Comportamente daunatoare dupa despartire

Treci printr-o despartire? Nu iti adanci tristetea! Iata care sunt comportamentele daunatoare pe care trebuie sa le eviti.

 

Valul de emotii negative

Atunci cand ne despartim de persoanele importante din viata noastra, in perioada imediat urmatoare, ne simțim cuprinsi de emotii negative puternice.

Tristetea, furia, teama sau disperarea se numesc la fel pentru toti, dar sunt traite diferit.

Cand suferinta este prea mare, apare dorința de a fugi din acea zona dureroasa, iar unele persoane găsesc alinare în adoptarea unor comportamente daunatoare, atat pentru ei insisi cat si pentru cei apropiati care vor sa-i ajute.

Intr-un cuplu, atunci cand survine despartirea, cel afectat mai tare este partenerul luat pe nepregatite, cel abandonat sau cel care ramane in viata, deci cel care nu a initiat actul de separare.

Pus in fata faptelor implinite, acesta este constrans sa gestioneze atat despartirea cat si propriile ganduri, trairi sau comportamente, iar aceasta nu este usor.

 

Comportamente disfunctionale dupa o despartire

Cea mai simpla cale de a scapa de realitatea frustranta, este cea in care recurgem la comportamente disfunctionale care in timp se pot transforma in adevarate adictii.

Pe terenul fertil al dependentei, o despartire poate fi trigger-ul care declanseaza consumul de alcool, droguri sau alte vicii.

Senzatia de placere obtinuta pe moment sau uitarea problemei sunt premisele de la care pornesc aceste comportamente. In felul acesta, chiar si pentru o scurta perioada, probleme par sa se fi anulat.

 

Izolarea

Frecvent despartirile sunt urmate de o perioada de retragere din viata sociala si din activitatile de pana atunci.

Pe fondul lipsei unei bune dispozitii, coroborate cu dificultatea procesarii despartirii la nivel cognitiv si a gestionarii sentimentelor mixte, depresia se poate instala foarte usor.

Contactele cu cei dragi si intreprinderea unor mici activitati placute, mentinerea unei anumite rutine prezente inaintea evenimentului, sunt parghii care ne ajuta sa depasim mai usor perioada dupa despartire.

 

Supracompensarea

Acest comportament se manifesta prin aparenta stare de bine, ca si cum persoana in cauza nu ar simti vreo durere sau vreo stare neplacuta.

De multe ori aceste persoane sunt foarte cerebrale, gandesc la rece fara sa se implice sentimental, concentrandu-se pe gestionarea aspectelor practice si organizatorice ce tin de despartire, cum este in cazul unei separari a unor parteneri ce locuiau impreuna, al unui divort sau al unui deces.

Implicarea excesiva in activitati sau fuga imediata catre alte relatii este mecanismul lor de a se tine departe de ceea ce simt cu adevarat.

Despartirile sunt dureroase iar suferinta ce vine odata cu ele este cat se poate de fireasca.

Pentru a trece mai usor peste aceasta, este benefic sa ne dam voie sa suferim o perioada.

Poate ca ne vine sa plangem, poate simtim furie, poate vrem sa stam o perioada singuri, analizand ce s-a intamplat de fapt. Este important sa parcurgem travaliul de doliu, caracteristic oricarei pierderi.

Doar asa vom putea trece mai departe, intr-un mod sanatos si eficient pentru buna evolutie personala ulterioara.

 

De Stefania Voia, psiholog

stefania.voia@yahoo.com

Tel.: 0726.191.255

 

Citeste si:

Esecul amoros: cum sa te redescoperi dupa o despartire

Cine sufera mai mult la o despartire, femeile sau barbatii?

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Comportamente daunatoare dupa despartire
Comportamente daunatoare dupa despartire

Treci printr-o despartire? Nu iti adanci tristetea! Iata care sunt comportamentele daunatoare pe care trebuie sa le eviti.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste