Now Reading
Cum ne invatam copilul sa comunice mai bine

Cum ne invatam copilul sa comunice mai bine

Revista Psychologies

Un copil asertiv stie sa comunice eficient si echilibrat cu cei din jur. Iata cum il putem ajuta sa isi exprime si sustina propriile drepturi, fara a le incalca pe ale celorlalti.

 

Ce inseamna a comunica intr-o maniera asertiva?

Suntem asertive atunci cand suntem capabile sa ne exprimam direct si deschis propriile idei, ganduri si sentimente, dar si sa le respectam pe ale celor din jur.

Prin urmare, putem spune „nu” atunci cand este cazul, fara a ne simti vinovate si fara a-i supara pe ceilalti. De asemenea, spunem ceea ce simtim cu adevarat si ceea ce ne dorim sau avem nevoie.

Spre deosebire de asertivitate, comportamentul agresiv consta in a pune in centru propriile dorinte, ignorand sentimentele si opiniile celorlalti.

Astfel, persoanele cu un stil de comunicare agresiv isi impun punctele de vedere, isi exprima dorintele si nevoile intr-o maniera imperativa si isi grabesc sau nu isi asculta interlocutorii.

Invers, persoanele pasive isi neglijeaza propriile ganduri si sentimente si le pun mai presus pe ale altora, ajungand chiar sa spuna sau sa faca ceea ce nu ar vrea din dorinta de a placea si de a fi apreciati de acestia.

Prin negarea propriilor credinte si dorinte, atitudinea pasiva conduce la aparitia frustrarilor si a furiei, ceea ce se poate transforma uneori in agresivitate.

 

De ce este bine sa fim asertive?

Comportamentul asertiv aduce cu sine o serie de beneficii. Poate cel mai important este faptul ca atunci cand suntem asertive avem o imagine realista despre noi insene si un nivel ridicat de incredere in sine.

Increderea in sine scazuta reprezinta, de multe ori, principalul obstacol in a ne urma visele. Nu ne vom simti nici superioare, nici inferioare celorlalti, lucru care ne va permite sa ne auto-valorizam si sa ne acceptam cu bune si cu rele.

Mai mult, nu vom avea nevoie ca ceilalti sa ne aprobe punctul de vedere, ne vom exprima opinia deschis si fara sa ne simtim prost, chiar daca stim ca nu va fi acceptata. La fel, putem sa nu fim de acord cu opinia cuiva, fara a ne simti rau sau vinovate de acest lucru.

De asemenea, fiind asertive, ii vom intelege mai bine pe ceilalti si vom reusi sa stabilim relatii mai bune cu ei.

Invatam ca oamenii sunt inclinati sa actioneze pentru a-si atinge obiectivele si vedem in alte persoane potentiali colaboratori si nu competitori. Asadar, efortul depus impreuna se concretizeaza in beneficii mai mari de ambele parti.

Un alt beneficiu se refera la constientizarea si recunoasterea propriilor sentimente, valori, credinte, dorinte, ceea ce conduce la o mai buna autocunoastere.

In fine, fiind o persoana asertiva economisim timp si energie, deoarece ne exprimam parerea intr-un mod clar atunci cand se discutam.

Persoanele care au un comportament agresiv sau pasiv pierd timp si energie, simtindu-se stresate si permanent amenintate de ceilalti, respectiv evitand sa se exprime si gandindu-se iar si iar la ceea ce s-a intamplat.

Prin urmare, un copil care invata sa fie asertiv va deveni un adult asertiv si va putea sa aiba relatii de succes atat cu ceilalti, cat si cu el insusi.

 

Cum se comporta un copil asertiv?

Pentru a intelege mai bine acest lucru, autoarea Lisa M. Schab ofera un exemplu foarte relevant in cartea sa pe tema asertivitatii copiilor.

Este vorba de situatia in care un copil primeste o nota mica la un proiect la care a lucrat si se astepta sa obtina un rezultat bun.

Printr-un comportament agresiv, copilul ar putea sa faca o remarca inadecvata fata de profesor sau sa scrie ceva ofensator, in timp ce un copil pasiv nu ar spune nimic profesorului, dar ar suferi si eventual s-ar plange colegilor sai.

