Ce rol joaca inteligenta emotionala in cuplu
Se vorbeste tot mai mult despre conceptul de inteligenta emotionala, dar ce se inseamna el pentru cupluri? Cu cat un cuplu, ca intreg, sta mai bine la acest capitol, cu atat sansele ca el sa reziste in timp sunt mai mari.
Ce este inteligenta emotionala in cuplu ?
Desi am fi inclinate sa gandim astfel, ceea ce face o relatie sa functioneze nu este neaparat nivelul de educatie sau statutul social al partenerilor.
Acele cupluri reziliente, care reusesc sa ramana focalizate asupra aspectelor pozitive care le-au unit si care le leaga in continuare, trecand peste aspectele negative, sunt cuplurile inteligente emotional.
Intr-un astfel de parteneriat, intelegerea si respectul pentru cel de langa sunt cruciale. Vestea buna e ca, inteligenta emotionala, la fel ca orice alta abilitate, poate fi invatata, actionand ca un scut impotriva aversiunilor.
Niciun cuplu nu e perfect, insa cuplurile inteligente emotional adopta modalitati de gestionare a conflictelor mai adaptative decat restul cuplurilor. Desigur, acest lucru nu inseamna ca nu au conflicte deloc.
Formarea inteligentei emotionale in cuplu
In primul rand, sa ne cunoastem mai bine. Pentru a putea fi alaturi si a intelege persoana iubita, este necesar s-o cunoastem mai bine, sa cultivam prietenia.
De multe ori, in goana cotidiana, uitam sa ne alocam timp pentru noi, ca si cuplu, nereusind astfel sa ajungem la o cunoastere aprofundata a celuilalt.
Ce-l defineste pe partener ? Care-i sunt visele, aspiratiile, fricile, situatiile stresante cu care se confrunta sau lucrurile care-l misca si motiveaza ? Cateva minute zilnic in care sa fim disponibile si sa primim deschis ceea ce ne ofera partenerul, sunt indeajuns.
Un alt aspect valoros in cuplu este aprecierea reciproca. Uitam uneori sa ne focalizam asupra aspectelor pozitive ale partenerului, mai ales atunci cand lucrurile nu merg ca pe roate.
Trebuie sa intelegem ca partenerul merita respect si avem nevoie sa-l primim la randul nostru, dar cum putem face asta?
Un bun exercitiu presupune exprimarea recunostintei fata de partener si concentrarea asupra aspectelor pozitive care ne fac sa-l iubim si apreciem, amintindu-ne de lucrurile care ne-au determinat sa-l alegem.
Sunt situatii cand ignoram nevoile celui de langa noi din necunostiinta de cauza si nu cu rea intentie. Efectul e insa acelasi: ajungem sa ne simtim singuri in doi.
Dar realizam oare cat suntem de norocoase ca avem persoana iubita alaturi ? Ii suntem alaturi la randul nostru?
Un exercitiu pe care-l putem face in acest scop este sa monitorizam actiunile noastre catre partener, intrebandu-ne daca il ascultam activ si daca exprimam unitate in cuplu.
Un pas important in cuplu este sa acceptam influenta celuilalt. Acceptarea influentei – mai ales in cazul barbatilor – este un demers greoi, perceput uneori ca o amenintare la adresa propriei persoane.
A accepta influenta nu inseamna a asculta orbeste, ci a lua in considerare nevoile celuilalt. E indeajuns ca, odata ce ne cunoastem in profunzime, sa punem in aplicare lucrurile pe care le stim. Diferenta sta in lucrurile mici, dar care conteaza, iar compromisul inseamna un castig in astfel de situatii.
Rezolvarea problemelor
Nu toate problemele cu care ne confruntam pot fi rezolvate, asa ca e important sa reusim sa identificam care sunt acele aspecte pe care le putem modifica.
Ulterior, strategia adoptata trebuie sa se focalizeze pe compromis si toleranta, astfel incat ambii parteneri de cuplu sa fie multumiti cu varianta aleasa. A-l intelege pe celalalt usureaza procesul, intotdeauna.
Cand ne propunem sa depasim un impas, nu ne propunem sa rezolvam o problema, ci sa gasim o varianta prin care sa ne dezvoltam ca parteneri, in pofida ei.
Primul pas e sa-i identificam cauza, iar urmatorul este intelegerea, prin ascultare detasata, fara a ne orienta pe solutii.
Este bine sa intelegem ca unele probleme nu pot fi rezolvate si vom reusi sa acceptam persoana de langa in ciuda lor, iubind-o pentru ceea ce este.
Unitatea unui cuplu vine si dintr-un sens comun pe care il gasim. Atunci cand intram intr-un cuplu, suntem doua persoane diferite. Pentru a deveni „noi” e necesar sa ne cream un sens comun.
De exemplu, daca in unele familii sarbatorile sunt importante, in altele ele nu joaca un rol critic. E util sa ne intrebam care sunt semnificatiile evenimentelor din vietile noastre, pentru noi, din postura de cuplu si sa ajungem in cele din urma pe aceeasi lungime de unda.
Sa fim un cuplu inteligent emotional inseamna sa fim, in primul rand, prieteni care se asculta si se inteleg. Mai inseamna apoi sa ne apreciem, lucrand ca o echipa, pentru propriile vise si visele comune pe care ni le cream.
Inseamna colaborare si acceptare, chiar si-atunci cand lucrurile scartaie. Un efort mic, dar sustinut, face diferenta intre „noi” impreuna, cu adevarat, si „noi” separat.
De Lia-Ecaterina Oltean, psiholog specializat in psihoterapii cognitive si comportamentale
Oltean Lia-Ecaterina Cabinet Individual de Psihologie
Bulevardul Eroilor, nr. 3, ap. 11, Cluj-Napoca
Tel.: 0754.921.906
Skype: liaecaterinaoltean
Facebook: Oltean Lia Ecaterina Cabinet individual de psihologie
Foto: 123rf.com