Ce sa nu (mai) faci intr-o relatie de cuplu
Stii cam ce iti doresti intr-o relatie. Stii si cum te comporti cu un partener. Daca iti doresti o relatie functionala si corecta, in primul rand cu tine, iata ce lucruri sa nu mai faci.
Sa pretinzi ca esti altcineva
Cel putin la inceputul unei relatii, deseori ne comportam diferit, incercand sa aratam cea mai buna latura a noastra. Dar exista o mare diferenta intre a arata cele mai frumoase trasaturi ale tale si a afisa un comportament ghidat dupa asteptarile lui.
Poti pretinde ca esti mai putin sensibila, ca anumite lucruri te amuza, ca iti plac relatiile deschise… dar aceste lucruri, fiind neadevarate, se vor intoarce tot impotriva ta.
Nu incerca sa te adaptezi nevoilor lui ci fii atenta daca el se potriveste alor tale. In felul acesta, iti alegi corect partenerul, iar el te alege in cunostinta de cauza.
Sa iti spui ca nu esti suficient de buna
Fie este un sentiment cu care te confrunti constant, fie este cumva indus de atitudinea lui, pe termen lung este frustrant si atrage depresia.
Invata sa iti vorbesti in termeni optimisti, sa ai o mai buna parere despre tine si sa fii increzatoare. Sunt atitudini pe care le vei transmite si in jur.
Si, mai ales, nu accepta sa fii tratata de parca nu esti indeajuns. Acceptand, nu faci decat sa contribui la propria nefericire.
Sa te simti vinovata
Sentimentul de vinovatie te plaseaza intr-o postura din care cedezi toata puterea. Atunci cand te simti vinovata, recunosti superioritatea celuilalt.
Nu face comparatii intre tine si altii si nu te evalua prin prisma exemplelor externe. Ceea ce faci este in acord cu cine esti, iar pentru asta nu trebuie sa te simti ca ai vreo vina.
Daca esti intr-o relatie in care iti este cultivat acest sentiment, paraseste-o. Iar in urmatoarea, renunta la el.
Sa fii nesigura
Iubirea nu vine la pachet cu gelozia. Aceasta din urma pleaca din nesigurata noastra cu noi insene. Nimeni nu garanteaza ca o relatie va dura la nesfarsit si nu exista reteta pentru „impreuna pana la adanci batraneti”.
Cu totii ne asumam riscuri si cu totii putem avea esecuri. Pentru a scapa de acest sentiment de nesiguranta, o perioada de solitudine, in care esti doar tu cu tine, este indicata.
Astfel, vei invata sa depinzi de tine in primul rand si sa te bucuri de prezenta unui viitor partener. Acesta, nu are rolul de a te „completa” ci de a aduce un plus de motive de bucurie.
Sa iti fie teama ca ceri prea mult
Si din aceasta convingere pleaca sentimentul de vinovatie. Credinta ca ai gresit, ca nu ai facut suficiente, ca ai cerut prea mult. Ai dreptul sa ceri si evident, sa ti se ofere.
Intr-o relatie exista un schimb permanent. Prin urmare, intr-o relatiie viitoare nu te cenzura si nu te acuza daca ai nevoi si le exprimi. Din contra, exerseaza acest lucru.
Sa tii cont doar de nevoile lui
Ceea ce iti doresti tu conteaza. Cum te simti, daca ceva iti place sau nu, daca ai o dispozitie anume… toate acestea ai dreptul sa le exprimi.
Nu reprima ceea ce simti, doar pentru ca nu este in acord cu ceea ce isi doreste un partener. Invata, chiar si atunci cand ti se solicita ceva, sa refuzi daca acel lucru nu corespunde dorintelor tale.
Foto: 123rf.com