Ce să faci şi ce să eviţi dacă bănuieşti că partenerul tău este infidel

Teama că partenerul tău poate fi infidel, uneori este nejustificată și ține de experiențele noastre personale. Alteori, poate fi o intuiție sănătoasă. Indiferent de situație, iată ce poți face.

Citește și:

Factori care deteriorează o căsnicie

Ești într-o relație toxică? Poate a venit timpul să o părăsești…

Scenarii toxice și decizii dăunătoare

Dacă bănuieşti că partenerul tau este infidel, primul lucru pe care îl poţi face este acela de a nu acorda o greutate mai mare cuvântului „bănuială” decât aceea pe care o are. Pentru că, în final, bănuiala se poate dovedi adevărată sau nu.

De exemplu, absenţa de acasă sub diverse pretexte (cel mai des întâlnit fiind „Am foarte mult de lucru la serviciu’), semnifică într-adevar o răcire a relaţiilor voastre, un mod de-al partenerului de a „ieşi” temporar din relaţie, însă nu înseamnă neapărat că este infidel!

Odata conturată bănuiala că partenerul te înşeală, pot apărea gânduri de genul „Cum de s-a întâmplat asta?”, „Ce nemernic, mă înşală!” sau „Relaţia noastră s-a dus de râpă!” şi cel mai probabil vor apărea emoţii precum tristeţe, furie sau poate chiar panică.

Sub imperiul acestor gânduri şi emoţii, s-ar putea să te îndrepţi către acţiuni care ulterior ţi-ar aduce multe neajunsuri.

O astfel de acţiune ar fi aceea de a verifica, discuta cu rudele sau prietenii dacă ei şi-au dat seama, dacă ştiu ceva.

Atunci când faci acest lucru, situaţia va fi delicată şi pentru tine şi pentru ei, iar relaţiile voastre s-ar putea răci considerabil, pentru că adesea oamenii evită să fie „la mijloc” într-o asemenea situaţie.

O altă variantă la care ai putea să apelezi este aceea de a te îndrepta către un detectiv particular pentru a afla adevărul, pentru a le dovedi celorlalţi că partenerul te înşeală.

Înainte de a alege această variantă, e util să vezi care sunt costurile pentru tine, costuri materiale, dar şi emoţionale: cum ar fi pentru tine să stai în aşteptarea dovezilor?

Dacă se dovedeşte adevărat, cum te-ai simţi să afli detaliile de alcov ale propriului partener? Dacă nu se dovedeşte adevărat, însă partenerul află cumva despre detectiv, cum ar privi faptul că nu ai avut încredere în el?

 

Nu îți sabota relația în baza unor bănuieli

Emoţiile puternice generate de bănuială, de gândul chinuitor că partenerul te înşală, te-ar putea determina să acţionezi şi tu în aceeaşi direcţie – de a avea un iubit …pentru a-i stârni gelozia şi pentru a se întoarce la tine sau poate pentru a-l pedepsi! Este oare aceasta o soluţie? Să-ţi încalci propriile valori pentru a te răzbuna? Să rişti ca apoi să fii copleşită de vinovăţie?

Varianta cea mai la îndemână ar fi probabil aceea de a investiga pe cont propriu: să-i urmăreşti telefonul, să-l „secondezi” pas cu pas ori de câte ori poţi, să fii mereu în alertă, atentă la tot ceea ce face. Însă cât timp şi câtă energie eşti dispusă să investeşti? Şi este asta oare soluţia potrivită?

Pe lângă consumul de energie şi timp şi toate costurile emoţionale pe care ţi le aduc aceste acţiuni, e important să ai în vedere şi faptul că ele reduc considerabil şansele de a reconstrui apoi relaţia (în cazul în care ai hotărî ulterior să faci acest lucru).

 

Atitudinea corectă față de tine și față de cuplu

Fii sinceră cu tine însăţi! Gândeşte-te ce anume din atitudinile şi comportamentele tale ar fi putut contribui la apariţia infidelităţii partenerului.

