Now Reading
Copilul tau vorbeste urat? Sfaturi pentru mame disperate

Copilul tau vorbeste urat? Sfaturi pentru mame disperate

Copilul tau vorbeste urat? Dincolo de educatia pe care o primeste acasa, micutul imprumuta expresii de la cei cu care intra in contact la gradinita, la scoala ori la locul de joaca. Iar unele, nu sunt deloc pe placul nostru. Iata cum ii corectam limbajul pestrit.

 

Aproape toti parintii isi doresc sa aiba copii absolut nestiutori in privinta limbajului pestrit folosit de cei de seama lor. Dar astfel de cuvinte sunt atat de puternice si expresive incat ii fac pe cei mici sa se simta mai importanti si superiori celorlalti, mai puternici.

Totodata, ele sunt legate si de nevoia lor de teribilism, de a face ceva interzis. Cand vorbesc astfel in grupul lor, se simt adulti, maturi. Iar daca vorbim despre un grup la care ei doresc sa adere, pentru a fi acceptati si apreciati, vor folosi acelasi tip de expresii pentru a impresiona.

 

Reactiile parintilor

Marea majoritate a parintilor a experimentat situatia in care copilul a folosit cuvinte indecente.

Reactiile sunt diferite: ingrijorare, indignare, amuzament, mandrie, indiferenta, etc., in functie de principiile si valorile de viata ale fiecaruia.

Fiecare reactie a parintilor reprezinta un raspuns pentru copil ce-l ghideaza spre a mai folosi sau nu, acest tip de limbaj.

Daca nu suntem de acord cu vorbele pestrite ale copilului, probabil ca ne va deranja ceea ce am auzit si vom incerca sa schimbam acest lucru.

Daca din contra, consideram ca acest lucru este un semn de dezvoltare a lui, probabil ne vom amuza sau chiar ne vom mandri cu ceea ce el tocmai a spus, iar reactia noastra va servi pentru copil drept indiciu ca se afla pe drumul cel bun.

 

Cauzele limbajului pestrit

Daca nu dorim sa incurajam un astfel le limbaj, mai intai este nevoie sa identificam cauza care a contribuit la acest comportament verbal. Ne putem adresa cateva intrebari ce ne pot ajuta sa gasim modalitatile de rezolvare a acestei situatii.

De unde a copiat acest model? Avem in familie modelele similare de exprimare? Dar in anturajul copilului? Realizam cand am spus ceva nepotrivit de fata cu copilul? Stim ca este foarte probabil ca cel mic sa preia anumite cuvinte sau expresii?

Daca recunoastem ca uneori folosim cuvinte ce nu ar trebui sa fie pronuntate in preajma celor mici, primul pas este corectarea propriului nostru limbaj.

Daca se intampla intr-un moment tensionat, dupa ce ne calmam, ii putem cere scuze copilului ca am vorbit in acel mod. Ii putem spune ca uneori adultii, cand sunt foarte tensionati si suparati, fac anumite greseli.

 

Anturajul copilului

Uneori, chiar daca noi, parintii, nu obisnuim sa folosim in preajma copilului un limbaj nepotrivit, anturajul il poate incuraja in acest sens.

Daca modul in care copilul comunica cu noi ne face sa ne simtim ca nu suntem respectati, daca nu reusim prin discutii sa clarificam nevoia lui de a folosi cuvinte de acest fel si sa-l determinam sa ne respecte dorintele, putem incerca sa limitam accesul lui la mediul ce-i intareste un astfel de comportament.

Putem face acest lucru nu prin interzicerea directa ci prin oferirea unor noi alternative, creeare de noi oportunitati de a cunoaste alti copii, inscrierea la diverse activitati ce l-ar putea stimula sa-si mute atentia catre alte experiente ce contin alt tip de comunicare.

 

Clarificarea limbajului nepotrivit

Putem observa in ce situatii este copilul tentat sa foloseasca astfel de cuvinte.

In anturajul anumitor copii, cu membrii familiei, in situatii in care este nervos, distrat sau cand vrea sa impresioneze? In functie de situatie putem alege cum sa-l corectam.

Este important sa stie ca nu suntem de acord cu astfel de cuvinte folosite in prezenta si la adresa noastra.

O discutie pe aceasta tema poate oferi raspunsurile si clarificarile necesare copilui. Este posibil ca el doar sa copieze anumite expresii pentru a fi la fel cu cei din grupul sau, mai ales la varste mici. Il putem intreba daca stie ce inseamna acele expresii folosite si de ce o face.

De asemenea, o discutie despre impactul asupra celor din jur, cum se simt ei, cum ne simtim noi ca parinti, situatiile in care se pot folosi astfel de cuvinte, l-ar putea lamuri in legatura cu felul in care este perceput un astfel de comportament verbal atat in familie cat si in societate.

 

Solutii utile

Daca cel mic are deja un limbaj in care predomina cuvintele pestrite, va fi nevoie de multa rabdare intrucat, foarte probabil, astfel de expresii au devenit obisnuite.

Corectare permanenta, cu mult calm, si atentionarea cand depaseste anumite limite, ii vor crea noi obiceiuri. In cazul in care nu doreste sa isi schimbe acest comportament, putem stabili limite si consecinte.

Oferirea unui exemplu pozitiv de comunicare in familie poate reprezenta o strategie excelenta in a preintampina cuvintele nepotrivite pentru copii.

Daca in familie comunicarea se realizeaza intr-un mod ce respecta nevoile fiecaruia, daca exprimarea predominanta este cu calm si claritate, atunci copilul invata la randul lui sa-si verbalizeze in mod civilizat nemultumirile, stresul sau furia, fara a mai fi nevoit sa acceseze inconstient acest mod de descarcare a tensiunilor.

Sinceritatea trebuie sa fie prezenta in discutiile cu copilul si sa ii spunem clar ce simtim despre acest subiect.

De asemenea, ii putem explica daca si cand are voie sa foloseasca anumite expresii, in functie de credintele si principiile noastre. Copiilor este necesar sa le impunem limite, dar in acelasi timp sa le respectam dorintele si sentimentele.

 

 

De Bajan Valentina, psiholog clinician si psihoterapeut integrativ

Tel: 0753.534.768

Str. George Cosbuc, nr 194, Galati

Facebook: Cabinet psihologic Valentina Bajan

 

Citeste si:

Parenting: cateva idei despre disciplina corecta

Parenting: atitudinea corecta cand copilul tau minte des

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top