Cum gestionăm agresivitatea între frați

Rivalitate, furie, gelozie… deseori frații găsesc motive să își manifeste agresivitatea. Dar cum o gestionăm? Ce avem de făcut când cei mici se comportă astfel?

Citește și:

Ce faci cand copilul tau vorbeste urat

De ce este necesară validarea copiilor de către părinți

Fiecare dintre noi și-ar dori ca între copiii săi să existe liniște și armonie, însă în realitate conflictele dintre frați sunt inevitabile și perfect normale, deoarece acestea au la bază atât trăsăturile de caracter diferite ale copiilor, dar și sentimente precum gelozia, rivalitatea și spiritul de competiție.

Așadar, privind obiectiv, putem înțelege divergențele dintre frați ca modalități prin care fiecare dintre aceștia își manifestă propriul fel de a fi, precum și sentimentele și trăirile personale.

Însă chiar dacă aceste conflicte reprezintă etape normale din dezvoltarea copiilor, chiar dacă îi ajută să învețe să negocieze pentru a obține ceea ce își doresc, să respecte punctul de vedere al celuilalt, să-și gestioneze frustrările și să găsească soluții la situațiile cu care se confruntă, este necesar ca ele să fie menținute în anumiți parametri pentru a nu se ajunge la acte de agresivitate.

Cum putem evita actele de agresivitate dintre frați?

 

Rămâneți imparțiali

Dacă este necesar să vă implicați în conflictele celor mici, este important să fiți imparțiali și să aveți grijă să nu jucați rolul de „judecător' sau „arbitru'.

Cereți informații clarificatoare și priviți situația cât mai obiectiv. Oferiți-le copiilor un feedback, încurajați-i și susțineți-i pe amândoi în egală măsură în a-și găsi singuri soluția pentru a ieși din impas.

 

Evitați pedepsele

Aplicarea unei pedepse va însemna că răspunsul dumneavoastră la agresivitatea lor se face tot prin agresivitate.

Acest lucru nu va diminua comportamentele nedorite ale copiilor, ci, din contră, le va întări, cu timpul transformându-le în modalități de acțiune și scheme de răspuns automate la situațiile de viață.

 

Dezbateți împreună situația

După ce spiritele s-au calmat, puteți discuta cu fiecare dintre copii despre ceea ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la situația respectivă.

Fiți empatici și ajutați-i să identifice și să înțeleagă atât emoțiile, trăirile și comportamentele proprii, cât și pe ale celuilalt.

Susțineți-i în a găsi o soluție optimă de evitare sau rezolvare a unor potențiale conflicte fără a fi agresivi sau violenți.

 

Dovediți empatie și asertivitate

Dați-le șansa să își exprime și să-și înțeleagă emoțiile pe care le resimt unul față de celălalt. Încurajați-i să exprime ceea ce simt și trăiesc în interiorul lor fără a răni sentimentele celuilalt, fără a fi agresiv sau violent.

 

Nu faceți diferențe între copii

Nu uitați că un conflict implică ambele persoane, de aceea este foarte puțin probabil ca numai unul dintre ei să fie vinovat.

Chiar dacă nu sunt de aceeași vârstă, nu faceți diferențe între copii și nu îi comparați între ei. Sancționați comportamentele agresive ale copiilor în raport cu vârsta fiecăruia și explicați deciziile luate.

 

Planificați activități comune

Chiar dacă există riscul ca la început să iasă scântei, încercați să le planificați câteva activități în comun. Susțineți-i în a găsi echilibrul și armonia dintre ei, validați și încurajați comportamentele pozitive ori de câte ori apar.

În același timp, este necesar să le oferiți și activități separate, cu parteneri de joacă de aceeași vârstă, în care fiecare dintre copii să poată avea timpul și spațiul său personal.

 

Stabiliți „regulile casei'

Stabiliți o serie de reguli ale familiei și menționați că violența sau agresivitatea nu sunt comportamente care se regăsesc pe această listă.

Amintiți acest lucru ori de câte ori apar acte de agresivitate între copii, oricât de mici sau irelevante ar fi acestea. Cu timpul, copiii vor înțelege că această regulă se aplică fără excepție, o vor adopta și vor învăța să o respecte.

 

Petreceți timp de calitate

Petreceți timp de calitate atât împreună, cât și cu fiecare dintre ei. Este important ca ei să știe că fiecare are locul său în inima dumneavoastră, că este iubit și acceptat necondiționat, că existența „celuilalt' copil în viața dumneavoastră nu a diminuat sau modificat în vreun fel dragostea pe care i-o purtați.

 

De Andra Zaharia, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician

Consiliere Vocațională și Dezvoltare Personală

Tel.: 0726.757.396

andrazaharia.weebly.com

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Cum gestionăm agresivitatea între frați
Cum gestionăm agresivitatea între frați

Rivalitate, furie, gelozie… deseori frații găsesc motive să își manifeste agresivitatea. Dar cum o gestionăm? Ce avem de făcut când cei mici se comportă astfel?

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste