Now Reading
Comportamente negative pe care le interpretăm drept dovezi de iubire

Comportamente negative pe care le interpretăm drept dovezi de iubire

Cerem și oferim la rândul nostru dovezi de iubire. Limbajul iubirii poate fi diferit la partenerii unui cuplu, dar comportamentele negative nu trebuie niciodată etichetate drept iubire. Iată câteva dintre acestea.

Citește și:

7 calități pe care o femeie puternică le apreciază la un bărbat

6 metode de a evita frustrările în relația de cuplu

Este dificil să constatăm că nu ne mai simțim confortabil alături de partenerul nostru. Acest adevăr ne poate face să ne simțim triști sau anxioși sau ne poate aduce mai aproape de conștientizarea faptului că acea persoană nu este una tocmai potrivită pentru noi.

Perspectiva schimbării poate fi ceva neplăcut ce ne sperie, de aceea uneori vom încerca mai degrabă să rămânem inconștient într-o zonă de confort, chiar dacă acest lucru presupune să percepem comportamentele nocive ale partenerului ca dovezi de iubire.

 

Prea multă protecție

Inițiativa partenerului de a se ocupa el de anumite aspecte gopodărești, cum ar fi schimbul uleiului la mașină, repararea închizătorii de la dulap sau montarea unei comode este un lucru care ne încântă, întrucât simțim că avem un partener care se poate ocupa de treburile bărbătești.

Suntem tentate să ne simțim protejate, răsfățate și iubite. Dacă însă acesta începe să preia din ce în ce mai multe sarcini, pe care și o femeie le poate rezolva foarte ușor, cu intenția de a-i face viața tot mai ușoară, în cele din urmă se poate dezvolta o dependență a femeii față de acel bărbat.

Ceea ce a părut o intenție de protecție poate ascunde o nevoie a partenerului de a se face util, de a fi cel care gestionează din ce în ce mai multe lucruri și de a devini o persoană indispensabilă pentru partenera sa.

Această atitudine „protectoare” poate crea un adevărat handicap, femeii respective fiindu-i extrem de greu să se descurce singură în lipsa partenerului.

 

“Tu știi ce-i mai bine”

Deciziile care impactează ambii membrii ai cuplului se iau împreună, de comun acord.

În ciuda faptului că poate părea o dovadă de încredere și iubire, atunci când partenerul îi încredințează partenerei sale libertatea de decizie totală asupra celor mai importante aspecte ale relației, acesta îi cedează și întreaga responsabilitate.

Privind din exterior, aceste femei par de invidiat pentru libertatea și puterea decizională.

Un astfel de partener însă, încearcă mai mult sau mai puțin conștient să evite consecințele acelor decizii, intrând într-o zonă de aparent confort și pasivitate.

 

Zona conflictuală

Cu toate că la prima vedere cu toții înțelegem conotația negativă a conflictului și încercăm în mod rațional să ne ferim de el, unele persoane îl confundă cu iubirea.

O persoană care a fost deprivată de iubire și înțelegere în copilărie și a crescut într-o atmosferă distantă si rece, poate ajunge ca adult să caute chiar acest mediu, simțindu-se astfel iubită.

În lipsa unui model sănătos de relaționare, zona conflictuală poate reprezenta totuși un contact emoțional, fie el și negativ, iar acest lucru este perceput ca fiind mai bun decât lipsa oricărui contact.

O persoană căreia i-a lipsit mult atenția, grija, contactul și iubirea, poate să-și extragă dintr-o ceartă toacmai aceste elemente, oricât ar părea de nociv.

Cu toții avem nevoie de iubire, iar pentru a ne asigura că aceasta este într-adevăr ceea ce primim în relația noastră de cuplu, este bine să ne orientăm atenția asupra a ceea ce simțim alături de partenerul nostru și să ne răspundem cu sinceritate la întrebarea dacă nevoile noastre emoționale sunt împlinite.

 

De Ștefania Voia, psihoterapeut

[email protected]

Tel.: 0726.191.255

Foto: shutterstock.com

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top