Cum invatam un copil sa iubeasca

In educatia copilului, cel mai important rol il joaca iubirea. Felul in care o demonstram si in care este perceputa, contribuie la devenirea lui ca adult. Iata cateva idei despre cum invatam un copil sa iubeasca, la randul lui.

 

Rolul de parinte-elev

Inca de cand se naste, copilul invata. Invata sa se acomodeze cu familia, sa isi recunoasca parintii, sa mearga, sa rada, sa se joace, sa ceara, sa intrebe, sa refuze si, nu in ultimul rand, invata sa iubeasca.

Iubirea ca sentiment unic in viata, are puterea de a aduce odata cu ea starea de bine, de liniste, de confort psihic si de stabilitate emotionala.

Aceleasi efecte le are iubirea si in viata unui copil, inca de la primele zile de viata si pana cand ajunge la maturitate. Parintilor li se atribuie astfel un rol dublu: rolul de parinte-elev.

Fiind intr-o continua schimbare generationala, parintii au nevoie sa invete sa isi asculte copiii. Sa le asculte parerile, mai presus de ceea ce au trait ei atunci cand au fost la randul lor copii si de ceea ce trebuie sa faca ei, in calitate de parinti, raportati la societate.

Iubirea se invata deci, si prin rabdare cu copiii nostri, in functie de personalitatile, trairile si nevoile lor. Astfel, pe parcursul anilor, copilul nostru o sa stie sa iubeasca, tocmai prin ceea ce a vazut si a primit de la parintii lui.

 

Cum se invata iubirea?

Iubirea se invata, ca si oricare alta deprindere fizica sau emotionala. Copilul tau iti daruieste iubire neconditionata, fapt ce te determina pe tine ca parinte sa crezi uneori, ca iubirea face parte din el si nu mai are nevoie de prea mult din partea ta.

Ei bine, se pare ca e nevoie de multa iubire aratata copiiilor, ca ei sa o poata invata si sa o poata darui mai departe.

Chiar daca se spune ca fiecare parinte simte cum trebuie sa isi creasca copilul, asculta-ti intuitia si invata in primul rand tu ca parinte sa iti iubesti copilul asa cum el vrea si cere, nu neaparat asa cum crezi tu ca e bine si corect.

De cele mai multe ori, realitatea e cea a copilului, nu a adultului, asa ca sa ii oferim creditul meritat.

 

Cand copilul mic devine mare

Cand copilul este mic, arata-i iubirea ta si ajuta-l sa o invete. Invata-l sa aiba curaj sa o exprime, sa o traiasca si mai apoi sa o daruiasca. Lasa-l sa aleaga cum isi traieste iubirea, ce vrea sa invete din experientele lui si ce doreste sa simta mai departe.

Gesturile mici duc la o deschidere a inimii, fie ca suntem copii sau oameni maturi. In primii ani de viata, ca si parinte, daca simti ca trebuie sa iti rasfeti copilul mai mult, sau sa ii lasi spatiu, fa acest lucru.

La fel si daca ti se pare ca 2 ore de somn dupa-amiaza ii sunt de-ajuns sau nu, daca vrei sa iesiti la plimbare mai des in aer liber sau sa aveti activitati educative acasa.

Jucati-va si experimentati lucruri noi, vorbeste-i mai des daca simti nevoia, sau lasa-l pe el sa se exprime liber. Iar daca vrei sa il imbratisezi sau sa il lasi pe el sa faca primul pas, fa-o. Nu exista manual al parintelui model, dar fii tu parintele potrivit pe care copilul tau il merita.

 

Puterea exemplului

Iubirea inseamna apropiere, insa nu numai cand copilul este mic. Atunci cand el creste, aceste gesturi mici din copilarie, o sa le repete singur, prin mimetism.

Pana la urma, imitam ceea ce ne place, nu-i asa? Iubirea poate fi primita si daruita, atunci cand copilul este pregatit. Ca si parinte, pune-l pe copil atunci cand este deja mare, fata in fata cu iubirea.

Poti face acest lucru prin imaginea relatiei parintilor lui, comportamentul general al familiei, momentele de afectiune care merita impartasite cu acesta si gesturile de reciprocitate.

Nu in ultimul rand, un rol important il joaca exemplele clare de respect reciproc, incredere, empatie, acceptare si iertare. Copilul, atunci cand creste, invata singur sa iubeasca si sa aleaga iubirea ca parte din viata lui, prin ceea ce vede in jurul sau.

Parintilor astfel, le revine sarcina sa fie deschisi, sinceri, onesti si iubitori. In final, iubirea inseamna si sanatate.

Un studiu realizat de curand, spunea ca iubirea este mai puternica decat orice forma cunoscuta a medicinei, pentru corpul uman. Un copil care este iubit, invata la randul lui sa iubeasca, deci sa aiba implicit o viata implinita, armonioasa, cu un traseu frumos conturat si echilibrat.

 

De Ioana Andreea Nitica, psiholog clinician

ioana.nitica@yahoo.com

Tel. 0743.162.914

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Cum invatam un copil sa iubeasca
Cum invatam un copil sa iubeasca

In educatia copilului, cel mai important rol il joaca iubirea. Felul in care o demonstram si in care este perceputa, contribuie la devenirea lui ca adult. Iata cateva idei despre cum invatam un copil sa iubeasca, la randul lui.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste