Now Reading
Ce sa nu spunem cuiva care trece printr-o despartire

Ce sa nu spunem cuiva care trece printr-o despartire

Revista Psychologies

Daca o persoana apropiata trece printr-o despartire, vrem sa ii fim de ajutor. Uneori, insa, putem gresi fara sa ne dam seama. Iata ce nu ar trebui sa-i spunem.

 

Oricum nu imi placea aceasta relatie

In primul rand este o strategie gresita. Oricat de finala poate parea o despartire, nu stii niciodata cum vor evolua lucrurile. Este bine sa nu te pozitionezi in postura „celei care nu este de acord cu relatia mea”.

Mai mult, chiar daca asa simti, o astfel de declaratie poate pica prost unei persoane aflate in suferinta. Aceasta se poate intreba de ce nu i-ai spus mai demult acest lucru si poate o scuteai de anumite neplaceri, sau macar ii atrageai atentia.

Studiile demonstreaza ca in prietenii, femeile pot previziona corect evolutia relatiei unei prietene, chiar mai bine decat persoana implicata.

Chiar si asa, este un subiect sensibil de abordat. Cu atat mai mult daca respectivul cuplu depaseste impasul si se impaca.

 

Iti vei reveni, si asa nu ati fost mult timp impreuna

Din exterior, o relatie de o luna sau.. chiar mai putin, pare insuficient formata si, in consecinta, nu foarte semnificativa.

In realitate, nu durata relatiei este relevanta, cat este implicarea emotionala. Uneori, ne implicam mai repede si deplin intr-o perioada relativ scurta, decat o facem in relatii mai lungi.

Stresul resimtit in urma despartirii depinde de intensitatea sentimentelor si nu timpul petrecut cu un partener.

In consecinta, este mai sanatos sa asculti evaluarea data de persoana in cauza si sa te ghidezi dupa ceea ce simte ea, nu dupa ce crezi tu.

 

Nu te ingrijora, vei gasi pe altcineva

In momentul despartirii, cand durerea este inca acuta, ultimul lucru la care ne gandim este viitorul partener.

Presiunea si asteptarile de a face parte dintr-o relatie, de a avea un cuplu, de a „intra in normalitate” sunt nesanatoase si cand esti echilibrat, cu atat mai mult cand esti vulnerabil.

Poate persoana in cauza are nevoie de o pauza sau, poate isi va gasi echilibrul in singuratate. Perspectiva „ai de unde alege” oricat de optimista se doreste a fi, de multe ori este chiar deprimanta.

De multe ori nu avem pe cat de multe alegeri ne-am dori si astfel de asteptari, ne blocheaza in relatii nereusite, estompand capacitatea de a ne reveni si a ne echilibra in relatia cu noi.

Cu atat mai mult, daca traversam perioade lungi de singuratate, situationala, nu neaparat cautata, iar o relatie recenta nu a functionat. Incurajari precum „ai tot timpul din lume” sunt de evitat.

 

Incearca sa ramai singura o perioada

Ce ti s-ar potrivi tie, nu se potriveste neaparat si altcuiva. In egala masura, nu ai de unde sa stii ce este mai bine sau ce isi doreste o alta persoana.

Desi relatiile tip „bandaj”, care apar la scurt timp dupa o despartire, sunt blamate, cercetarile demonstreaza opusul.

Persoanele care in scurt timp dupa o despartire incep sa iasa cu altcineva, depasesc mai usor relatia anterioara si isi recapata increderea in sine si in propria atractivitate.

Uneori, o noua relatie poate fi chiar benefica. Prin urmare, daca exista aceasta posibilitate in viata persoanei respective, poate chiar ar trebui incurajata sa incerce.

In astfel de situatii conteaza sa stii sa asculti si sa fii alaturi de cel aflat in suferinta. Sfaturile nu sunt neaparat utile, in special pentru faptul ca ele sunt modelate dupa propria experienta de viata.

Incearca sa te implici, ofera sprijin, fa un program de activitati pentru a evita ca persoana respectiva sa se izoleze si inarmeaza-te cu rabdare. Fiecare are un timp propriu de suferinta si un ritm personal in care isi revine.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top