Now Reading
Ce vrem de la un partener

Ce vrem de la un partener

Revista Psychologies

De regula, tindem sa ne imaginam un scenariu in care detaliem amanuntit cum sa fie, cum sa se poarte si mai ales cum ne vom simti cu un partener. Scenariile au insa rolul de a bloca realitatea, de a ne frustra si deforma aprecierile. Iata cateva lucruri pe care, daca le vrem de la un partener, le putem pune in perspectiva.

 

Disponibilitate si incredere

Aici pot intra o sumedenie de calitati, intre care intelegere din partea partenerului, sprijin, atentie, bunavointa, interes, sensibilitate, maturitate, constientizare si onestitate.

Deja lista este lunga, iar alaturi de aceste atribute cu siguranta isi pot gasi locul si altele. Dintre ele, alege-le pe cele care iti dau o stare de bine si confort, care fac un partener sa fie dezirabil.

 

Vitalitate si atractivitate

Oricat de mult ne-am acuza de superficialitate, adevarul este ca un prim factor care ne atrage catre un partener este fizicul.

Fie ca il vedem ca sexy, ca ni se pare atletic sau ca are o privire cuceritoare, este un ingredient peste care nu putem sari. Desigur, daca nu este dublat si de calitati mai consistente, tinde sa fie doar o scanteie.

Motiv pentru care, am vrea sa regasim si simtul umorului, cheful de aventura, increderea in sine, independenta, ambitia, spontaneitatea si asertivitatea.

 

Statut si resurse

Aceasta este o categorie in care integram in primul rand realizarea personala. Nu ne referim aici la mostenitorii rasfatati care cresc in puf si sunt obisnuiti cu abundenta.

Vorbim despre competitivi, despre cei care muncesc cu pasiune, au siguranta financiara, succes si, nu in ultimul rand, educatie.

 

Schimburi psihologice

Cu cat regasim intr-un partener mai multe dintre elementele celor trei categorii creste si satisfactia in legatura cu alegerea facuta si multumirea in relatie.

In egala masura insa, in viata de zi cu zi, se poate sa alegem si dupa alte principii decat cele mentionate mai sus si dovedite statistic ca fiind dezirabile.

Astfel, putem alege in virtutea unor substituiri, iubirea versus statut si resurse. Este un schimb psihologic in care cautam fie un partener ambitios cu perspective financiare si statut social, fie pe cineva iubitor si atras de noi.

In egala masura un partener atractiv poate fi inlaturat de un altul care ofera stabilitate, atat de necesara unei relatii. Asadar, alegem in locul celor atletici si aratosi, pe cineva care este stabil si matur.

In privinta educatiei si a inteligentei, rabatul se poate face in favoarea dorintei intemeierii unui camin. Fie cautam un partener care ne (supra)stimuleaza intelectual, fie vom fi inclinate sa alegem in locul lui pe cineva care isi doreste o familie.

 

Evolutia asteptarilor

Fiecare dintre noi avem o lista mentala a prioritatilor si, mai mult decat atat, aceasta sufera modificari in functie de etapele vietii.

Daca in adolescenta ne-ar fi atras un atletic seducator, mai tarziu vom cauta stabilitate financiara si educatie, iar pe urma putem schimba importanta acestora prioritizand increderea, stabilitatea si dorinta pentru un camin.

Sunt preferinte care ne fac unici, iar acceptarea lor in acord nu nevoile noastre ne da stabilitate si o mai buna apreciere a celor cu care venim in contact.

Din acest motiv este foarte sanatos ca, periodic, sa ne intrebam care sunt lucrurile care conteaza cu adevarat in viata noastra la momentul respectiv si sa incercam sa ne ascultam nevoile.

In egala masura te ajuta sa te si autoevaluezi si sa stii in permanenta ce anume ai de oferit unui partener. Pentru ca de asemenea, si tu vei fi supusa filtrului alegerilor. Acest lucru te va ajuta sa te dezvolti si sa iti apreciezi calitatile.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top