Parenting: copiii si dependenta de tehnologie

Cum din educatia moderna a copilului nu poate lipsi tehnologia, se impune, totusi, o relatie moderata cu aceasta. Pentru o dezvoltare armonioasa, sunt necesare anumite reguli.

 

Tehnologia si temperamentul

Tehnnologia este, fara indoiala, extrem de utila, dar oare ea imbunateste empatia si armonizarea copiilor cu cei din jur, sau doar ii face mai cufundati in sine si izolati?

Lumea intreaga e la un click distanta. Informatia e mai aproape ca niciodata, iar timpul de cautare se masoara in secunde. In timp ce tehnologia a dezvoltat educatia, medicina si modul nostru de a vedea lumea, aceasta s-a transformat si intr-o prima sursa de conflict intre parinti si copii.

Anumiti copii nu sunt incantati atat de mult de ideea de tehnologie. Acestia au tendinta de a trai viata mai din plin, de a se implica in numeroase activitati, de a practica diverse hobby-uri.

In acelasi timp, exista o a doua categorie de copii, „dependentii de tehnologie'. Din dorinta de a evita o realitate frustranta, care desori ii depaseste, acestia se inchid intr-o lume virtuala.

Tehnologia devine un zid intre ei si ceilalti, evitand astfel comunicarea si contactul cu lumea reala. Devin mai conectati la calculator, laptop, tablete sau telefoane, dar mai distanti de ceilalti.

In cazul in care copilul tau petrece majoritatea timpului jucand jocuri pe PC sau navigand pe internet, in detrimentul iesirilor cu prietenii sau al altor activitati, cel mai probabil e dependent de tehnologie.

 

Dependenta de tehnologie

Tehnologia incepe sa semene din ce in ce mai mult cu o dependenta. Ca in cazul oricarui tip de dependenta, cu cat aceasta creste, anumite functii personale scad.

Certurile dintre parinti si copii cresc odata cu aceasta nevoie de a avea mereu acces fie la telefon, la tableta, la laptop etc., un numar din ce in ce mai mare de ore pe zi.

Iar copiii dependenti de tehnologie pot manifesta izolare sociala, abilitati de socializare reduse, stari emotionale schimbatoare, impulsivitate, stima de sine scazuta, chiar si probleme de somn.

Un parentaj bun necesita impunerea unor limite si stabilirea unor reguli in privinta obiceiurilor ce pot deveni nesanatoase. Faptul ca accesul la tehnologie depinde de tine, poate preveni tendintele spre dependenta.

 

Greseli si reguli pentru corectarea lor

Cele mai mari greseli pe care parintii le fac in privinta accesului la tehnologie sunt in principal legate de lipsa limitelor impuse in utilizarea internetului sau a altor preocupari similare.

Pentru a contracara acest interes in crestere al copilului, ar trebui sa aveti un program de familie, in care sa desfasurati anumite activitati ce nu implica niciun mijloc tehnic.

Iar daca vrei cu adevarat sa fii un bun exemplu pentru copilul tau, atunci cand va jucati impreuna sau petreceti timp de calitate in orice alt mod, lasa telefonul deoparte. Il poti pune pe modul silentios pentru a nu il lasa sa iti distraga atentia.

Copii au personalitati diferite si ceea ce functioneaza pentru unul, poate avea un efect total opus asupra altuia. Totusi, cu cat un copil devine mai dependent de tehnologie, cu atat va fi mai greu sa il convingi sa renunte la ea. Ca si in alte aspecte ale vietii, preventia este cea mai sanatoasa.

Stabiliti intervale de timp in care nimeni din familie sa nu utilizeze tehnologia. Petreceti timpul acesta facand alte activitati prin casa sau afara: jucati-va, cititi, plimbati-va, etc.

Creati un orar cu perioade delimitate pentru diferite activitati (de ex: timp pentru realizarea temelor si timp pentru nagigat sau jucat pe internet).

Atunci cand intervine un program fix, discutiile legate de acest subiect se diminueaza sau dispar.

In general, parintii abordeaza, in privinta jocurilor pe calculator, un program in timpul saptamanii si altul in weekend. Spre exemplu, in weekend doua ore pe zi iar in timpul saptamanii doar o jumatate de ora de stat la computer.

Evitati sa aveti un televizor, computer sau laptop in camera copilului. Acestea isi au locul intr-un spatiu comun (livingul, spre exemplu), in felul acesta putand supraveghea mai bine timpul petrecut de copil in compania lor.

Nimic nu poate inlocui socializarea si comunicarea, iar timpul petrecut cu ochii intr-un ecran nu face decat sa favorizeze lipsa acestora. Cheia este echilibrul intre uzul de tehnologie si alte activitati, pentru a evita o viitoare dependenta de aceasta.

 

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Parenting: copiii si dependenta de tehnologie
Parenting: copiii si dependenta de tehnologie

Cum din educatia moderna a copilului nu poate lipsi tehnologia, se impune, totusi, o relatie moderata cu aceasta. Pentru o dezvoltare armonioasa, sunt necesare anumite reguli.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste