Cum îţi vindeci rănile provocate de infidelitate
Multe cupluri nu reușesc să treacă de proba fidelității. O astfel de experiență ne poate afecta imaginea de sine, stima, dar și relațiile viitoare. Iată cum îți vindeci rănile provocate de o infidelitate, astfel încât să eviți suferințele îndelungate.
Citește și:
Motive feminine pentru infidelitate
Atunci când te confrunţi cu infidelitatea persoanei iubite, te pot copleşi emoţii precum tristeţe, furie, ruşine, vinovăţie.
Impactul emoţional este evident şi mai mare când printre cele mai importante valori ale tale se numără iubirea, cuplul, familia şi dacă tu crezi mult în promisiunea reciprocă “împreună până la adânci bătrâneţi!”.
Cum îţi vindeci rănile provocate de infidelitate
În primul rând, depășești mai ușor o astfel de traumă pornind de la acceptarea realităţii şi trecând prin durere, nu evitând-o.
E firesc să ai emoţii negative sau poate chiar să ai momente în care să ţi se pară că universul tău s-a năruit.
Odată ce ai investit emoţional într-o relaţie de cuplu, e greu să accepţi apoi că încrederea ta a fost înşelată şi visele tale s-au spulberat.
Aşadar, permite-ţi să-ţi exprimi suferinţa cu privire la pierderea iubirii şi a persoanei iubite.
E nevoie de aşa-numita perioadă de doliu, în care să procesezi şi integrezi această pierdere, pentru ca apoi să poţi păşi cu încredere şi seninătate către o altă relaţie de cuplu.
Lupta cu gândurile negative
Uneori pot reveni obsesiv întrebări precum “De ce?”, “De ce tocmai mie mi se întâmplă asta?”, “Ce am greşit sau ce n-am făcut de şi-a găsit alinare în altă parte?”
De vreme ce faptul e consumat, nu rămâne “agăţată” în hăţişul acestor întrebări. Orientarea plină de regrete către trecut sau blocarea în sfera “Ce ar fi fost dacă….?” nu te ajută cu nimic, ba chiar te împiedică să mergi mai departe.
Vezi însă ce ai putea face diferit într-o relaţie viitoare pentru a nu mai ajunge într-o asemenea situaţie.
Porneşte de la zicala “Tot răul spre bine!” şi ia cu tine din această întâmplare dureroasă ceea ce te ajută să creşti la nivel personal şi, în acelaşi timp, să-ţi construieşti apoi o viaţă de cuplu împlinită.
Revenirea către tine însăți
Un alt pas important în depășirea momentelor dificile generate de infidelitatea partenerului este să acorzi mai multă atenţie celorlalte roluri din viaţa ta: de profesionist, fiică, prietenă, mamă, etc.
Permite-ți să te bucuri de toate momentele frumoase pe care acestea ţi le oferă.
Acordă mai mult timp pasiunilor tale, lucrurilor pe care le faci cu plăcere, pentru că acestea se pot constitui ca puncte de sprijin pentru tine şi îti pot da energie să mergi mai departe.
Evită să iei decizii pripite sau nechibzuite, cum ar fi să cauţi să intri repede într-o altă relaţie sau să alegi un partener numai pentru a te răzbuna pe “fostul”, pentru că acestea în aparenţă îţi aduc alinare, însă în realitate îţi aduc mai multe neajunsuri.
Dacă observi că apare deja un tipar şi atragi în viaţa ta parteneri care mai devreme sau mai târziu te înşeală, poți apela la ajutorul unui psihoterapeut care te va călăuzi astfel încât să-ţi descoperi şi foloseşti resursele pentru a înlătura schemele disfuncţionale din viaţa ta.
De Daniela Stanciu, psihoterapeut cognitiv-comportamental, competenţe în terapia sistemică: cuplu, copil, familie
Tel.: 0745.089.985
www.aventuradezvoltarii.com
Foto: shutterstock.com