Cum ne comportam cu un adolescent rebel

Nu este simplu sa ne vedem copilul cuminte si ascultator transformandu-se intr-un adolescent rebel. Dar chiar si asa, tranzitia este una fireasca. Iata cum sa ne purtam cu adolescentii.

 

Cauzele transformarilor

Este important sa intelegem ca rebeliunea adolescentului face parte din procesul sau natural de crestere si maturizare.

Faptul ca testeaza limitele, incalca regulile impuse, isi exprima ferm punctul de vedere si provoaca experiente, toate reprezinta modalitati pin care el isi exprima dorinta de independenta si autonomie.

Si, desi exista momente in care ti-ai dori sa ai un adolescent cuminte si docil, cu siguranta, pe termen lung, vrei ca propriul copil sa ajunga un adult integrat, care sa poata gestiona cu brio dificultatile vietii.

Desigur ca exista multe modalitati prin care un adolescente se poate manifesta, iar o parte din comprtamentele sale pot fi acceptabile, in timp ce altele pot fi inadecvate, de nepermis.

Tocmai de aceea este important sa evaluezi corect situatia, sa privesti lucrurile cu obiectivitate si naturalete, pentru a sti in ce directie trebuie sa actionezi.

In continuare, sunt prezentate cateva sugestii de interactiune adecvata cu adolescentul, ceea ce ar putea conduce la aplanarea conflictelor si la armonizarea relatiilor.

 

Ofera-i respect

Daca iti doresti ca el sa te respecte pe tine, si tu trebuie sa faci exact acelasi lucru. La urma urmei, tu esti modelul sau, si trebuie sa te comporti ca atare.

Asadar, vorbeste-i calm, politicos, dar totusi ferm, fara a ridica tonul vocii. Acorda-i timpul si atentia ta atunci cand vrei ceva de la el, mergi la el si cauta contact vizual, in loc sa ii strigi instructiunile din partea cealalta a casei, in timp ce butonezi telecomanda.

Cu alte cuvinte, trateaza-l de la egal la egal si pune-te din cand in cand in locul lui: Cum ai vrea sa fii tratata? Cum ti-ar placea sa ti se vorbeasca?

 

Stabiliti regulile impreuna

Desigur este foarte important sa existe un set de reguli clare si consecinte aferente in cazul nerespectarii acestora. Insa ceea ce sugerez este sa il implici si pe copil in conceperea acestora.

Efectiv, vorbiti deschis despre nevoile voastre, despre ceea ce isi doreste fiecare, si concepeti impreuna strategii de rezolvare a situatiilor care genereaza conflict. S-ar putea sa fii surprinsa de maturitatea si implicarea adolescentului tau in acest proces.

Totodata, este esential ca inainte de aceasta etapa, sa ai o discutie sincera cu tine insati si sa vezi care sunt regulile la care tii cu strictete, si care sunt ariile in care esti dipusa sa fii flexibila si sa mai faci si exceptii.

Adolescentii au nevoie de aceasta flexibilitate, si de posibilitatea de a face alegeri, pentru a simti ca sunt independenti intr-o oarecare masura.

De aceea, straduieste-te sa oferi alternative viabile chiar si atunci cand raspunsul este un „nu' categoric, pentru a nu il frustra.

 

Arata-i aprecierea ta

Este foarte important sa nu tii doar pentru tine laudele, aprecierile si mandria pe care o simti fata de copilul tau. Daca observi ca a facut ceva bine, asigura-te ca ii spui acest lucru.

Intareste-i toate comportamentele pozitive, indiferent cat de marunte sunt si ofera-i un compliment de fiecare data cand ai ocazia.

Astfel, ii arati adolescentului ca il vezi, ca observi ca se straduieste sa faca ceea ce trebuie, si contribui totodata la cresterea stimei sale de sine, prin feedback-ul tau pozitiv.

 

Petrece timp de calitate cu copilul tau

Aceasta este singura modalitate prin care te poti apropia de el, poti ajunge sa il descoperi mai bine, sa intelegi ce se intampla cu el, care sunt situatiile prin care trece, care sunt provocarile care il nelinistesc, ce ii place sa faca si ce nu.

Uneori, va fi reticent in a-ti povesti prin ce trece, si va trebui sa te multumesti cu observarea a ceea ce se intampla.

Nu uita ca are nevoie de spatiu si autonomie, asa ca respecta-i ritmul si nu il forta sa vina spre tine, daca nu doreste acest lucru.

Incearca doar sa fii relaxata, disponibila, si asigura-te ca stie ca vei fi mereu acolo, dispusa sa il asculti si sa ii oferi un sfat, daca are nevoie.

 

Ai nevoie de rabdare

S-ar putea sa gasesti utile sugstiile prezentate mai sus, insa nu trebuie sa te asstepti la schimbari imediate in comportamentul adolescentului tau.

Este nevoie de timp pentru ca acesta sa integreze noul tau mod de abordare a problemei, sa se asigure ca esti autentica si ca acestea nu sunt doar „niste strategii'.

Trebuie doar sa fii constanta in comportament, si sa lasi lucrurile sa se aseze, iar in timp, se vor vedea si rezultatele.

Asadar, desi perioada adolescentei este presarata cu numeroase provocari, cu siguranta ai toate resursele necesare pentru a gasi calea de mijloc adecvata, in relationarea cu copilul tau.

Pastreaza un echilibru in tot ceea ce faci, intre rigurozitate si flexibilitate, si straduieste-te sa actionezi ca „o mana de fier intr-o manusa de catifea'.

Din cand in cand, pune-te in locul lui si incearca sa vezi lucrurile si din alta perspectiva – ar putea fi un indiciu foarte valoros pentru tine, care te poate ghida spre directia corecta.

Daca totusi esti ingrijorata si simti ca situatia a scapat de sub control, ai putea sa apelezi la un specialist, pentru a primi indrumare in acest sens.

 

De Sanziana Sava, psiholog clinician, consilier psihologic si life coach

sava.sanziana@yahoo.com

Tel.: 0754.417.580

Foto: shutterstock.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Cum ne comportam cu un adolescent rebel
Cum ne comportam cu un adolescent rebel

Nu este simplu sa ne vedem copilul cuminte si ascultator transformandu-se intr-un adolescent rebel. Dar chiar si asa, tranzitia este una fireasca. Iata cum sa ne purtam cu adolescentii.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste