Ce se întâmplă în creier când avem orgasm
Bărbații și femeile sunt uluitor de asemănători când au orgasm. Din punct de vedere cerebral, de data asta; dacă în restul timpului avem senzația că unii sunt de pe Marte și ceilalți de pe Venus (ele), când au orgasm, oamenii își „aprind“ aceleași zone din creier.
În perioada care precedă orgasmul, bărbații au activat claustrul posterior drept – o zonă folosită pentru integrarea diverselor simțuri (de pildă, cel tactil și cel vizual), activarea sa oferind încă un exemplu legat de faptul că sexualitatea masculină e mai vizuală decât cea feminină.
Citește și:
3 motive pentru care femeile spun că au o dorință sexuală scăzută
De ce dispare pasiunea la bărbați. „Efectul Coolidge“ sau… cocoșul fericit
Pe de altă parte, femeile au arătat o activare mai intensă a zonei posterioare din cortexul parietal stâng, care este o interfață esențială între zona senzorială și cea motorie, precum și a cortexului motor din lobii frontali.
Această diferență dintre bărbați și femei poate fi explicată prin teoria neuronilor-oglindă, care spune că anumite părți din creier legate de mișcarea musculară nu se activează doar la executarea mișcărilor, ci și indirect, când privim o altă persoană făcând acea mișcare.
Această activare indirectă este asemuită cu un efect de oglindă. Constatarea că la femei cortexul motor se activează atunci când partenerul le stimulează genital, duce la concluzia că femeile au o capacitate superioară bărbaților de a înțelege perspectiva altora (inclusiv atunci când fac sex…). Femeile par să oglindească la nivel neuronal mișcările partenerilor lor.
Foto: Shutterstock