Dezvolta abilitatile copilului tau prin lectura
Placerea pentru lectura asigura multe beneficii in dezvoltarea copilului. Din acest motiv, trebuie stimulat inca de mic sa deprinda si sa indrageasca acest obicei. Iata care sunt avatajele si rolul cititului.
Timp petrecut impreuna
Multe mamici citesc celui mic inca de pe perioada sarcinii. Iar cum starea mamei este perceputa de fat, aceasta ii va transmite linistea, relaxarea si placerea prin intermediul lecturilor.
Unui copil caruia i se citesc povesti de timpuriu, va avea un numar de avantaje. Intre acestea, inceperea scolii cu un vocabular dezvoltat si mai multa usurinta in socializare.
Ritualul basmelor inainte de culcare reprezinta nu doar timp petrecut impreuna ci timp de calitate.
Faptul ca cititi impreuna reprezinta o experienta comuna, in care ca parinti coborati la nivelul celor mici, al intereselor si imaginatiei lor. Este o activitate care va apropie si va conecteaza, explorand-o impreuna.
Dezvoltarea abilitatilor
Lecturile pot avea rolul unor calatorii in care descoperim atat locuri noi, cat si pe noi insine. Vedeti care sunt povestile care plac copilului si cautati-le pe cele care ii fac placere.
Cititul are rolul de a dezvolta functiile cognitive, inteligenta sociala si abilitatile de exprimare, in special in primii trei ani de viata. In detrimentul acestuia, filmele vizionate nu au acelasi efect sau impact.
Prin urmare, cititul este incurajat in comparatie cu timpul petrecut la calculator sau televizor, care trebuie limitat. Mai mult, din aceste activitati, lipseste interactiunea cu parintii.
Povestile il ajuta pe cel mic sa isi dezvolte atat limbajul, cat si imaginatia. Cititi-i cu rabdare, explicati-i acolo unde nu intelege si discutati despre povestile pe care le cititi.
Multi medici pediatri recomanda parintilor sa citeasca celor mici, subliniind avantajele acestei activitati in dezvoltarea copiilor.
Prin lectura, copilul isi sporeste numarul de cuvinte din vocabular, lucru care ii va fi util la inceperea scolii.
Beneficii pe termen lung
In primul rand citind copilului, va dezvoltati relatia. In timpul lecturii va dedicati atentia si interesul exclusiv celui mic, iar acesta, la randul lui va va acorda toata atentia.
Cititul dezvolta vocabularul dar genereaza si dorinta de a invata. El va fi motivat sa invete sa citeasca la randul lui si are sanse mai mari de reusita scolara.
Mai mult, aceasta activitate stimuleaza memoria si concentrarea atentiei, imaginatia si creativitatea.
Citind povesti impreuna creeati bazele unei conversatii. Oricat de mic este copilul, veti putea discuta despre cele citite impreuna.
In plus, veti stabili mai usor un ritual al orelor de culcare. Anticipand o activitate care ii face placere si timp petrecut impreuna, copilul va fi mult mai cooperant sa mearga la culcare.
Pentru a-i creste nivelul de empatie dar si toleranta fata de altii diferiti de el, alegeti povesti despre copii in alte circumstante de viata.
Aceasta activitate ii va asigura o mai rapida invatare, alaturi de o dezvoltare mai ampla a gandirii. Pe termen lung, aceste atribute au efecte benefice atat in dezvoltarea personala cat si in cea profesionala.
Totodata, prin citit incurajati si descoperirea de sine, intrucat mereu va identifica personaje cu care se aseamana sau cu care si-ar dori sa semene.
Foto: 123rf.com