Reactia copilului asertiv consta in a-si exprima supararea si sentimentul de confuzie pentru ca, desi a lucrat mult la acel proiect, nota este mica si in a-l ruga pe profesor sa-i explice ce ar fi putut face mai bine si sa ii dea posibilitatea de a corecta.

 

Cum ne invatam copiii sa fie asertivi?

Un prim lucru pe care il poti face pentru a-ti invata copilul sa fie asertiv este sa fii tu insati un model pentru el.

Daca atunci cand interactionezi cu familia, prietenii, colegii sau alte cunostinte, in diverse situatii in care copilul tau este prezent, maniera ta de comunicare este una asertiva, el va putea intelege si va prelua mai usor acest mod de comportament. Copiii sunt inclinati sa imite comportamentele parintilor.

Cel mai adesea, persoanele care nu sunt asertive au un nivel scazut al increderii in sine, de aceea este important sa il ajuti sa dobandeasca o imagine reala despre sine si un sentiment de auto-valorizare.

Acest lucru il poti face sustinandu-l atunci cand invata ceva nou si incurajandu-l sa se implice in activitatile care ii fac placere.

Nu uita ca fiecare dintre noi este diferit, asadar incearca sa nu-ti compari copiii intre ei sau cu alti copii si invata-i ca nici ei sa nu faca acest lucru.

Un alt pas este sa il ajuti sa-si descopere propriile talente si sa le dezvolte. Este bine ca el sa isi identifice punctele tari, dar si punctele slabe si sa le accepte, explicandu-i ca orice om are defecte si ca este normal sa fie asa.

Atunci cand greseste, incearca mai degraba sa il faci sa inteleaga ceea ce a gresit, decat sa-l critici. A-i permite sa greseasca este o atitudine potrivita, aratandu-i ca toti facem greseli si ca din ele invatam.

In acest fel, el va simti ca il accepti asa cum este, ca este important pentru tine si pentru familie si ca il iubesti.

De altfel, ii poti spune aceste lucruri de cate ori ai ocazia. O alta strategie este sa discuti cu alte persoane despre reusitele, eforturile si calitatile copilului tau in prezenta lui. El se va simti valorizat si vei contribui la cresterea stimei sale de sine.

Incurajeaza-l sa puna intrebari daca nu intelege ceva si, atunci cand face acest lucru, nu amana raspunsul si nu-l repezi. Incearca sa-i raspunzi la intrebare cu rabdare si pe intelesul lui.

De asemenea, daca iti povesteste despre o problema pe care o are, nu o minimaliza si nu ii da tu rezolvarea. Discuta cu el si cautati impreuna solutiile.

Astfel, ii vei crea sentimentul ca problemele lui sunt importante pentru tine si ca se poate deschide fata de tine si ii vei creste increderea ca are resursele necesare pentru a depasi obstacolele care vor aparea de-a lungul timpului.

Un alt pas spre asertivitate este sa il ajuti sa inteleaga si sa exprime ceea ce simte, ceea ce gandeste si ceea ce-si doreste.

Il poti asigura ca este bine sa isi accepte si sa isi exprime emotiile negative. In acelasi timp, invata-l sa-i asculte pe ceilalti si sa le respecte ideile, sentimentele si credintele.

Mai mult, este bine ca el sa stie ca are dreptul sa fie respectat de ceilalti, sa spuna „nu” sau „nu stiu”, sa isi constientizeze nevoile si sa le considere importante, sa fie sau sa nu fie de acord cu ceilalti, etc.

O alta sugestie este sa creezi impreuna cu el diverse situatii si sa discutati cu privire la modul in care ar putea sa reactioneze pentru a fi asertiv.

Totusi, nu pune o presiune prea mare asupra lui pentru ca ar putea deveni anxios. Atitudinea cea mai potrivita este sa ai rabdare cu el in acest drum in directia de a deveni asertiv.

 

De Elena-Irina Macovei, psiholog, psihoterapeut

Cabinet individual de psihologie: consiliere psihologica, psihoterapie, relaxare si hipnoza

Tel.: 0741.106.169

[email protected]

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top