Esti mama de baiat? Cum poti sa-i dezvolti inteligenta emotionala
In multe situatii observam o inteligenta emotionala mai scazuta in cazul barbatilor. Psihologul Daniela Stanciu ne invata cum putem remedia acest lucru, incepand cu fiii nostri.
Rolul inteligentei emotionale
Inteligenta emotionala este foarte importanta pentru starea noastra de bine si are un rol esential atat in indeplinirea obiectivelor cat si in construirea si mentinerea relatiilor sociale.
Aceasta poate fi antrenata si nivelul ei poate creste de-a lungul intregii vieti. Si pentru ca exista unele diferente de gen, cum ar fi faptul ca barbatii sunt mai orientati catre actiune, iar femeile sunt inclinate catre comunicare si relatii sociale, este util ca parintii sa stimuleze dezvoltarea inteligentei emotionale inca din copilarie, mai ales, la baieti.
Validarea emotiilor
Un prim pas pentru tine, ca parinte, este acela de a crea conexiunea emotionala, de a-i observa, intelege si accepta emotiile baiatului tau si, mai ales, de a-i permite sa-si exprime aceste emotii.
Probabil ai auzit uneori in jurul tau “Fii barbat! Nu plange!”, sau “Barbatii nu plang!”. Aceste indemnuri nu fac decat sa se constituie ca un obstacol in calea dezvoltarii inteligentei emotionale.
Asculta-l cu atentie si discuta despre emotiile pe care le simte, fara a-l critica sau ironiza!
Inca de mic, copilul poate invata alaturi de parinti cum sa-si constientizeze propriile emotii, cum sa le gestioneze, dar si cum sa manifeste empatie fata de ceilalti.
Daca baiatul tau iti spune “Mi-e frica de paianjeni, albine etc” si esti tentata sa-i spui “Esti barbat, cum sa-ti fie frica de albine?”, ia-ti un ragaz si gandeste-te: oare acest mesaj nu transmite ceva de genul “Nu fi tu insuti!”?
Asadar, valideaza-i emotiile si discuta cu el despre acestea fara a-l judeca. In cazul emotiilor de intensitate mare, cum ar fi panica sau furia, discuta cu el cu calm si rabdare: “Inteleg ca esti furios. Povesteste-mi mai multe.”.
Cautati impreuna solutii pentru reducerea intensitatii emotiilor. Pentru antrenarea empatiei puteti incepe de la povestile pe care i le cititi sau de la filmele pe care le vizionati impreuna si pe marginea carora puteti discuta: “Daca ai fi tu personajul X, cum te-ai simti?” sau “Cum a fost pentru tine filmul?”, “Ce ai simtit?”.
Modelul parental
O familie in care mama este atenta la nevoile copilului si tata isi manifesta afectiunea fata de sotie si copil, in care fiecare partener ii ofera celuilalt precum si copilului cei 4 A (atentie, aprobare, apreciere si afectiune), reprezinta un cadru potrivit pentru dezvoltarea acestui tip de inteligenta.
Iar pentru ca fiul tau sa se simta stimulat, este important sa exersezi tu insati. Cum ar fi ca o persoana sa-si doreasca un nivel ridicat al inteligentei emotionale pentru baiatul ei, dar ea insasi sa ofere de fapt modelul unei persoane glaciale, rigide, singuratice?
De asemenea, baiatul tau va “invata” empatia si daca observa ca tu manifesti empatie fata de el.
De exemplu, in loc sa-l duci la “n” cursuri pe principiul “Lasa ca e bine sa stie cat mai multe” sau “Eu n-am avut oportunitatea sa fac asta, lasa sa faca el”, gandeste-te la nevoile si dorintele lui, priveste lucrurile si din perspectiva lui.
Implica-l in alegerea cursurilor si nu-i incarca programul inutil cu ceva ce nu-i face placere!
Lasa-i timp si pentru joaca libera, spontana, nestructurata, neingradita! Jocul este modalitatea prin care copilul exploreaza lumea si invata cu placere!
Rolul comunicarii
Inteligenta emotionala presupune si abilitatea de a dezvolta relatii socale si cum altfel s-ar putea dezvolta acestea decat prin comunicare?
Asadar, exersati comunicarea, petrecand timp de calitate impreuna, povestind si discutand despre acele lucruri care va fac placere amandurora!
Tine seama ca el va invata mult din felul in care comunicati in familie: tonul, volumul, mimica, gestica, postura corporala.
Daca tu il asculti cu atentie atunci cand iti povesteste ceva, fara sa fii distrasa de televizor sau telefon si ii pui intrebari, reformulezi pentru a vedea daca ai inteles corect, apoi ii dai un feedback sincer, va invata si el ascultarea activa.
Alaturi de comunicare, pentru dezvoltarea relatiilor sociale, e util ca baiatul tau sa invete sa negocieze sau sa faca anumite compromisuri. Acest lucru il puteti face impreuna, atunci cand jucati diverse jocuri in familie.
Stabilirea obiectivelor
Pe langa constientizarea si gestionarea emotiilor, empatie si capacitatea de a crea si mentine relatii de prietenie, e important sa-ti antrenezi baiatul pentru a-si stabili obiective si a fi motivat apoi sa le atinga.
Ati putea incepe cu lucruri marunte, de exemplu, atunci cand el isi doreste o jucarie mai scumpa, ii poti sugera sa-si adune banii pe care-i primeste in dar si apoi sa-si cumpere jucaria dorita.
In felul acesta, il antrenezi pentru a putea sa amane primirea recompensei, astfel incat sa ajunga la ceea ce si-a propus.
Da dovada de rabdare, perseverenta si creativitate in acest rol de mentor, de antrenor emotional al baiatului tau. Foloseste-ti imaginatia si vezi ce-i place sau ce i s-ar potrivi lui cel mai bine.
Incercati sa discutati mai des despre emotii si sa gasiti impreuna solutii pentru rezolvarea unor probleme.
De asemenea, poate sa participe la un curs de teatru, unde sa-si dezvolte abilitatile de comunicare si empatia sau sa participati impreuna la activitati de voluntariat pentru persoanele bolnave sau defavorizate.
Un rol pozitiv il are inclusiv asumarea responsabilitatii de a ingriji un animal de companie.
De Daniela Stanciu, psihoterapeut
Tel.: 0745.089.985
www.aventuradezvoltarii.com
Foto: shutterstock.com