Conştientizarea acestor aspecte este un pas înainte pe drumul dezvoltării tale personale şi îţi este de folos atât în cazul în care decizi să rămâi în această relaţie, cât şi în cazul în care ieşi din relaţia prezentă şi ai apoi o altă relaţie de cuplu.

Pentru a evita situaţiile stânjenitoare şi un mare consum emoţional, e bine ca, în momentul în care ai banuiala că partenerul te înşeală, să discuţi cu el.

Caută un moment potrivit – când sunteţi acasă, calmi, liniştiti şi iniţiaza discuţia folosind o formulă de tipul „Sunt îngrijorată şi tristă. Am observat în ultima vreme că relaţiile dintre noi s-au răcit, lipseşti mai mult de acasă, ceva s-a schimbat. Te rog să-mi spui ce se întâmplă…”.

Pune-i întrebări deschise, ascultă-l în mod activ şi acordă atenţie atât limbajului verbal, cât şi celui nonverbal (dacă vrea să-ţi ascundă adevărul, cel mai adesea limbajul nonverbal îl va trăda).

Dacă după această discuţie lămuritoare afli concret sau îţi dai seama că partenerul te-a înşelat, e esenţial să stabiliţi împreună dacă reconstruiţi relaţia sau vă despărţiţi.

În cazul reconstruirii relaţiei, e important să conştientizezi acele aspecte care sunt în zona ta de responsabilitate, cum ar fi faptul de a lăsa deoparte învinuirile, de a ierta şi de a vedea ce poţi face tu diferit astfel încât să reclădeşti pe baze solide, o relaţie trainică.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut cognitiv-comportamental, competenţe în terapia sistemică: cuplu, copil, familie

Tel.: 0745.089.985

office@aventuradezvoltarii.com

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
4 lucruri de evitat în relația de cuplu
4 lucruri de evitat în relația de cuplu

Vrei un cuplu de durată? Îți dorești armonie și o relație satisfăcătoare? În speranța că răspunsurile sunt, așa cum ne așteptăm, afirmative, iată ce lucruri să eviți într-o relație de cuplu.

Citeste
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate

Nu este simplu să te confrunți cu teama de singurătate, dar înainte de a te grăbi cu acțiuni care, pe moment, ar domoli-o, ai răbdare cu tine și aceeptă ceea ce simți. Altfel, nu vei lua cele mai potrivite decizii.

Citeste
Dacă ai o relație de cuplu și cont pe Tinder... sunt șanse să fii psihopat
Dacă ai o relație de cuplu și cont pe Tinder… sunt șanse să fii psihopat

Un studiu recent arată că persoanele care sunt într-o relație, dar folosesc aplicația Tinder au șanse mari să prezinte profilul unui psihopat. Despre motivele prezenței lor pe această aplicație și trăsăturile identificate, aflăm în cele ce urmează.

Citeste
Ce să faci şi ce să eviţi dacă bănuieşti că partenerul tău este infidel
Ce să faci şi ce să eviţi dacă bănuieşti că partenerul tău este infidel

Teama că partenerul tău poate fi infidel, uneori este nejustificată și ține de experiențele noastre personale. Alteori, poate fi o intuiție sănătoasă. Indiferent de situație, iată ce poți face.

Citeste
Dating: Te plac, dar mă plac mai mult pe mine
Dating: Te plac, dar mă plac mai mult pe mine

Cred că una dintre cele mai importante reguli în dating este să te placi pe tine. Altfel, dorința de a găsi un partener și de a avea o relație, va avea o greutate mai mare în alegerile tale. Ori, cel mai important aspect în acest demers este să rămâi atentă la ceea ce îți dorești tu, la ce e bine pentru tine.

Citeste
De ce să evităm un evitant
De ce să evităm un evitant

Stilul de atașament evitant stă în calea unei relații armonioase. Chiar dacă astfel de persoane sunt atrăgătoare, chiar dacă par că au multe de oferit, nu există prea multă disponibilitate. Deseori, suntem atrase în relații toxice, motiv pentru care, iată câteva motive pentru a evita… un evitant.

Citeste