Cum gestionăm relațiile toxice care ne afectează relația de cuplu

Relațiile toxice ne pot afecta nu doar pe noi însene ci și relația de cuplu. Ce avem de făcut în astfel de situații aflăm de la psihologul Andra Zaharia.

Citește și:

Cat sa asculti sfatul prietenelor despre cuplul tau

5 trăsături de evitat la un partener de cuplu

Relația toxică poate fi definită ca o legătură în care unul dintre parteneri devine toxic asupra celuilalt partener prin abuzul emoțional pe care îl exercită, transformându-l pe acesta din urmă în victimă.

Rolurile de partener toxic pot fi jucate atât de partenerii noștri de viață, cât și de părinți, frați, socri sau prieteni apropiați.

Aceste tipuri de relații presupun un grad mare de implicare afectivă, iar din acest considerent gestionarea relațiilor toxice nu reprezintă un proces.

 

Cum recunoaștem o relație toxică

Chiar dacă suntem tentați să credem că e dificil să recunoaștem o relație toxică, în realitate reperele sunt foarte ușor de observat.

Gradul intens sau exagerat în care o persoană dorește să se impună, să domine diferite paliere ale vieții noastre personale ne poate duce cu gândul la o persoană toxică.

Impactul pe care aceste persoane îl au asupra noastră este resimțit atât la nivel personal, cât și la nivelul vieții de cuplu deoarece efectele unei relații toxice se răsfrâng pe toate nivelurile existenței noastre.

Iar atunci când partenerii noștri sunt constrânși să adopte norme, reguli sau valori care nu le aparțin sau cu care nu sunt în acord, se pot naște conflicte în relația de cuplu.

Acest lucru se întâmplă în special atunci când este vorba de relațiile toxice cu familia, doarece acest tip de relație disfuncțională influențează și impactează foarte puternic viața tuturor celor implicați.

Pentru că în timp ce prietenii ni-i putem alege singuri, familia reprezintă „rădăcinile' noastre, iar contradicțiile dintre sentimentele de iubire și nevoia de detașare sunt mult mai pregnante.

Însă nici relațiile de prietenie nu trebuie privite ca fiind ușor de gestionat, deoarece și în acest tip de relații există o implicare emoțională și afectivă deosebită.

 

Trasarea limitelor

Indiferent că este vorba de membrii familiei sau prieteni este de dorit să nu lăsăm nicio relație toxică să intervină în viața noastră de cuplu.

Acest segment este al nostru și al partenerului nostru, iar tot ceea ce se întâmplă în relația noastră, toate deciziile ne aparțin.

De aceea, este necesar să hotărâm împreună cu partenerul ce ne dorim și să comunicăm dorințele și doleanțele celor care încearcă să intervină și să ne domine intimitatea.

În acest mod vom delimita clar care sunt limitele până la care aceștia își pot exprima interesul sau opiniile, ce permitem și ce nu din partea lor.

 

Să nu ne lăsăm manipulați

Când este vorba de cei dragi, putem deveni mai perimisivi datorită încărcăturii emoționale și afective pe care o are relația dintre noi.

Însă oricât de mult i-am iubi, este în beneficiul nostru să nu-i lăsăm să se folosească de sentimentele pe care le avem și de statutul lor pentru a ne manipula.

Chiar dacă este bazat pe intenții bune, amestecul lor în viața noastră intimă poate genera conflicte între noi și partenerul de cuplu, care poate nu nutrește aceleași sentimente și se poate simți condus și constrâns în propria lui viață.

Fiind empatici și înțelegători, putem exprima celorlalți trăirile noastre, arătându-le că și noi la rândul nostru avem nevoi pe care ceilalți este necesar să le respecte.

 

Analizarea situației

Chiar dacă îi iubim și ne pasă de familie și prieteni, fiecare dintre noi are viața și sensul lui. Nu putem trăi pentru a-i ajuta și a-i susține pe ceilalți, în detrimentul relației noastre de cuplu.

Nu putem să ne dorim să fim salvatorii celorlalți, iar în același timp să nu ne pese sau să deteriorăm relația pe care o avem cu persoana iubită.

Fiecare persoană are propriul său drum și trebuie lăsată să și-l urmeze, oferind suport ori de câte ori situația o impune, dar fără a prelua problemele și a face din ele prioritatea noastră.

 

Nevoia de detașare

Câteodată toate încercările noastre de a ne recăpăta viața și intimitatea înapoi sunt de prisos și ne trezim la răscruce de drum, nevoiți să alegem între prieteni, familie și partenerul de cuplu.

Din acest punct, detașarea de cei care ne răpesc dreptul de a fi noi înșine și de a trăi așa cum ne dorim este singura soluție.

Detașarea sau chiar ruperea relațiilor reprezintă un proces dificil și dureros, însă uneori poate fi singura soluție pentru a ne putea continua viața și a avea relații sănătoase cu ceilalți și cu noi înșine.

Orice schimbare am dori să facem, e bine să știm că aceasta implică un proces de reconstrucție personală.

Iar dacă descoperim că nu putem susține singuri acest demers, este recomandat ca în astfel de situații să apelăm la ajutorul specializat al unui psihoterapeut pentru a ajunge acolo unde ne dorim să fim.

 

De Andra Zaharia, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician, consiliere vocațională și dezvoltare personală

Tel.: 0726.757.396

andrazaharia.weebly.com

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Cum gestionăm relațiile toxice care ne afectează relația de cuplu
Cum gestionăm relațiile toxice care ne afectează relația de cuplu

Relațiile toxice ne pot afecta nu doar pe noi însene ci și relația de cuplu. Ce avem de făcut în astfel de situații aflăm de la psihologul Andra Zaharia.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste