Cum poti depasi infidelitatea partenerului

Pentru o relatie, una dintre cele mai traumatizante experiente prin care poate trece unul dintre parteneri este infidelitatea celuilalt. Cu toate acestea, o relatie echilibrata si sudata, isi poate reveni, chiar si dupa un asemenea eveniment.

 

Trauma infidelitatii

Infidelitatea partenerului produce o rana narcisica, ce va afecta nu numai starea de spirit a sau stima de sine, ci si increderea in propria persoana, punand astfel in pericol intregul echilibru personal.

De cele mai multe ori, durerea tradarii va fi insotita de furie si tristete amestecate cu gelozie, iar acest cumul de emotii poate deveni un amestec exploziv, dificil de continut si de gestionat.

Actele de infidelitate sunt acte de tradare ce reprezinta o expresie a pierderii. Motivele pentru care oamenii inseala sunt diferite.

O femeie ajunge mai greu sa-si insele partenerul si, de cele mai multe ori, atunci cand o face sunt implicate si sentimente.

Etologii spun ca barbatul este impins instinctual catre mai multe relatii, acestea avand ca scop perpetuarea speciei. El nu se implica neaparat sentimental, ci o face mai mult pentru confirmarea masculinitatii sau a potentei sale.

 

Motive ale infidelitatii

In general, oamenii inseala pentru ca simt nevoia regasirii si reafirmarii unui Sine pierdut precum si a propriei libertati.

Inseala dintr-un narcisism crescut, din dorinta de a seduce sau de a se lasa sedus, din nevoia de a transgresa rutina zilnica.

Poate ajunge aici din cauza unor atractii mai mult sau mai putin fatale, din dorinta de a avea legaturi emotionale noi, pentru a fugi de tristete, de insatisfactie, de cotidian, pentru noutate, confirmare, libertate, autonomie, intensitati sexuale, dorinta de atentie, dorinta de a se simti speciali sau importanti.

Indiferent de motive, infidelitatea este un eveniment traumatizant si dureros, care distruge sentimentul de incredere in partener si in relatie. Ranile provocate de o astfel de intamplare nu se uita si se cicatrizeaza greu, uneori niciodata.

 

Depasirea unei infidelitati

In primul rand nu trebuie luate decizii importante imediat dupa descoperirea tradarii, ci abia dupa ce momentul de soc si furie a fost depasit si a existat un timp de gandire asupra a tot ce s-a intamplat.

Este foarte important sa se ajunga la intelegerea conflictului dintre valorile partenerilor si comportament, conflict ce a avut ca rezultat actul infidel.

Cei doi trebuie sa stea de vorba indelung, fiecare dintre ei facand un efort de a intelege motivele pentru care s-a ajuns in acea situatie si cum s-ar putea preveni acest lucru pe viitor.

Comunicarea este esentiala: in urma discutiilor deschise, sincere, profunde, partenerii pot recunoaste deschis cauzele pentru care au ajuns sa insele, iar acest lucru poate duce la dezvaluiri ce pot avea ca rezultat chiar o imbunatatire a relatiei.

Partenerii isi vor marturisi nemultumirile, niciodata spuse pana in acel moment, iar acest lucru poate duce la o experienta generatoare de noi perspective pozitive in relatie.

Se poate descoperi insa, ca nu intotdeauna cel care comite actul infidel este si cel vinovat. Ba mai mult, este chiar victima.

Este un paradox care, desi de cele mai multe ori nu este exprimat in mod liber si deschis, societatea avand tendinta de a-l blama mai degraba pe cel care inseala decat pe cel inselat, se dovedeste adesea a fi adevarat.

Cand unul dintre parteneri nu se simte iubit, apreciat, special, important si este neglijat in mod constant si repetat, va ajunge instinctual sa caute si sa rezoneze la orice alt simulacru de atentie sau tandrete pe care le intalneste in exterior.

 

Vindecarea

Procesul vindecarii va incepe atunci cand cel vinovat va recunoaste ca a gresit, cand isi va exprima vina si remuscarea pentru ranirea celuilalt si cand increderea va incepe sa se recladeasca.

Il vom ierta pe cel care ne-a tradat doar atunci cand continuam sa-l iubim. Putem face acest lucru atunci cand el se afla inauntrul nostru, este o parte vie din noi, acea parte care este in continuare disponibila pentru iubire.

Pentru partenerul inselat este important sa-si accepte, sa exprime si sa isi elibereze sentimentele si emotiile de furie, nesiguranta, anxietate, teama, durere, tristete.

De asemenea, este esential sa faca lucruri care sa-i readuca sentimentul propriei valori, sa-i ridice nivelul stimei de sine, sa faca lucruri care ii aduc bucurie, sens si identitate, sa se inconjoare de prieteni, activitati, iubire.

Exista insa si relatii care nu vor putea fi resuscitate in urma actului infidel. In cazul acestora, aventura nu a fost decat o consecinta a unui minus de iubire si nu a reprezentat decat acel semnal de alarma, care a aratat ca relatia isi traia ultimele clipe si care a anuntat astfel finalul legaturii.

Psihoterapeutul este de mare ajutor in aceste situatii. Infidelitatea nu reprezinta o tradare in sine, problema se regaseste de fapt in ceea ce se afla in spatele acestei infidelitati.

 

De Mirela Antonache Gheorghita, psiholog

Tel. 0744.566.808

psihologmirelaantonache@yahoo.com

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Cum poti depasi infidelitatea partenerului
Cum poti depasi infidelitatea partenerului

Pentru o relatie, una dintre cele mai traumatizante experiente prin care poate trece unul dintre parteneri este infidelitatea celuilalt. Cu toate acestea, o relatie echilibrata si sudata, isi poate reveni, chiar si dupa un asemenea eveniment.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste