Now Reading
Cum poți recunoaște un narcisist de la primele întâlniri

Cum poți recunoaște un narcisist de la primele întâlniri

Nu îți dorești o relație în care totul este despre el, nu-i așa? Sau una în care să fii manipulată… Psihoterapeutul Ștefania Voia ne ajută să recunoaștem un narcisit încă de la primele întâlniri.

Citește și:

Stilul de atasament anxios in cuplu

6 forme de manipulare de care sa te feresti

De când suntem mici, aflăm din basme că există un Făt Frumos care apare de obicei atunci când e mai mare nevoie de el, iar rolul său principal este acela de a salva prințesa.

Deși ne despart ani de acele momente, pe care probabil le-am și dat uitării, o parte din acele credințe au poposit în inconștientul nostru, loc din care exercită o mare forță atunci când întâlnim bărbați cu intenții salvatoare în prezent.

Uneori acel salvator din poveste, plin de calități și strălucire deghizează foarte bine tipologia bărbatului narcisic.

Derivând din bărbatul tradițional, tipologia narcisicului este încurajată și susținută de societatea actuală. Cu toate acestea, îl putem repera după anumite criterii.

 

Afișează superioritatea

Atunci când întâlnim un narcisic, ajungem de cele mai multe ori fie să ne simțim privilegiați că suntem în compania unei persoane atât de deosebite ca aceasta, fie să ne simțim în inferioritate.

Dacă aceste două tipuri de interpretări țin de încrederea în sine a celui care intră în contact cu narcisicul, superioritatea afișată și sublinierea unei diferențe în avantajul celui de al doilea sunt generate la modul intenționat.

Mai mult sau mai puțin inconștient, narcisicul are nevoie să se simtă special, să-i fie remarcată supremația iar pentru asta va crea o distanțare între el și celălalt, dorind să arate că el face parte dintr-o lume aparte.

Superioritatea poate fi transmisă fie printr-o ținută opulentă sau specială, prin simboluri ale unui statut superior, printr-un discurs plin de emfază și cuvinte alese, printr-o atitudine arogantă sau exagerând reușitele și talentele sale.

 

Le place să dețină controlul

Probabil el va alege locul întâlnirii și va planifica restul detaliilor, ceea ce te poate face să te simți relaxată și în siguranță.

Implicarea sa exagerată poate fi interpretată ca semn de grijă și interes pentru confortul celeilalte persoane. Mai aproape de realitate este faptul că își dorește să dețină controlul până în cele mai mici detalii.

Fiind de obicei oameni de acțiune, este posibil să-ți lase impresia că își dorește un angajament prin sugestia unor activități atractive din viitorul apropiat, cum ar fi planificarea unor vacanțe sau participarea la anumite evenimente etc.

Scopul este crearea iluziei unei relații pe termen lung sau a unei anumite intimități care să-i permită să accelereze apropierea.

 

Deghizați în altruiști

În mod surprinzător, unii narcisici se prezintă sub forma unor persoane dornice să ofere foarte multe: cadouri, servicii, facilități, aparent fără nicio pretenție.

În acest context devine greu să le spui nu. Fiind de multe ori confundat cu altruismul, această metodă de relaționare are la bază principiul reciprocității.

Sunt șanse mici să nu te simți îndatorată să returnezi într-o formă sau alta avantajele primite, oricât de mult părea că sunt făcute fără niciun interes.

Deși unii narcisici sunt recognoscibili de la primele întrevederi, datorită unor trăsături grandioase și ostentative, alții sunt mai greu de detectat, necesitând timp pentru a le descoperi adevărata față.

 

De Ștefania Voia, psihoterapeut

[email protected]

Tel: 0726191255

www.stefaniavoia.ro

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top