Comunicarea în cuplu: importanța implicării partenerului în evoluția noastră personală
Cu toții ne schimbăm și evoluăm, iar când suntem într-o relație, este important să includem partenerul în procesul de transformare. Odată în plus, iată de ce este importantă comunicarea în cuplu.
Citește și:
8 fraze care te ajută să rezolvi un conflict în cuplu
6 metode de a evita frustrările în relația de cuplu
Cu toţii ştim cât de importantă este comunicarea în relaţiile cu cei din jur, însă foarte mulţi dintre noi ajungem doar să vorbim, nu să comunicăm cu adevărat.
Comunicarea este acea componentă care întreţine o relaţie de cuplu şi o face să evolueze. Pentru că o comunicare benefică dinamicii relaționale înseamnă să dezvălui despre tine și să știi să asculți despre celălalt.
Deseori, în cuplu, partenerii ajung să vorbească mai mult decât să comunice. Vorbesc despre problemele de la job, îşi fac planuri comune de vacanţă, ies în oraş, dar uită să-şi comunice nevoile reale, care poate nu existau la începutul relaţiei pentru că apar o dată cu vârsta sau evoluţia personală a fiecăruia ori a cuplului.
Fiecăreia dintre noi ni s-a întâmplat să spunem cel puțin o dată că partenerul „s-a schimbat”. Este absolut normal ca oamenii să se schimbe.
În fiecare zi trăim diverse experienţe, la job sau cu oamenii din jur, în fiecare zi ne transformăm câte puţin şi facem paşi spre evoluţie într-un fel sau altul. Când unul dintre parteneri nu ţine pasul cu celălalt, apar diferenţe şi acestea se resimt în relaţie.
Deseori, partenerul care consideră că a evoluat, îl lasă pe celalalt în urmă, fără a-i transmite exact motivele care au dus la neînțelegeri sau chiar despărţire, fără a-i explica ceea ce este cu adevărat în spatele nemulțumirilor lui.
Odată cu evoluţia personală apar alte nevoi, alte priorităţi, alte plăceri. Primul care „se schimbă” într-o relaţie este chiar cel care evoluează.
Acest partener ajunge într-o altă etapă a vieții, dar, de multe ori, nu-i comunică şi celuilalt ceea ce e schimbat la el. Iar aici vorbim despre nevoile noi care au apărut, schimbarea priorităţilor, plăceri diferite, așteptări, etc.
Nu odată cel care se schimbă, aşteaptă de la celălalt să ghicească ceea ce s-a produs în el în urma schimbărilor, iar acest lucru este aproape imposibil dacă nu există comunicare şi deschidere.
Unul dintre parteneri, cel care a evoluat, aşteaptă să primească, iar celălalt, cel care nu a înțeles schimbarea, căruia nu i s-a comunicat, nu ştie ce să ofere.
De multe ori, în astfel de situaţii relaţia se încheie, iar partenerii ajung la concluzia că nu se mai potrivesc, fără a realiza ce anume a dus la această nepotrivire, în timp.
Cu toţii vrem să primim, dar de foarte multe ori nu ştim să cerem şi, la fel de des, nu ştim nici să oferim. Chiar și nouă ne este uneori dificil să ne înțelegem sau cunoaștem nevoile reale din spatele unor cereri/așteptări.
Nu știm, atunci când partenerul vrea să iasă cu prietenii, să spunem: „Mi-aş dori ca azi să stai cu mine, să mă ţii în braţe, pentru că am nevoie de afecţiune, am nevoie de tine”. De obicei, în astfel de situaţii, se transmite doar mesajul de suprafaţă, nemulţumirea, sub formă de critică sau reproş: „Iar pleci în oraş?” sau „Nu-mi place când ieşi”.
Şi astfel, celălalt partener, primește doar acest mesaj fără a cunoaște nevoia reală din spatele cuvintelor. Evident, este doar un exemplu.
În egală măsură o astfel de situație ar presupune o comunicare mai amplă privind independența în cuplu, nevoile de intimitate proprie ale fiecărui partener, precum și posibilitatea ca unul dintre parteneri să aibă un stil relațional dependent.
Indiferent de situație, pentru a preveni astfel de neînțelegeri și distanțarea celor doi parteneri, ar trebui să vorbească mai puţin şi să comunice mai mult.
Fiecare aşteaptă de la celălalt, dar fără să-i spună direct ceea ce aşteaptă. Fiecare îşi doreşte ca partenerul să ştie ceea ce simte, dar acest lucru este imposibil dacă nu există un canal de comunicare la nivel emoțional.
De Ștefania Ardelean
Foto: shutterstock.com