Cum ne putem reface cuplul după o aventură

Una dintre cele mai grave experiențe pe care cineva le poate trăi este să descopere că partenerul are sau a avut o aventură. Însă asta nu trebuie neapărat să ducă la despărțire.

Cineva care se simte trădat, poate experimenta o gamă largă de emoții: de la tristețe profundă, la depresie severă sau chiar furie maniacală.

Multe persoane care intenționează să aibă o aventură, pot avea pe cineva în minte sau pot, pur și simplu, să se gândească la această posibilitate.

Citește și:

Comportamente negative pe care le interpretăm drept dovezi de iubire

Ce să eviți atunci când te cerți

După o aventură, din păcate, este dificil pentru ambii parteneri să realizeze care este motivul real care a stat la baza acesteia.

Însă, dacă un cuplu a decis că dorește să rămână împreună, o analiză a relației devine parte a procesului de vindecare. Iată mai jos care sunt etapele acestui proces.

Revenirea la normal a sentimentelor

Partenerul trădat este inundat de o multitudine de sentimente, cele mai profunde fiind sentimentele de pierdere și de dezorientare, care pot fi copleșitoare și distrugătoare.

Partenerul necredincios poate avea, de asemenea, o varietate de sentimente, dar nu la fel de copleșitoare ca partenerul trădat.

Decizia de a renunța la relație sau de a o reconstrui

Unii oameni cred că, după ce un partener a avut o aventură, relația s-a terminat și că, odată ce a existat o trădare, refacerea vechii încrederi este imposibilă. Această poziție exclude posibilitatea ca oamenii să se poată schimba, să poată învăța din greșelile lor și să poată repara împreună aceste greșeli.

După ce s-au liniștit emoțiile, există patru opțiuni:

Părăsești relația și nu te mai uiți înapoi.

Rămâi în relație și nu discuți/nu analizezi ce s-a întâmplat.

Rămâi în relație și permiți continuarea aventurii.

Rămâi în relație și depui efort pentru a restabili încrederea, intimitatea și a dezvolta un plan pentru a te asigura că nu se va mai întâmpla.

În primele trei cazuri, niciuna dintre părți nu are ocazia să învețe din experiență și rămâne cu întrebări fără răspuns, cu resentimente, vinovăție, furie, depresie și pierderea respectului de sine.

Ultima opțiune, în schimb, oferă ambelor părți oportunitatea de a învăța din experiență. Asigură cea mai mare probabilitate de a consolida relația și de a o face să fie funcțională.

Reconstruirea relației

Fii realist cu privire la ceea ce te aștepți. Nu va fi un drum ușor! Cereți ajutorul unui specialist! Vă va ajuta să comunicați, comunicarea fiind una dintre cele mai mari resurse în orice relație, mai ales în cazul unei trădări.

În procesul de reconstrucție a unei relații, după o aventură, vor fi abordate următoarele teme:

Ce a învățat fiecare partener din această experiență și pentru ce își asumă responsabilitatea?

Ce este necesar pentru a restabili încrederea partenerului trădat? Partenerul necredincios va trebui să demonstreze că este demn de încredere și conștient de comportamentul său 100% din timp.

Ce s-a întâmplat, ce a dus la aventură si ce a rezultat din aceasta? Cu sinceritate, este timpul să se vorbească despre nemulțumiri, rușine, frică, tristețe, rănire, furie etc.

Explorarea atitudinilor și comportamentelor sexuale înainte de a reîncepe viața sexuală, încercând să nu ne comparăm pe noi sau pe partener cu celălalt membru al aventurii.

Ce i-ar fi necesar părții rănite pentru a ierta? Dacă te ierți pe tine și pe partener, îți va fi mai ușor să te vindeci și să mergi mai departe. Iertarea înseamnă a-ți oferi ție, relației tale și familiei un viitor liber de povara furiei și a rănilor emoționale

Pentru a-și salva relația, este necesar ca partenerii să-și asume un angajament din toată inima pentru a reconstrui încrederea, dragostea și intimitatea.

Însă această reconstrucție necesită timp, răbdare și ajutor specializat.

De: Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite.  http://www.idtherapy.ro,nadia.gorduza@idtherapy.ro, +40751 202 272

Foto: Shutterstock

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Dating: semne pe care le interpretăm (greșit) drept interes din partea lui
Dating: semne pe care le interpretăm (greșit) drept interes din partea lui

În dating se tot schimbă regulile și uneori, ne este greu să ținem pasul cu ele. Acum, în era on-line, nu putem anula complet acest tip de comunicare… deși nu este cel mai recomandat. Iată câteva semne pe care ni le traducem greșit ca fiind dovada interesului unui bărbat.

Citeste
3 semnale de alarmă la începutul unei relații de cuplu
3 semnale de alarmă la începutul unei relații de cuplu

Vedem destul de repede anumite semnale de alarmă, dar oare este simplu să le ascultăm? Totuși, experiența (și studiile) ne recomandă să nu le ignorăm. Iată trei dintre ele.

Citeste
Cuplu: alegerea partenerului cu care ai deja o relație
Cuplu: alegerea partenerului cu care ai deja o relație

Credem că alegerea partenerului se încheie odată ce am găsit o persoană potrivită nouă cu care începem o relație. În realitate, alegerea partenerului are loc în fiecare zi pe care o petrecem împreună în cuplu.

Citeste
Cum ne putem reface cuplul după o aventură
Cum ne putem reface cuplul după o aventură

Una dintre cele mai grave experiențe pe care cineva le poate trăi este să descopere că partenerul are sau a avut o aventură. Însă asta nu trebuie neapărat să ducă la despărțire.

Citeste
Cum poți învăța un copil să doarmă singur
Cum poți învăța un copil să doarmă singur

Mulți dintre noi se bucură de apropierea oferită de somnul alături de propriul copil. Dar între tandrețe și sănătatea cuplului și a relației cu copilul, este mai sănătos să educi un copil să doarmă singur. Nu este neapărat și simplu.

Citeste
Iubirile care dor: Teama de abandon, terenul fertil al relațiilor toxice
Iubirile care dor: Teama de abandon, terenul fertil al relațiilor toxice

Când trăiești cu teama de abandon, relațiile tale vor fi preponderend guvernate de această anxietate. Alegerile nesănătoase se transformă în relații toxice, iar emoțional, nu faci decât să îți adâncești suferința.

Citeste