Competitia in cuplu – pro sau contra?

Partenerul tau face des comparatii intre voi, indiferent de domeniu? Uite de ce apare competitia in cuplu si cum o poti gestiona.

 

Intr-o relatie de cuplu bazata pe iubirea matura, asumata, nu exista competitie. Pentru dezvoltarea armonioasa in doi si aceea la nivel personal, este necesar sa ne sprijim reciproc si sa ne intensificam resursele interioare.

 

De ce apare competitia

Sunt insa momente in care poate aparea competitia in cuplu. Se intampla asta atunci cand tu sau partenerul tau de cuplu va doriti cu ardoare sa fiti, unul fata de celalalt, cel mai bine situati din punct de vedere al statutului profesional. De obicei, acest lucru atrage dupa sine un salariu mai mare, ceea ce inseamna si o contributie semnificativa la venitul familiei.

Competitia in cuplu poate aparea si in sfera comunicarii si a luarii deciziilor, atunci cand fiecare ar vrea sa aiba ultimul cuvant si deciziile sa-i apartina in mare masura sau in totalitate. Uneori poate exista competitia si din perspectiva rolului de parinte, a relatiilor cu familia extinsa sau poate chiar in zona hobby-urilor.

Daca va asumati de comun acord roluri complementare, de exemplu, el sa asigure veniturile familiei si tu sa te ocupi de copii, si va simti confortabil asa, atunci cuplul poate functiona foarte bine.

Cel mai important lucru este ca fiecare sa fie atent la nevoile celuilalt, pentru ca ele se pot schimba intre timp.

In plus, este bine ca pe termen lung sa existe un echilibru intre planul personal, profesional, familial si social, pentru ca altfel exista riscul sa apara frustrari la nivel individual care se vor rasfrange apoi asupra vietii voastre in doi.

 

Competitia in cuplu

Atunci cand apare competitia in cuplu e important sa o priviti ca pe un semnal de alarma.

Daca esti tu cea care o initiaza, daca incepi sa te compari cu partenerul tau de viata si urmaresti sa fii cea mai buna, trebuie sa iei in seama semnificatia din spatele atitudinii si comportamentelor tale, punandu-ti intrebari de tipul: Care este nevoia mea nesatisfacuta? Ce-mi aduce aceasta competitie? Ma valorizez prin succesele obtinute in raport cu partenerul meu de cuplu? Stima de sine este influentata de acest lucru?

Daca esti pusa in fata unei astfel de competitii, trebuie sa fii mai atenta la nevoile barbatului iubit si sa tii seama de anumite aspecte cum ar fi acceptarea, atentia, aprobarea si afectiunea. Si, in acelasi timp, sa vezi cum ai putea veni mai mult in intampinarea lor.

Trebuie sa-ti accepti partenerul de cuplu asa cum este, sa traiesti aici si acum si nu cu gandul in viitor, la potentialul lui. De asemenea sa-i respecti principiile si sa discutati impreuna depre valorile comune, sa te bucuri alaturi de el atunci cand acesta are succese in plan professional,  sa-i acorzi atentie, sa-i arati afectiunea tinand seama de limbajul lui de iubire preferat.

 

Impactul negativ

Competitia in cuplu are un impact negativ pentru ca intitiatorul ei, oricare dintre voi ar fi, transmite la nivel inconstient mesajul: eu si nevoile mele suntem pe primul loc. In unele cazuri extreme, putem percepe mesajul: eu sunt vedeta, tu nu contezi prea mult.

Si astfel apar tensiunea si conflictele aducatoare de suferinta.

Cel care isi doreste o astfel de competitie pune asupra lui o presiune foarte mare. Si in goana dupa realizari sau succese mai importante decat ale partenerului de cuplu, nu numai ca va pierde clipe pretioase din viata in doi, dar in timp va contribui si la destramarea relatiei de iubire.

In cazul in care amandoi sunteti angajati intens in aceasta competitie, atunci neajunsurile nu vor intarzia sa apara si disfunctionalitatile din cuplu vor iesi mult mai repede la iveala.

Asadar, in loc sa va luati la intrecere, va puteti sprijini unul pe celalalt in redescoperirea si valorificarea propriilor resurse si va puteti deschide impreuna drum spre dezvoltarea personala si spre starea de bine in cuplu.

 

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut, tel. 0745 089 985, e-mail: office@aventuradezvoltarii.com, web: http://aventuradezvoltarii.com

 

 

Citeste si:

Conflictul in cuplu ne ajuta sa fim mai fericiti

Strategii pentru o relatie de cuplu sanatoasa

 

 

Foto: 123rf.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Competitia in cuplu – pro sau contra?
Competitia in cuplu – pro sau contra?

Partenerul tau face des comparatii intre voi, indiferent de domeniu? Uite de ce apare competitia in cuplu si cum o poti gestiona.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste