Ce rol joaca intimitatea emotionala in cuplu
Unul dintre ingredientele de baza ale unui cuplu sudat este intimitatea emotionala. Iata cum o putem construi impreuna cu partenerul.
Intelegere in profunzime
In general, recomandarile terapeutilor surprind importanta intimitatii emotionale in cuplu in mentinerea unei relatii sanatoase si circumscriu aceeasi idee: comunicarea ca solutie.
Insa, din pacate, lucrurile nu sunt atat de simple. Nu e indeajuns sa repetam aceleasi replici din nou si din nou, fie ele «corecte», ci e necesar sa ascultam activ pentru a crea intimitate in cuplul pe care-l formam.
Vorbim de intimitate emotionala in cuplu atunci cand intre cei doi partneri exista intelegere in profunzime, exprimata cu dragoste.
Unora, o astfel de atitudine in cuplu le este naturala, altora insa nu – totusi, ea poate fi invatata. De multe ori, atat in cupluri, cat si in celelalte relatii sociale pe care le formam, asistam la un monolog in grup – fiecare asculta nu pentru a intelege, ci pentru a-si exprima propria-i pozitie.
Dar atunci cand aspiram la intimitate, in adevaratul sens al cuvantului, o astfel de situatie e indezirabila. Ne dorim mai degraba sa fim intelesi si sa intelegem la randul nostru persoana iubita.
Invata sa te apropii mai mult de partener
Intr-adevar, cei care recomanda comunicarea ca solutie in intarirea relatiilor de cuplu, au dreptatea lor. Pentru a ne conecta cu persoana de langa si a cultiva intimitatea, comunicarea este un prim pas.
Putem programa discutii cu partenerul, atunci cand in valtoarea cotidiana simtim ca ne pierdem sau cand pur si simplu vrem sa ne apropiem mai mult.
Putem transforma conversatia in arta, invatand sa vorbim despre propriile emotii. Este un demers dificil, pentru multi dintre noi, atunci cand nu intelegem exact ce se petrece tocmai inauntrul nostru.
Uneori, a verbaliza felul in care ne simtim e aproape imposibil, putem comunica insa partenerului acest lucru.
Realizand acest pas, ne vom asigura ca tacerea noastra, atunci cand apare, nu e interpretata ca lipsa interesului in relatie sau evitarea subiectelor problematice, ci doar inabilitatea de a exprima in cuvinte ceea ce simtim.
Comunicare, ascultare si intelegere
Pentru a stimula conversatia, putem totodata adresa intrebari deschise partenerului, evitand intrebarile dihotomice (da/nu) in fata carora intimitatea emotionala n-ar avea nicio sansa.
De exemplu, putem inlocui intrebarile de genul „Esti bine?” cu intrebari mai complexe cum ar fi „Cum te simti astazi ? Ce mai e nou ?”.
Astfel de intrebari invita la o aprofundare mai amanuntita a subiectului, conectandu-ne cu persoana iubita.
Intr-o conversatie, putem de asemenea sa ne concentram pe adresarea unor intrebari clarificatoare, pentru a cunoaste in ansamblu situatia relatata de partener. Astfel, vom intelege mai bine ceea ce se petrece in lumea sa interioara si ne vom arata totodata interesul.
Poate cel mai important aspect al comunicarii eficiente in vederea apropierii partenerilor este exprimarea compasiunii si empatiei.
Dorim sa ne simtim de aceeasi parte a baricadei cu partenerul, atunci cand ne confruntam cu o situatie problematica, iar atunci de ce nu i-am oferi si lui acelasi lucru?
Sa fim umarul pe care acesta poate plange, validandu-i emotiile si evitand sa fim vocea ratiunii. Nu intotdeauna partenerul are nevoie de solutii, ci mai degraba are nevoie sa se simta ascultat, inteles si sprijinit.
Oricat de absurda sau triviala ni s-ar parea situatia relatata, sa-i aratam ca suntem o echipa, ca putem fi acolo pentru el si ca-i intelegem durerea.
Intimitatea fizica
Nu doar conversatia si ascultarea activa, empatica, stau la baza intimitatii emotionale. Intimitatea emotionala se creeaza prin si creeaza la randul ei o viata sexuala satisfacatoare pentru ambii parteneri.
Altfel spus, daca ne simtim conectati cu partenerul, cel mai probabil vom avea si o viata sexuala implinita, iar aceasta ne va face la randul ei sa ne simtim si mai apropiati.
Dar pentru majoritatea cuplurilor, a discuta deschis despre acest capitol este un subiect tabu, iar asta pentru ca, de multe ori, a construi o relatie si a avea o viata sexuala satisfacatoare sunt aspecte tratate separat cand, de fapt, tocmai ele constituie impreuna intimitatea emotionala.
Asadar, pentru a ne conecta cu adevarat cu partenerul, este necesar sa abordam si acest subiect, discutand despre ceea ce ne place amandurora si tinand cont de ceea ce aflam despre partener.
Este important sa invatam sa initiem sexul si sa refuzam, sa gasim metode de a-l face mai interesant, mereu si mereu, dar si prin care sa ne conectam mai mult.
Barbati si femei: abordari diferite
Intimitatea emotionala se creeaza prin intelegere, empatie, formand o echipa cu partenerul, inclusiv in vederea armonizarii vietii sexuale. Pasii pentru a o atinge nu presupun doar conectarea la nivel verbal, ci si conectarea la nivel fizic.
Viziunea insa difera in functie de gen : daca, de obicei, barbatilor le este mai usor sa se conecteze emotional fizic, femeile prefera mai degraba o apropiere in plan verbal, pentru ca mai apoi aceasta sa evolueze inspre planul fizic.
Ambele sunt importante si ambele contribuie la formarea intimitatii emotionale in cuplu. A nu fii cu adevarat conectati ne predispune la riscul angajarii intr-o relatie cu termen de valabilitate si, pana la urma, cine-si doreste asta ?
Oltean Lia-Ecaterina, psiholog specializat in psihoterapii cognitive si comportamentale
Oltean Lia-Ecaterina Cabinet Individual de Psihologie
Bulevardul Eroilor, nr. 3, ap. 11, Cluj-Napoca
Tel.: 0754.921.906
Skype: liaecaterinaoltean
Facebook: Oltean Lia Ecaterina Cabinet individual de psihologie
Foto: 123rf.com