Comunicarea parinti-copii: reguli de care e bine sa tineti cont
Atunci cand parintii discuta cu cel mic este recomandat sa faca asta impreuna, ori sa existe constanta. Niciodata mama sa nu contrazica ce spune tata, si invers. Iata de ce alte reguli de comunicare este bine sa tineti cont.
Reguli de comun acord
Relatia noastra ca parinti in raport cu copilul nostru este cea mai importanta dintre toate relatiile. Pentru ca ne dorim sa crestem copii sanatosi atat din punct de vedere mental cat si fizic trebuie sa ne asumam rolul pe care il avem in educatia lor.
Din acest motiv, trebuie sa constientizam ca in primul rand noi trebuie sa stabilim de comun acord anumite limite si reguli pe care ulterior le transmitem copilului.
Aceste reguli trebuie spuse copilului intr-un mod cat mai simplu, clar si concis. Dar cel mai important lucru este ca ele sa fie coerente si constante.
Informatiile diferite venite de la mama si tata creeaza nu doar confuzie ci invata copilul sa speculeze situatiile in interes personal. Astfel va ajunge nu doar sa nu respecte regulile ci si sa nu ii fie foarte clare.
Cel mic este supus permanent procesului de invatare si cu cat ii transmiti mai limpede informatia cu atat o va asimila mai repede. Contrazicerile parintilor in fata copilului il deruteaza pe acesta si ii dau sentimentul de nesiguranta.
Pentru a evita aceste situatii e bine ca cei doi sa stabileasca niste reguli pe care sa le respecte cu strictete. Daca unul dintre ei si-a exprimat deja parerea despre o situatie, celalalt nu mai are dreptul sa intervina.
Este chiar recomandat ca aceasta raspundere sa fie asumata pe rand de catre fiecare parinte, facand schimb de roluri.
Certurile in fata copilului trebuie evitate
Cand parintii nu se impaca, copilul sufera, este ingrijorat si frustrat, si cauta propriile solutii pentru a-i face pe parinti sa se impace. Aceasta grija il impovareaza intr-atat incat mintea nu ii va mai sta la altceva.
Treptat isi va pierde apetitul, se va juca mai putin, va dormi mai prost, pentru ca in majoritatea cazurilor copiii se cred vinovati de certurile adultilor.
Un parenting unitar
Desi sunt doi indivizi diferiti, parintii trebuie sa gaseasca impreuna o solutie de compromis in educatia copilului. Parerile divergente in privinta valorilor nu sunt un mod sanatos de a-l educa pe cel mic.
Copilul se va simti dezorientat si neputincios in fata unor adulti ce nu gasesc impreuna, de comun acord, o cale de a-l ghida.
O discutie bine argumentata de ambele parti purtata intr-un mod civilizat poate fi insa pentru cel mic o lectie. Adultii nu trebuie insa sa uite scopul lor comun, si anume binele copilului.
Sanctiuni si limite
Atunci cand copilul nu asculta sau incalca o regula fixa, parintii trebuie sa sanctioneze comportamentul copilului si nu copilul.
Acesta trebuie asigurat de faptul ca este iubit neconditionat, insa genul acesta de comportament nu ii este acceptat. Adultii nu trebuie sa coalizeze impotriva copilului fiindca astfel se creeaza un climat ostil si stresant.
Parintii care vor sa-i ofere copilului securitate si siguranta emotionala pot folosi metoda semaforului. Cand amandoi sunt de acord asupra unei decizii ii vor da “verde” copilului in doleanta lui.
Situatiile care se mai pot negocia raman la galben. Galben poate insemna un avertisment legat de posibilitatea de a incalca anumite reguli deja stabilite.
Rosu reprezinta zona limitelor care nu pot fi incalcate. Acest set de reguli trebuie intocmit si apoi respectat. Pentru a renunta la minute intregi de morala se pot folosi aceste cuvinte “colorate”.
De cele mai multe ori copilul doreste sa se conformeze cerintelor parintilor si sa adopte un comportament adecvat. Iar o astfel de metoda poate fi cu usurinta inteleasa si asumata de catre cel mic.
De Florentina Dumitru, consilier dezvoltare personala
Foto: shutterstock.com