Now Reading
Dezvolta creativitatea copilului tau

Dezvolta creativitatea copilului tau

Iata ce poti face pentru a stimula creativitatea copilului tau. Imaginatia, umorul, capacitatea de a rezolva probleme ii vor fi utile  intreaga viata.

 

Creativii gasesc mai usor solutii la probleme

Creativitatea este unul dintre cei mai importanti factori in succesul unui individ in viata. Cu totii ne dorim ca ai nostri copii sa devina oameni creativi.

Prin ”creativitate” nu se intelege doar abilitatea de a putea picta un tablou ori de a scrie o poezie. Creativitatea nu foloseste doar la a putea compune melodii folosindu-te de vioara si nu se rezuma doar la conceptul de arta.

Creativitatea este de folos intr-o sumedenie de situatii cu care un om se confrunta pe parcursul vietii, situatii care implica – printre altele – rezolvarea de probleme.

Un om creativ va gasi solutii mai rapid atunci cand se pune problema iesirii dintr-un impas. Considera creativitatea ca fiind uneori mai importanta chiar si decat inteligenta ori memoria.

Un om cu memorie buna poate detine un set impresionant de informatii cu care poate jongla, un om inteligent va sti cum sa foloseasca acele informatii in mod eficient, dar un om creativ va putea combina informatiile pentru a alcatui noi informatii folositoare.

Cu alte cuvinte, in lipsa creativitatii si dispunand doar de inteligenta si memorie, ramanem incorsetati in a manevra acelasi set limitat de date, fara a putea sa alcatuim unele noi.

Creativitatea se leaga strans de imaginatie, si acest aspect este unul important. Pentru a avea un copil creativ, trebuie sa-i stimulezi in primul rand imaginatia.

 

Citeste-i povesti si raspunde-i mereu la intrebari

Unul din cele mai eficiente moduri de a dezvolta imaginatia unui copil este lectura. Inca de la o varsta frageda, la care este capabil sa priceapa lucruri elementare despre lumea inconjuratoare, citeste-i.

Citeste-i povesti si explica-i cu rabdare atunci cand nu intelege ceva. Rabdarea parintelui este cruciala in oricare stadiu al dezvoltarii copilului.

Citindu-i copilului in fiecare seara o poveste il determini sa-si inchipuie scenele descrise, personajele povestii. Fiecare dintre noi alcatuim imagini mentale ale lucrurilor la care ne gandim pornind de la arhetipuri – imagini primordiale.

Cu cat mai multe informatii primeste copilul de la tine cu atat isi va folosi mai bine imaginatia pentru a-si inchipui cum arata imaginea pe care i-o descrii.

Ori, cu cat mai multe informatii are ca sa construiasca o imagine mentala, cu atat mai mult va lucra sa si-o reprezinte cu acuratete.

Atunci cand cel mic pune multe intrebari imaginatia lui lucreaza mai mult. Pentru ca la varste fragede se afla in stadiul in care asimileaza informatii despre mediul lui inconjurator si este nevoit sa se foloseasca de imaginatie pentru a putea intelege concepte noi.

Mai mult, citindu-i povesti zilnic copilului, il faci curios. Il faci sa-si doreasca sa afle mai multe, iar dupa ce va invata sa citeasca singur cel mai probabil isi va dori sa descopere si mai multe povesti.

Un copil cu imaginatie va dori in cele din urma sa si-o exprime intr-un fel sau altul. De exemplu – un copil care a fost stimulat sa citeasca des nu e exclus sa se apuce de scris intr-o buna zi.

 

Lasa-l sa se exprime liber

Un copil cu o imaginatie bogata va dori sa si-o exprime. Lasa-l sa fie creativ: sa deseneze, sa construiasca structuri din cuburi, sa picteze cu degetele, sa zdrangane la chitara de jucarie.

Chiar daca zgomotul chitarii te deranjeaza, oprindu-l din activitate castigi o ora de liniste, dar el pierde o sansa de a se exprima si a invata cum sa o faca din ce in ce mai bine.

Mai important: nu-l corecta. Daca vezi ca acopera de culori paginile unei carti de colorat lasa-l sa o faca liber.

Evita sa-l critici sau corectezi daca depaseste liniile contururilor din cartea de colorat sau daca face frunzele albastre. Cu timpul va invata sa le respecte, dar pana in acel punct copilul trebuie lasat sa se exprime liber, fara sa-i fie ingradite optiunile de culoare sau forma.

Cu cat este criticat sau corectat mai des, cu atat copilul se va teme sa se exprime liber din teama de a nu gresi.

Perceptia corecta asupra lumii inconjuratoare este intr-adevar importanta, dar ea poate surveni din alte surse: copilul observa si inregistreaza, intreaba si se documenteaza.

Cand vine vorba insa de actul creativ, daca incerci sa-l fortezi sa o apuce pe o anumita cale considerata cea corecta de tine, ca parinte, s-ar putea sa-l educi mai rapid dar sa-l faci mai putin creativ.

 

Nu ii impune sa fie creativ

Multi parinti doresc cu tot dinadinsul ca ai lor copii sa invete sa cante la pian, ori sa danseze, ori sa devina buni desenatori. Va doriti un viitor glorios pentru copiii vostri, iar artele joaca un rol important in acel viitor.

Dar se prea poate ca viziunea ta asupra ceea ce-i bine pentru copil din acest punct de vedere sa nu coincida cu a lui.

S-ar putea ca tu sa doresti cu tot dinadinsul ca fetita ta sa urmeze cursuri de balet pentru ca vei considera ca are nevoie sa se exprime prin dans.

Dar la fel de bine s-ar putea ca fetita ta sa posede un talent aparte la desen, talent pe care nu l-ai observat din cauza ca tu doreai neaparat ca ea sa fie balerina.

Studiaza-ti copilul si vezi cu ce activitate petrece mai mult timp. Incurajeaza-l in acea directie, dar chiar si atunci nu ii impune un anumit ritm.

Mai mult, pe cat se poate, evita sa-i impui alte activitati atunci cand il vezi ca este ocupat sa se exprime.

Incurajeaza-ti copilul sa faca ceea ce-i place cand vine vorba de arta. Pentru ca daca e lasat sa faca ceea ce-i place, creativitatea e la un pas distanta.

 

Creativitatea este subiectiva

Trebuie sa intelegi ca vremurile se schimba si ca ideea ta despre ceea ce reprezinta o pictura reusita poate sa nu coincida cu cea a copilului tau.

Daca e de la sine inteles ca nu-i critici copilului tau desenul pentru realizarea caruia a petrecut mult timp, daca desenul respectiv nu coincide cu conceptia ta despre arta sa nu intri in panica.

In plus, indiferent de ceea ce ai auzit, critica artei este puternic subiectiva. In arta, ”binele” si ”raul” sunt concepte vagi. O carte care tie ti-a placut mult de tot s-ar putea sa-i displaca profund altuia. Melodia aia auzita la radio si care te face sa te enervezi e in acest moment ringtone-ul altcuiva care o apreciaza.

Daca cel mic alege un drum in a se exprima creativ, iar ceea ce iese din asta pe tine te dezamageste, s-ar putea sa ramai surprinsa intr-o zi.

Majoritatea oamenilor creativi care au pornit curente artistice ajunse ulterior faimoase au fost neintelesi la inceput de semenii lor.

 

Arata-i ca apreciezi ceea ce face

Si aici nu vorbim doar de incurajare. Sa-ti incurajezi copilul e simplu de cele mai multe ori: ”bravo”, ”continua tot asa”, ”excelent”.

A aprecia insa ceea ce face copilul tau in procesul lui de formare a creativitatii inseamna insa mai mult.

Inseamna ca atunci cand iti arata un desen si incepe sa-ti explice in detaliu ceea ce a desenat sa-l asculti cu rabdare, sa nu-l critici, sa-i pui intrebari care sa denote faptul ca esti cu adevarat interesat ca parinte de ceea ce face.

Asta ii dicteaza mai mult decat orice altceva faptul ca este incurajat.

 

Libertatea de a fi creativ

Un copil care se simte apreciat se va simti incurajat sa creeze in continuare. Un copil lasat sa se exprime liber in actul creativ si fara directive clare de urmat isi va lasa imaginatia sa zburde libera.

Un copil care nu se simte constrans sa se exprime artistic o va face din pura placere si o va face des.

Un copil caruia parintii ii canta sau ii citesc povesti isi va folosi imaginatia ca sa-si reprezinte mental lucrurile; pentru ca va dori sa invete, sa priceapa. Iar toate acestea, combinate, dezvolta creativitatea copilului asa cum in ziua de azi putini profesori sunt capabili sa o faca.

Creativitatea nu inseamna doar exprimare prin arta. Creativitatea ne este de folos atunci cand incercam sa dam de cap unei situatii, ne ajuta sa inventam concepte noi, sa abordam problemele din unghuri inedite.

Creativitatea copilului tau se poate manifesta in domenii la care nici nu te-ai fi gandit – de la programare pe calculator si pana la modul in care decide cum se joaca cu papusile.

Nu toti ajungem pictori la maturitate, dar putem ajunge ingineri, sociologi, avocati ori manageri de companie si sa ne folosim de creativitate in toate aceste domenii.

Dar un lucru este sigur – un copil, indiferent de cum ajunge sa-si exprime creativitatea, se va folosi de ea ulterior in viata intr-o masura sau alta. Si cu cat mai creativ va fi, cu atat mai aproape va ajunge de omul care speri sa devina.

 

De Razvan T. Coloja, psiholog

www.psihoradea.com

Citeste si:

Creativitatea e vitala

Exercitii de creativitate

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top