Cum iti protejezi copilul cand ai o relatie de cuplu toxica
Ati hotarat sa ramaneti impreuna, desi va certati continuu si poate nu va mai iubiti? Te-ai gandit cum este afectat cel mic? Iata cateva sfaturi despre cum sa-ti protejezi copilul cand ai o relatie de cuplu toxica.
Nu-l responsabiliza!
Sa nu crezi ca daca micutul tau nu aduce vorba despre certuri el nu a observat ce se intampla. Permanent va incerca sa va impace si sa gaseasca propriile solutii la problemele voastre.
Explica-i copilului ca nu este vina nimanui pentru ce se intampla, cu atat mai putin a lui.
Asigura-l de toata dragostea ta si acorda-i atentia de care are nevoie. Indiferent de relatia cu partenerul, protejeati-va copilul, intrucat suferinta lui se poate adanci.
Petrece timp de calitate cu copilul tau
Daca iesirile in familie s-au mai diminuat din pricina neintelegerile dintre adulti atunci stabileste un program impreuna cu partenerul tau si amandoi petreceti timp de calitate in compania copilului oferindu-i momente cat mai placute.
Nu concurati pentru satisfactia copilului, fiindca acest lucru nu aduce nimic bun. De asemenea, evitati sa aveti rabufniri la adresa partenerului cand copilul le poate auzi.
Cu atat mai putin nu incercati sa il manipulati pentru a-l transforma intr-un aliat in lupta dintre voi. Atunci cand mergeti impreuna toti trei in vacanta, evitati pe cat posibil discutiile in contradictoriu si orice alte ostilitati. In fond amandoi doriti binele copilului, nu-i asa?
Nu va certati niciodata de fata cu copilul
De cele mai multe ori chiar si discutiile civilizate dar in contradictoriu vor aprinde spiritele si astfel tonul vocii sau, in cazuri mai grave, cuvintele urate, nu vor mai putea fi stavilite.
Indiferent cat vei incerca sa-l protejezi pe cel mic, el aude si simte ceea ce se petrece in familie.
Nu va pierdeti respectul reciproc unul in fata celuilalt fiindca voi sunteti exemplul viu pe care copilul il urmeaza.
Adopta o atitudine pozitiva
Daca permanent vei fi suparata, frustrata si manioasa, atunci starea asta o vei transmite si copilului tau. El nu poate fi vesel si binedispus atata timp cat tu esti mereu nervoasa.
Invata sa faci diferenta intre sentimente si situatii si, daca ai hotarat sa mergi pe drumul asta, gaseste solutii pentru ca micutul tau sa nu fie afectat.
Joaca-te cu el ori de cate ori ai ocazia, radeti si petreceti timp intr-un climat stabil din punct de vedere emotional. Totodata, permite-i sa iti puna intrebari sau, daca aude discutiile dintre voi, linisteste-l si explica-i pe intelesul lui ca uneori, adultii, se mai supara.
Nu te razbuna pe copil daca te-ai certat cu partenerul
Resentimentele care se nasc in urma certurilor nu trebuie indreptate catre nimeni altcineva.
Cauta sa nu fi in preajma copilului daca nu te-ai calmat si stii ca ai putea sa spui sau sa faci lucruri ce le vei regreta mai tarziu. Iar daca ai o stare negativa in urma unei dispute, nu cauta si nu analiza la cel mic trasaturi ale partenerului tau. Nu este vina copilului.
La fel de bine poate semana si cu tine, chiar daca pe moment nu vezi acest lucru.
Daca cel mic devine iritat si irascibil, nu uita ca face ceea ce vede, deci reproduce comportamentul vostru, al adultilor.
Ofera-i copilului un climat stabil
Daca observi ca certurile dintre voi se adancesc si nu mai puteti controla situatia, poate e bine ca cel mic sa petreaca o perioada in compania bunicilor sau a altor rude.
Daca acest lucru se intampla intr-un alt mediu, eventual la tara, cu atat mai bine. De asemenea, o tabara poate fi potrivita pentru el. Iar voi, incercati in timpul acesta sa gasiti o solutie la problemele voastre.
Un copil are nevoie de siguranta si dragoste pentru a se dezvolta armonios, altfel ar putea ramane cu sechele pe viata daca permanent e stresat si frustrat de atmosfera familiala incarcata de resentimente.
Fii un exemplu pozitiv
De cele mai multe ori fetitele tind sa imite la maturitate comportamentul mamei, iar baietii pe cel al tatalui.
Stabileste niste limite impreuna cu partenerul tau si aveti grija ce spuneti si cum va comportati in prezenta copilului.
Acum este momentul cand ii oferiti celui mic bagajul emotional pentru viitor. Inconstient, la maturitate va urma acest stereotip, iar rezolvarea problemelor sale o va aborda asa cum i-a fost exemplificat in copilarie.
Mai bine asezati-va la masa tratativelor si gasiti solutii intr-un mod civilizat si inteligent.
Ajuta-ti copilul sa depaseasca aceasta perioada
Tensiunea dintre voi ii afecteaza pe toti membrii familiei, dar mai cu seama pe copii. Astfel, creste predispozitia catre anxietate si depresie, iar increderea copilului in fortele proprii poate avea de suferit.
De cele mai multe ori, copiii care sunt stresati, dezvolta la nivel organic tot felul de afectiuni: de la dureri de stomac, tulburari de nutritie pana la ameteli si temeri nejustificate.
Fuga, rusinea sau neputinta il pot coplesi pe copil, fiindca el nu stie sa gestioneze aceste sentimente. Discuta cu el si asigura-l de iubirea ta neconditionata. Nu uita sa tratezi intodeauna cauza si nu efectul.
De Florentina Dumitru, consilier dezvoltare personala
Citeste si:
Parenting: efectele supraresponsabilizarii copiilor
Cand se cearta mama cu tata… impactul asupra copilului
Foto: shutterstock.com