Cum ne învățăm copiii să manifeste recunoștință

Învățându-ne copiii să manifeste recunoștință, în viața adultă vor putea beneficia de efectele ei pozitive. Psihologul Andra Zaharia ne spune cât de important este rolul acesteia.

Citește și:

Parenting: 6 lucruri pe care să nu le interzici copilului tău

Parenting: ce să îți înveți copilul până la vârsta de 10 ani

A fi recunoscător înseamnă a aprecia și a mulțumi pentru toate lucrurile importante și valoroase pentru noi, dar și pentru experiențele minunate pe care viața și oamenii din jurul nostru ni le dăruiesc în fiecare zi.

Deși la prima vedere practicarea recunoștinței pare un lucru ușor de făcut, în realitate acest concept nu este atât de facil de înțeles și de pus în practică, deoarece acesta nu este un dat cu care ne naștem, ci, ca multe alte lucruri din viața noastră, se învață.

Și ca în orice lucru care se învață, este nevoie să investim timp și răbdare pentru a ne putea bucura de starea de bine, de mulțumire și de bucurie pe care practicarea recunoștinței ni le imprimă.

Însă odată ce devine o deprindere, rezultatele nu vor întârzia să apară, pentru că persoanele care își exprimă frecvent recunoștința sunt mult mai mulțumite de modul în care se desfășoara viața lor, au un nivel scăzut de stres și experimentează un nivel crescut de fericire și împlinire în toate palierele vieții.

Ținând cont de aceste lucruri, a educa un copil în spiritul recunoștinței este un mod prin care acesta poate crește fiind conștient de aspectele pozitive ale vieții, cultivându-și empatia, dorința de a fi de ajutor, optimismul și încrederea în viitor.

 

Fii tu un exemplu pentru copilul tău

Copiii învață prin puterea exemplului. De aceea, dacă îți dorești să oferi copilului tău o educație în spiritul recunoștinței, fii tu cel mai bun model.

Exprimă-ți recunoștința cu voce tare ori de câte ori simți acest lucru și explică-i semnificația gestului tău.

Spune-i ce simți și oferă-i informațiile de care are nevoie pentru a putea înțelege și a adopta acest tip de comportament. Mai mult, invită-l să-și exprime gratitudinea pentru lucrurile sau situațiile pentru care el se simte recunoscător.

 

Spune cât mai des „Mulțumesc!'

Folosește „mulțumesc' atât în comunicarea cu copilul tău, cât și în comunicarea cu cei din jur. Cu timpul, și el va învăța să-și însușească această formă de exprimare a recunoștinței.

Dincolo de exprimarea verbală, îl poți îndruma să se manifeste și sub alte forme.

De exemplu, îl poți încuraja să-și exteriorizeze sentimentele de mulțumire și apreciere la adresa celor din jur prin intermediul scrisului sau desenului. Această formă de manifestare îl va ajuta să-și acceseze latura emoțională, dar și pe cea creativă în același timp.

 

Învață-l să fie de ajutor

Învață-l să fie atent la ce se petrece în jurul său și să ofere o mână de ajutor oricând este nevoie, chiar dacă nu îi este solicitat în mod expres.

Acest lucru îi va dezvolta empatia, îl va face receptiv la nevoile altora, dar îl va ajuta și să aprecieze ajutorul pe care îl va primi la rândul său din partea celorlalți.

 

Cultivă-i bucuria de a dărui

Oferă-i oportunități prin care să experimenteze și să învețe bucuria de a dărui. Concepeți și realizați împreună daruri pentru cei dragi, propune-i să donați copiilor nevoiași jucăriile și hainele pe care nu le mai folosește, iar daca vârsta îi permite, implică-l în acțiuni și evenimente de caritate.

Astfel, va experimenta în mod direct atât bucuria de a dărui, cât și bucuria de a contribui la fericirea celuilalt.

 

De Andra Zaharia, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician, consiliere vocațională și dezvoltare personală

Tel.: 0726.757.396

andrazaharia.weebly.com

Foto: shutterstock.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Cum ne învățăm copiii să manifeste recunoștință
Cum ne învățăm copiii să manifeste recunoștință

Învățându-ne copiii să manifeste recunoștință, în viața adultă vor putea beneficia de efectele ei pozitive. Psihologul Andra Zaharia ne spune cât de important este rolul acesteia.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste