Diferențe de comunicare în cuplu: creierul lui Venus vs creierul lui Marte

De unde diferențele de comunicare în cuplu? Ce generează diferențele în materie de comunicare dintre bărbați și femei, la modul general? În primul rând cele două sexe au creierul construit diferit! Iată cât de mult.

 

Este deja ceva știut și acceptat că femeile sunt mai talentate la tot ce ține de social și verbal, în timp ce bărbații la orientare în spațiu și îndemânare – aici intrând reparatul a tot ce e prin casă și împrejurimi.

Ei bine, și aceste diferențe sunt date, de fapt, de modul complet diferit în care sunt construite creierul femeii și creierul bărbatului.

Un studiu realizat pe aproape 1.000 de persoane de către Universitatea Pennsylvania și publicat luna aceasta a descoperit diferențele arhitecturale dintre cele două tipuri de creiere.

Astfel, s-a constatat cum creierul femeilor este mai bine conectat între cele două emisfere, în timp ce al bărbaților în cadrul aceleiași emisfere – în sensul că e mai bine conectată partea din față cu cea din spate.

În principiu, partea din spate a unei emisfere este implicată în văz, iar partea din față, în mare parte, în mișcare.

Citește și:

Cum să ne păstrăm creierul sănătos mai mult timp

Lucruri uimitoare pe care nu le știai despre creier

Însă, când vine vorba de „creierul mic, adică cerebelul, lucrurile stau exact pe dos, bărbații având mai bine conectate decât femeile zonele cerebelare din emisfera stângă cu cele din emisfera dreaptă.

De asemenea, femeile, s-a descoperit, au în creier mai multă substanță cenușie, în timp ce bărbații au mai multă substanță albă.

Aceste diferențe de construcție a creierului stau la baza diferențelor de abilități dintre femei și bărbați – primele fiind favorizate la a comuta mai ușor dinspre gândirea analitică spre cea intuitivă, în timp ce partenerii lor – la a lega percepția de acțiune și a-și coordona mișcările.

Mai interesant este că aceste diferențe structurale sunt mai evidente în adolescență, dar, cu timpul, pe măsură ce îmbătrânesc, creierul femeilor începe să devină tot mai asemănător cu al bărbaților.

Aceste date științifice sunt oarecum similare cu ce descoperiseră cu câțiva ani în urmă cercetătorii de la Karolinska Institute din Stockholm.

Astfel, ei găsiseră că, încă de la naștere, există diferențe între creierul femeilor și cel al bărbaților, femeile având mai bine conectate zonele din sistemul limbic, iar bărbații pe cele din cortexul senzorio-motor și corpii striați (unde se află memoria mișcărilor).

În plus, reieșise că bărbații ar avea mai mare decât femeile emisfera dreaptă, care se ocupă de relații spațiale și răspunsul la nou.

Aceste date anatomice explică de ce femeile sunt mai vulnerabile la stres, anxietate și schimbări de dispoziție – tulburările emoționale sunt de două-trei ori mai frecvente la femei.

În același timp, bărbații stau mai bine la atenție și răspunsul rapid la stimuli externi, precum și în ceea ce psihologii numesc „reacție fight or flight. Adică, în condiții de amenințare, tind să judece situația spontan, în termeni de fugă sau luptă.

Deci, putem concluziona că, inițial, bărbații sunt de pe Marte și femeile de pe Venus, dar, odată cu vârsta, ajung toți pământeni.

 

De Dragoș Cîrneci, doctor în psihologie, specialist în neuroștiințe. Lucrează în cercetare aplicată, dezvoltând produse pentru sănătate, mediul de afaceri. Este interesat de evoluția omului, precum și de provocările cu care specia umană se confruntă în lumea tehnodigitală de astăzi, http://dragos-cirneci.blogspot.ro

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Diferențe de comunicare în cuplu: creierul lui Venus vs creierul lui Marte
Diferențe de comunicare în cuplu: creierul lui Venus vs creierul lui Marte

De unde diferențele de comunicare în cuplu? Ce generează diferențele în materie de comunicare dintre bărbați și femei, la modul general? În primul rând cele două sexe au creierul construit diferit! Iată cât de mult.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste