Conflictul in cuplu ne ajuta sa fim mai fericiti
Ne respectam, ne iubim si visam la o viata in doi pana cand ajungem sa ne certam. Si cum minunile nu tin prea mult, uitam rapid motivele pentru care suntem impreuna si ne revoltam la fiecare cuvant. Chiar si asa, conflictul in cuplu are partile lui bune. Iata care sunt.
Orice relatie de cuplu are suisuri si coborasuri. De aceea, oricat de puternice sunt sentimentele de iubire ce ne leaga de partenerul nostru de viata, este inevitabil, mai devreme sau mai tarziu, sa nu apara si conflicte.
Indiferent cum le numim, disputa, neintelegere, dezacord sau divergenta, starile conflictuale nu apar din senin, ci pe fondul unor acumulari de tensiuni provenite din diverse incompatibilitati, de interese, de concept si valori personale sau din neimplinirea unor asteptari si nevoi.
Daca alegem sa privim in mod constructiv conflictul in cuplu, aspectele negative, reprosurile, acuzele, sunt un semnal de alarma referitor la modul in care ne raportam unul la celalalt si un moment oportun pentru remedierea neintelegerilor.
Conflictul nu inseamna doar divergente si confruntari, nu inseamna doar tensiune si opinii contradictorii, ci inseamna si cautarea si gasirea unor metode si solutii de rezolvare a acestuia.
Gestioneaza corect conflictul in cuplu
Comunicarea. Conflictul in cuplu este mai usor de aplanat atunci cand vorbim despre el. Transforma campul de lupta intr-un plan de discutie si renunta la ideea ca partenerul tau de viata iti este adversar.
Inlocuieste monologul cu dialogul, invata sa asculti si sa-ti impartasesti opiniile intr-o maniera care sa nu raneasca.
Nu uita ca din relatia de cuplu faceti amandoi parte, prin urmare nu exista doar un vinovat.
Cooperarea. Calmul si cooperarea va ajuta sa va manifestati disponibilitatea si dorinta de a gasi o cale prin care sa va rezolvati problemele. Aceasta mobilizare reprezinta accesul pe care vi-l dati reciproc spre cunoasterea si intelegerea perspectivei celuilalt.
Nu poti sa vezi prin ochii lui si nici nu poti simti ce simte el, de aceea este important sa-i impartasesti sentimentele, sa nu emiti judecati pripite.
Cercetand si analizand conflictul din ambele parti veti obtine o imagine mult mai clara asupra divergentelor dintre voi si veti putea gasi solutii viabile. Astfel, veti reusi sa cresteti gradul de intimitate psihica si emotionala in relatia voastra de iubire.
Evolutia personala. O mai buna cunoastere a propriei persoane, a emotiilor si nevoilor tale te va ajuta sa-ti intelegi mai bine temerile. Atunci cand ele vor aparea in momentele tensionate, vei stii cum sa le gestionezi corect.
Ultimul cuvant. Orgoliul ne face sa vrem sa avem mereu ultimul cuvant, numai ca adevarul este mai mereu undeva la mijloc. Recunoasterea vinei si asumarea acesteia ajuta la stingerea rapida a conflictului in cuplu.
Conflictul nu e ceva rau
Ceea ce diferentiaza relatiile fericite de cele mai putin fericite nu este lipsa conflictelor, ci modul de abordare al acestora. Indiferent de cum alegeti sa va rezolvati problemele, nu uitati ca obiectivul vostru este depasirea momentului intr-o maniera pozitiva, care sa conduca la o cunoastere mai buna, la un grad mai mare de intimitate, la dezvoltarea si consolidarea relatiei.
De Andra Zaharia, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ in formare, consilier vocational si dezvoltare personala, 0726.757.396, www.andrazaharia.weebly.com
Citeste si:
Cum sa te certi sanatos…in cuplu
Cuplu: descifreaza corect emotiile partenerului tau
Foto: 123rf.com