Crezi ca stii ce vrei de la un partener?

Ce cauti intr-un partener? Avem anumite dorinte, asteptari si preferinte cand vine vorba despre un partener, cu toate acestea, ne trezim in relatii cu persoane total diferite de ceea ce cautam. Asadar, de ce nu ajungem sa fim alaturi de „partenerul ideal'?

Partenerul ideal

In mintea noastra, oricat am nega acest lucru, exista un profil al partenerului ideal: simtul umorului, reusita profesionala, atractivitate? Sau cineva care impartaseste o perspectiva asupra vietii asemanatoare cu a noastra?

Conform listei pe care o avem in minte, atunci cand cunoastem o persoana noua, evaluam daca este material pentru un „date'. Iar preferintele noastre inclina in functie de importanta pe lista a anumitor trasaturi.

In timp ce ai accepta pe cineva care nu impartaseste aceleasi hobby-uri cu tine, vei respinge pe cineva care ti se pare neatragator fizic. Iar daca totul a avut logica pana aici, afla ca studiile ne arata ca ceea ce noi credem ca ne dorim nu se reflecta neaparat in alegerile pe care le facem…

 

Real life

In timp ce pe hartie am putea evalua pe cineva mai obiectiv, gasind asemanari cu lista noastra mentala si deci rezultand o potrivire, in viata reala situatia nu sta deloc astfel.

Chiar daca X este intocmai cum ne-am dori noi un partener, atractia are propriile legi pe care nu le controlam, nici nu le listam mental. Astfel, vom fi atrasi de Y care nu are nicio legatura cu ce sustinem noi permanent in grupul prietenelor apropiate.

Deci la modul abstract, putem fi consecventi. Dar in practica, interesul romantic poate fi independent de standardele pe care le avem.

 

Interactiunea

Interactiunile fata in fata sunt complexe, iar cunoscand pe cineva experimentam o gama variata de trasaturi si atribute dintre care multe nu se regasesc pe lista noastra. Acest tip de complexitate face dificile compararile cu o lista a asteptarilor si dorintelor, schimband sensul acestora.

In concluzie faptul ca putem pune pe hartie un set de trasaturi considerate dezirabile intr-un partener, nu prezice cat de atrasi vom fi in realitate de o persoana care detine acele trasaturi.

Asadar nu respinge persoane care intr-un moment initial nu par foarte potrivite. Daca atractia initiala este independenta de standardele tale, ia in calcul ca o prima intalnire nu iti ofera suficiente informatii pentru a lua o decizie corecta. Poti astfel rata un partener care iti este potrivit pe termen lung, daca nu ii dai sansa sa il cunosti mai bine.

 

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Crezi ca stii ce vrei de la un partener?
Crezi ca stii ce vrei de la un partener?

Ce cauti intr-un partener? Avem anumite dorinte, asteptari si preferinte cand vine vorba despre un partener, cu toate acestea, ne trezim in relatii cu persoane total diferite de ceea ce cautam. Asadar, de ce nu ajungem sa fim alaturi de „partenerul ideal”?

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste