Cum poți recunoaște un partener evitant sau indisponibil emoțional încă de la primele întâlniri

Nu ne dorim un partener evitant și nici unul indisponibil emoțional. Totuși, deseori, avem dificultăți în a-l identifica. Ce semnale trebuie să ne atragă atenția, aflăm de la psihoterapeutul Ștefania Voia.

Citește și:

5 semne ca iubitul tau e instabil emotional

De ce să ai un partener cu stil de atașament securizant

Ne dorim să fim capabile să tragem repede concluzii cât mai exacte despre felul de a fi a persoanelor noi pe care le întâlnim, mai ales atunci când vine vorba despre potențialii parteneri.

Pentru a ne forma o idee cât mai corectă despre o persoană, este însă necesar să ne acordăm timp.

Pe de-o parte pentru a o cunoaște mai bine, pe de altă parte pentru a ne putea fi mai clar ceea ce simțim în raport cu acea persoană.

Cu toate acestea, atunci când vine vorba despre indisponibilitatea emoțională, anumite semne le putem primi chiar de la primele întâlniri cu o persoană evitantă.

 

Distanța de siguranță

O persoană evitantă este de regulă confortabilă într-o zonă în care nu este pusă în contact cu propriile emoții sau cu ale celuilalt.

Emoțiile reprezintă de fapt acel teritoriu pe care încearcă să-l evite sau de care să se țină la distanță.

Pentru aceste persoane, apropierea este o zonă profund tulburătoare, ce îi face să se simță insecurizați, iar cel mai probabil este că au dobândit aceste convingeri din propriile experiențe timpurii de viață.

În locul unei relații de atașament securizant, care să le ofere suport pentru nevoile lor emoționale, persoanele evitante au fost întâmpinate mai degrabă cu o atitudine lipsită de empatie față de ceea ce aveau nevoie și era atât de important să primească.

Ca o consecință a acestor răni emoționale, partenerii evitanți au învățat să păstreze o distanță de siguranță.

Într-un fel sau altul, atunci când va veni vorba despre emoții, aceștia vor vorbi cu stângăcie despre acest subiect, sau le va fi greu să identifice ceea ce simt. Vor exprima mult mai ușor ceea ce gândesc, cele două aspecte confundându-le cu ușurință.

 

Spirit pragmatic

Lipsa disponibilității emoționale îi poate face pe evitanți să supracompenseze afectul cu o cogniție foarte bună.

Acești oameni nu vor vorbi despre momentele lor de tristețe sau frică, însă pot fi oameni cu o gândire ageră, extrem de inteligenți și vei putea remarca aproape instant, cât de bine se simt atunci când discută despre aspecte pragmatice, strategice, spre deosebire de cele emoționale.

Îți pot genera o atitudine de fascinație față de cât de multe lucruri cunosc și realmente pot fi oameni de încredere care să te sprijine și să-ți ofere îndrumare pe partea profesională, spre exemplu.

În interacțiunile cu ei, este posibil să observi cum discuțiile au loc în jurul unor subiecte din această zonă de confort pentru ei, cea intelectuală și rațională.

 

Propriul „radar” emoțional

Nu în ultimul rând, poți identifica un partener indisponibil emoțional după felul în care te simți în prezența sa, atunci când ai anumite nevoi emoționale.

Acesta este de multe ori preocupat să evite zona emoțională, deoarece emoțiile precum tristețea sau teama ta îi pot trezi propriile frici și vulnerabilități iar mai apoi să simtă o dificultate de a le gestiona.

Acesta poate fi motivul pentru care poți simți că nu ești înțeleasă cu adevărat la nivel emoțional, că nu primești empatie, fiind întâmpinată cu sfaturi sau soluții practice la problemele de natură sentimentală.

Dacă vei insista să ai o discuție legată de ceea ce simți sau de ceea ce simte el, îl vei forța să se apropie prea mult de o zonă vulnerabilă pentru el.

Această apropiere o poate percepe drept un atac, iar în consecință se va apăra prin intermediul furiei, emoția pe care o exprimă cel mai des atunci când este de fapt vulnerabil.

De Ștefania Voia, psihoterapeut

psiholog@stefaniavoia.ro

Tel: 0726191255

www.stefaniavoia.ro

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
4 lucruri de evitat în relația de cuplu
4 lucruri de evitat în relația de cuplu

Vrei un cuplu de durată? Îți dorești armonie și o relație satisfăcătoare? În speranța că răspunsurile sunt, așa cum ne așteptăm, afirmative, iată ce lucruri să eviți într-o relație de cuplu.

Citeste
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate

Nu este simplu să te confrunți cu teama de singurătate, dar înainte de a te grăbi cu acțiuni care, pe moment, ar domoli-o, ai răbdare cu tine și aceeptă ceea ce simți. Altfel, nu vei lua cele mai potrivite decizii.

Citeste
Dacă ai o relație de cuplu și cont pe Tinder... sunt șanse să fii psihopat
Dacă ai o relație de cuplu și cont pe Tinder… sunt șanse să fii psihopat

Un studiu recent arată că persoanele care sunt într-o relație, dar folosesc aplicația Tinder au șanse mari să prezinte profilul unui psihopat. Despre motivele prezenței lor pe această aplicație și trăsăturile identificate, aflăm în cele ce urmează.

Citeste
Cum poți recunoaște un partener evitant sau indisponibil emoțional încă de la primele întâlniri
Cum poți recunoaște un partener evitant sau indisponibil emoțional încă de la primele întâlniri

Nu ne dorim un partener evitant și nici unul indisponibil emoțional. Totuși, deseori, avem dificultăți în a-l identifica. Ce semnale trebuie să ne atragă atenția, aflăm de la psihoterapeutul Ștefania Voia.

Citeste
Dating: Te plac, dar mă plac mai mult pe mine
Dating: Te plac, dar mă plac mai mult pe mine

Cred că una dintre cele mai importante reguli în dating este să te placi pe tine. Altfel, dorința de a găsi un partener și de a avea o relație, va avea o greutate mai mare în alegerile tale. Ori, cel mai important aspect în acest demers este să rămâi atentă la ceea ce îți dorești tu, la ce e bine pentru tine.

Citeste
De ce să evităm un evitant
De ce să evităm un evitant

Stilul de atașament evitant stă în calea unei relații armonioase. Chiar dacă astfel de persoane sunt atrăgătoare, chiar dacă par că au multe de oferit, nu există prea multă disponibilitate. Deseori, suntem atrase în relații toxice, motiv pentru care, iată câteva motive pentru a evita… un evitant.

Citeste