntam pot fi rezolvate, asa ca e important sa reusim sa identificam care sunt acele aspecte pe care le putem modifica.

Ulterior, strategia adoptata trebuie sa se focalizeze pe compromis si toleranta, astfel incat ambii parteneri de cuplu sa fie multumiti cu varianta aleasa. A-l intelege pe celalalt usureaza procesul, intotdeauna.

Cand ne propunem sa depasim un impas, nu ne propunem sa rezolvam o problema, ci sa gasim o varianta prin care sa ne dezvoltam ca parteneri, in pofida ei.

Primul pas e sa-i identificam cauza, iar urmatorul este intelegerea, prin ascultare detasata, fara a ne orienta pe solutii.

Este bine sa intelegem ca unele probleme nu pot fi rezolvate si vom reusi sa acceptam persoana de langa in ciuda lor, iubind-o pentru ceea ce este.

Unitatea unui cuplu vine si dintr-un sens comun pe care il gasim. Atunci cand intram intr-un cuplu, suntem doua persoane diferite. Pentru a deveni „noi' e necesar sa ne cream un sens comun.

De exemplu, daca in unele familii sarbatorile sunt importante, in altele ele nu joaca un rol critic. E util sa ne intrebam care sunt semnificatiile evenimentelor din vietile noastre, pentru noi, din postura de cuplu si sa ajungem in cele din urma pe aceeasi lungime de unda.

Sa fim un cuplu inteligent emotional inseamna sa fim, in primul rand, prieteni care se asculta si se inteleg. Mai inseamna apoi sa ne apreciem, lucrand ca o echipa, pentru propriile vise si visele comune pe care ni le cream.

Inseamna colaborare si acceptare, chiar si-atunci cand lucrurile scartaie. Un efort mic, dar sustinut, face diferenta intre „noi' impreuna, cu adevarat, si „noi' separat.

 

De Lia-Ecaterina Oltean, psiholog specializat in psihoterapii cognitive si comportamentale

Oltean Lia-Ecaterina Cabinet Individual de Psihologie

Bulevardul Eroilor, nr. 3, ap. 11, Cluj-Napoca

Tel.: 0754.921.906

Skype: liaecaterinaoltean

liaecaterinaoltean@gmail.com

Facebook: Oltean Lia Ecaterina Cabinet individual de psihologie

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Ce rol joaca inteligenta emotionala in cuplu
Ce rol joaca inteligenta emotionala in cuplu

Se vorbeste tot mai mult despre conceptul de inteligenta emotionala, dar ce se inseamna el pentru cupluri? Cu cat un cuplu, ca intreg, sta mai bine la acest capitol, cu atat sansele ca el sa reziste in timp sunt mai mari.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste