Ce se intampla cand copilul preia rolul de adult

Atunci cand copiii sunt investiti cu prea multe responsabilitati, rolurile din familie sunt inversate. Aceasta schimbare marcheaza psihicul unui copil, avand efecte pe termen lung.

 

Cand preia un copil rolul adultului?

Acest schimb de atributii este intalnit in familiile in care nu sunt respectate rolurile firesti ale parintilor si ale copiilor.

Aceasta situatie poate fi o consecinta a divortului, imbolnavirii sau decesului parintilor. In aceste cazuri, in functie de vasta, copilul poate parcurge un proces galopant pozitiv de maturizare si independenta, sau poate fi impactat psihologic negativ.

El devine sprijin pentru unul dintre parinti, atat emotional, cat si instrumental, practic. De asemenea, de multe ori, transformarea este prezenta in familiile cu tendinte inspre disfunctionalitate.

Adultii se comporta in afara responsabilitatii lor ca parinti, isi decad din acest rol si implicit nu mai reprezinta figuri care ofera siguranta copilului.

Drept urmare, copilul preia partial sau in totalitate rolul parintilor, incercand sa isi substituie satisfacerea nevoilor din partea parintilor iresponsabili.

Nu in toate cazurile copiii sau viitorii adulti se simt nedreptatiti sau afectati psihologic. Uneori, ei percep parentificarea drept ceva firesc sau macar nu ca ceva foarte grav, iar in unele cazuri chiar neconstientizand-o.

 

Cum recunoastem o astfel de situatie?

Copilul investit cu prea multa raspundere se poate manifesta in doua maniere: drept carja emotionala a parintilor sau a altor membrii ai familiei sau drept ajutor in intretinerea si sustinerea fizica a familiei.

Pe de-o parte, copilul ii serveste in mod complet inadecvat parintelui drept confident sau joaca rolul de mediator intre membrii familiei aflati in situatii conflictuale.

Pe de alta parte, i se poate pretinde explicit sau subtil sa isi consoleze parintii sau fratii cu dificultati emotionale.

Copilului ii este delegata responsabilitatea de a le asigura memebrilor familiei satisfacerea nevoilor emotionale, chiar daca aceasta responsabilitate depaseste capacitatile sale de cuprindere afectiva a unei alte persoane si de a-i oferi confort emotional.

Intr-o alta ipostaza, copilul trebuie sa indeplineasca anumite atributii casnice care depasesc responsabilitatea sa de copil al familiei.

De exemplu, acesta trebuie sa munceasca si sa contribuie la finantele familiei, sa faca de cele mai multe ori cumparaturile, sa gateasca, sa spele hainele familiei, sa aiba grija de frati sau sa contribuie majoritar la educatia acestora.

 

Care sunt consecintele?

Atunci cand este resimtita ca stresanta, maturizarea aceasta accelerata poate fi de multe ori terenul fertil pentru dezvoltarea diverselor tulburari psihologice.

Daca nevoile psihice ale copilului nu au fost implinite inainte ca acesta sa fie nevoit sa preia rolul de adult, e posibil ca dezvoltarea sa psihologica sa fie marcata.

Sentimentele sale fata de parinti pot creste intr-o ambivalenta afectiva, sustinuta atat de iubire, cat si de resentimente.

Copilul isi priveste parintii ca pe un simbol al autoritatii si sigurantei, dar totodata se poate simti nedreptatit de acestia, conturandu-se astfel sentimente de confuzie pentru el.

Copilul isi poate dezvolta identitatea legata de rolul central de salvator', de ingrijitor emotional al celorlalti.

Ca adult, poate manifesta dificultati de relationare, de stabilire a limitelor in relatii sau retinere in a cere ajutor la randul sau, de a-si exprima nevoile si de a fi ingrijit din punct de vedere psihologic de ceilalti.

Mai mult, poate juca la randul sau rolul de parinte care are aceleasi asteptari disproportionate de la copiii sai.

Modelul pe care l-a avut in propria copilarie ii poate marca rolul de parinte, ajungand sa il considere ca parte din firesc si sa il practice la randul sau, alimentand o mostenire vicioasa.

 

De Andrada Botgros, editor Stiinte Sociale, Liceunet

www.liceunet.ro

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Ce se intampla cand copilul preia rolul de adult
Ce se intampla cand copilul preia rolul de adult

Atunci cand copiii sunt investiti cu prea multe responsabilitati, rolurile din familie sunt inversate. Aceasta schimbare marcheaza psihicul unui copil, avand efecte pe termen lung.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste