Now Reading
Cum reglezi ora de culcare pentru copilul tau

Cum reglezi ora de culcare pentru copilul tau

Revista Psychologies

Cu cat copilul creste, cu atat mai dificil ne este sa ii impunem ora de culcare. Iata cateva idei pentru a-l ajuta sa corecteze acest obicei si sa nu se confrunte cu efectele lipsei de somn.

 

Preocupari care il tin treaz

„In adolescenta, ritmul veghe somn se decaleaza cu o ora fata de cel al adultului, din motive care nu sunt foarte clare“, spune Alain Nicolas, responsabil al laboratorului de studiu asupra somnului (Vinatier, Lyon). Fenomenul afecteaza 0,17 % din populatia globului si 7 % din adolescenti – revista Current Biology.

Tinerii care stau pana tarziu, apreciaza ca nu-i mai bat parintii la cap sa se culce, pot discuta cu amicii, pot asculta muzica, dar asta nu explica acest decalaj al orei de culcare.

Decalajul afecteaza si orarul scolar. Daca e vorba doar de o ora, nu trebuie sa se nelinisteasca cei mari. Dar, daca vorbim despre utilizarea in exces a mobilului sau tabletei, de jocuri online fara sfarsit, toate aceste practici cronofage si excitante cerebrale dauneaza pe termen lung asupra somnului celor tineri.

Ecranele LED difuzeaza o lumina albastra care blocheaza productia de melatonina, hormonul care regleaza ritmul veghe-somn.

Sfat: fixarea unei ore de absenta totala a activitatii electronice inainte de somn. Daca regula nu se respecta, taierea sursei WiFi de la calculator sau telefon in camera lui poate fi o solutie.

 

De ce e bine sa doarma o noapte intreaga

Consecintele lipsei de somn sunt incalculabile. Oboseala, iritare, somnolenta, scadere a imunitatii, probleme de atentie si de invatare.

Fiecare trebuie sa stie ca in faza somului, paradoxal, se fixeaza informatiile invatate in decursul zilei. Adolescentii nu stiu faptul ca o noapte intreaga de somn favorizeaza obezitatea.

Inca un argument sa dormi bine, in loc sa faci cura de slabire. Obezitatea la aceasta varsa se instaleaza pe termen lung iar privarea de somn poate conduce la depresie.

Sa i se spuna ca, daca se culca cu o ora mai tarziu, va deveni anxios (sau anxioasa), va avea idei negre.

 

Evitarea bauturilor excitante dupa ora 20

„Da, adolescentii pot recupera oboseala daca dorm mai mult in weekend“, spune Alain Nicolas. „Dar trebuie sa se culce la aceeasi ora ca si in timpul saptamanii pentru a evita decalajul orar in ziua de luni“. Pentru a favoriza adormirea, o buna igiena a vietii este indispensabila.

O cina lejera, pentru a a vea o digestie buna, evitarea sportului dupa ora 20, evitarea fumatului (care excita sistemul nervos), a dusurilor fierbinti.

Tot ceea ce creste temperatura corpului perturba somnul. Se recomanda niste exercitii de respiratie si de relaxare sau ceaiuri calmante (pasiflora, valeriana).

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top