Cum ne gestionăm așteptările în alegerea partenerului de cuplu
De multe ori așteptările noastre tind să fie proiectate asupra unui partener. De aceea, este bine să evaluăm corect realitatea în alegerea partenerului de cuplu, cât încă avem o atitudine obiectivă.
Citește și:
Care este fundația unei relații de cuplu sănătoase
9 obiceiuri pentru o relație de cuplu sănătoasă
Toate cuplurile fericite își reamintesc prima întâlnire și chiar au o poveste romantică de spus în legătură cu aceasta. Iar pe parcursul poveștilor sunt incluse și primele impresii pe care le-au avut unul despre celălalt. Impresii care au pavat drumul către o relație de succes.
În egală măsură, fiecare dintre noi ne reamintim și întâlniri nefericite care au eșuat. Le privim retrospectiv cu umor, deși la momentul respectiv am constatat că ceea ce a făcut ca întâlnirea să fie nereușită a fost un comportament negativ.
Rareori auzim de la un cuplu care pare să fi reușit că la început, lucrurile nu au mers… Adevărul este că dacă prima întâlnire este una neplăcută, nu se mai ajunge și la a doua…
… Pentru că prima impresie durează
Este greu să schimbi prima impresie. Dacă este suficient de negativă, cu certitudine cel care o exprimă, nu are nicio șansă.
Ne gândim că la o primă întâlnire ne afișăm cel mai bun comportament și cea mai frumoasă latură a noastră, nu? Cu atât mai mult dacă ceva nu ne place va ieși și mai tare în evidență.
Totuși, pe termen lung, gafele sociale sunt mai puțin problematice decât defectele comportamentale sau trăsăturile negative persistente, care foarte probabil nu apar pe parcursul unei cine.
Oricine poate juca un rol pentru o perioadă. După câteva întâlniri chiar și cei mai abili manipulatori însă, își vor arăta adevărata natură, cea din spatele măștii.
Dar cum timpul este prețios, ar fi util să remarcăm problemele cât mai timpuriu, când suntem încă obiectivi.
Turn-off de la prima întâlnire
Orice persoană singură, în căutarea unui partener, deja s-a gândit care sunt lucrurile pe care le-ar tolera sau nu la un partener. Este interesant de văzut și ce anume cred oamenii că vor sau nu vor la un partener, atunci când, acțiunile celuilalt ne pun pe fugă.
O serie de cercetări derulate în 2015 au listat caracteristici care țin de personalitate și stil de viață considerate dezirabile sau, din contră.
Între ele, se regăsesc un stil romantic sau sexual nesănătoase, trăsături negative de personalitate sau strategii de curtare incompatibile.
Interesant, mirosul potențialului partener este un factor care ne poate îndepărta de el. Evident, dacă acesta este într-o perioadă în care vrea să „cunoască mai multe persoane” sau dacă pare abuziv nu ne atrage deloc.
Iar lucrurile care ne determină să refuzăm categoric o a doua întâlnire sunt trăsăturile de personalitate negative, stare precară a sănătății și o strategie romantică indezirabilă.
Studiile derulate afirmă și că trăsăturile negative, au fost cotate mult mai intens și virulent decât cele pozitive. Se pare că experiențele își spun cuvântul… în special în cazul femeilor.
Prima întânire are o importanță mai mare în special în cazul partenerilor care s-au cunoscut online unde deziluzia este mult mai puternică.
În multe cazuri există un declin în atracția fizică și socială tocmai pentru că pornim cu anumite așteptări. Online este mult mai simplu să proiectăm anumite așteptări asupra partenerului, iar iluzia cu care plecăm la drum este dificil de susținut.
Este ușor să lăsăm o anumită impresie online, dar odată ce trebuie să susținem această iuzie și offline, lucrurile devin mai clare în privința intențiilor și obiectivelor într-o relație.
Tocmai de accea, prin prisma acestor așteptări ar trebui să încercăm să evaluăm corect persoana din fața noastră în etapa în care suntem încă obiective.
Foto: shutterstock.com