Now Reading
Ajuta-ti copilul adolescent sa-si aleaga o profesie

Ajuta-ti copilul adolescent sa-si aleaga o profesie

Revista Psychologies

Dorim sa ne ajutam copilul ajuns adolescent sa isi aleaga drumul in viata. Iata cum il indrumam fara sa cadem in capcana de a decide noi meseria copilului nostru.

 

Ghidare si indrumare

Exista situatii in care copiii se nasc cu o serie de talente pe care, in timp, si le valorifica si le transforma in profesie, insa acestea sunt cazurile fericite si mai rar intalnite. In majoritatea cazurilor, copii au nevoie de ghidare si indrumare din partea parintilor.

Ghidarea si indrumarea adolescentului in a-si alege o cariera este necesar sa fie facuta cu asumare si responsabilitate.

Ghidarea nu inseamna impunerea punctului de vedere al parintelui, ci, din contra, inseamna a-l insoti pe adolescent sa ia deciziile corecte pentru sine.

Pentru aceasta, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte importante precum: dezvoltarea increderii in potentialul propriu, a autonomiei si a initiativei, constientizarea aspiratiilor, intereselor, valorilor si aptitudinilor.

In momentul in care toate aceste aspecte sunt valorificate, alegerea profesiei va deveni un act natural pentru adolescent, fiind acel moment in care totul “vine de la sine”.

 

“Mostenirea” profesiei

In societatea noastra sunt foarte dese exemplele in care copiii duc mai departe meseria unuia dintre parinti.

Nu este nimic gresit in acest fapt, cat timp “mostenirea” profesiei parintelui este o alegere personala a adolescentului, fara a avea la baza motivatii de genul: “e mai simplu sau mai usor”, “e o meserie banoasa” sau “in tine este baza ca vei duce mai departe traditia familiei”.

Este important sa intelegem faptul ca de maturitatea alegerii de acum va depinde cariera de mai tarziu a adolescentului, precum si implinirea lui profesionala.

Daca va alege sa practice o meserie doar pentru a implini dorintele parintilor, mai devreme sau mai tarziu, acest lucru va deveni evident si concret atat pentru el, cat si pentru familia lui.

Iar daca acest fapt ii va aduce frustrare si neimplinire, cu prima oportunitate pe care o va avea, va face o schimbare pe plan profesional. Gradul sau radicalitatea schimbarii vor fi direct proportionale cu gradul de frustrare resimtit.

 

Urmarea pasiunii

Orientarea profesionala trebuie sa tina cont si de talentul adolescentului, dar si de realitatile actuale ale societatii in care traim.

Este important sa se incurajeze pasiunile si talentele copiilor pentru ca niciodata nu vom putea sti cu siguranta care dintre acestea l-ar putea defini pe plan profesional.

Insa la fel de important este sa fie sustinut sa perceapa si sa constientizeze realitatea societatii actuale.

Fiindu-i alaturi cu raspunsuri si cu maturitatea de care are nevoie, parintii ii vor hrani viziunile si ii vor largi orizonturile, sustinandu-l astfel sa descopere metode prin care si-ar putea transforma pasiunile si talentele in profesie.

 

Influenta anturajului

La varsta adolescentei, anturajul are un impact foarte mare asupra acestuia si, la fel ca si mediul familial, isi poate pune amprenta asupra deciziei de a urma o anumita traiectorie profesionala.

Insa fiindu-i alaturi, cu rabdare si intelegere, parintii pot ajuta adolescentul in a descoperi daca reperele de care ceilalti tin cont in alegerea profesiei sunt sau nu diferite de reperele care-l reprezinta pe el, sa constientizeze ce poate folosi pentru sine si ce poate sa valorifice din informatiile si deciziile ceilorlalti.

 

Adunarea de informatii

Pentru ca adolescentul sa ia o decizie in cunostinta de cauza, este recomandat ca acesta sa intre in contact, direct sau indirect, cu profesiile pentru care acesta nutreste interes.

Daca exista posibilitatea interactiunii directe cu specialisti din domeniile respective de activitate, adolescentul va fi liber sa experimenteze, sa-si gaseasca raspunsurile si sa gaseasca, “pe viu”, tot arsenalul de informatii care l-ar putea ajuta la luarea unei decizii informate.

Odata expus in mod direct, adolescentul isi poate consolida sau chiar schimba parerea despre un anumit domeniu, devenind astfel sigur pe sine si pe decizia sa.

In cazul in care nu exista posibilitatea unei interactiuni directe, parintele poate oferi adolescentului, intr-o maniera cat mai obiectiva, informatii detaliate si argumentate despre avantajele si dezavantajele acelei profesii, lasandu-i la sfarsit libertatea de a decide.

Adolescentul isi va putea face astfel o imagine de ansamblu si va putea hotara daca profesia respectiva i se potriveste sau nu.

 

Timp, incredere si sustinere

Se poate intampla uneori ca decizia asupra unei profesii sa fie destul de greu de luat. Poate adolescentul are nevoie de mai mult timp de gandire si de mai multe informatii inainte de a lua o hotarare.

In aceste situatii, adolescentii pot fi orientati si incurajati sa participe la programe sau seminarii de consiliere vocationala si orientare profesionala, precum si la programe de voluntariat sau internship in domeniile de interes sau  in diferite alte domenii.

Odata intrat in contact cu “lumea oamenilor mari”, acesta isi poate extrage concluzii pe baza carora va putea alege profesia care i se potriveste.

Orice decizie, renuntare sau schimbare in viata profesionala, are un impact major atat asupra vietii personale, cat si asupra echilibrului emotional.

De aceea, alegerea unei profesii trebuie facuta responsabil si informat, astfel incat aceasta sa aduca implinire si echilibru pe toate nivelurile vietii.

 

De Andra Zaharia, psiholog, consilier vocational si dezvoltare personala

Tel.: 0726.757.396

www.andrazaharia.weebly.com

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top