Now Reading
Cum recunosti falsa iubire

Cum recunosti falsa iubire

Revista Psychologies

Cu totii ne dorim iubiri ca in povesti, pana la adanci batraneti, dar putini stiu sa recunoasca partenerul potrivit si de multe ori ne implicam in relatii de cuplu total nepotrivite, care ajung sa ne raneasca. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa depistezi falsa iubire.

 

 

Ca sa intelegi diferenta dintre o iubire autentica si falsa iubire, trebuie sa stii ce reprezinta pentru tine iubirea. Nu din definitii, nu din citate sau povesti, nu din experientele altor oameni, ci din interiorul tau, din trairile si emotiile tale.

 

 

Prima iubire

Iubirea parinteasca este prima forma de afectiune pe care o cunosti si care are stransa legatura cu restul iubirilor pe care le intalnesti in viata. In functie de relatia cu parintii se formeaza stilul tau de atasament si implicit modul in care reusesti apoi sa construiesti o relatie de cuplu.

Daca ai primit iubirea de care aveai nevoie sa te dezvolti sanatos, sa ai siguranta de sine si sa stii sa-ti comunici nevoile, atunci vei transmite mai departe o iubire sigura, intima, fara strategii si dependente.

Altfel, pornind in viata cu un deficit de afectiune, vei incerca sa gasesti in relatiile tale de cuplu rezolvarea celor de acasa, iar iubirea va deveni o arma de lupta, nu o stare de implinire si de fericire. Nu poti darui ceea ce nu ai primit.

 

 

Cum recunosti falsa iubire

In acest context apare si falsa iubire, ca un efect al instabilitatii tale emotionale. Atunci cand  te simti mereu tematoare si stanjenita sa te arati asa cum esti, nesigura pe ceea ce simti, cand alergi sa atragi atentia partenerului tau de viata, desi el evita sa-si ia angajamente fata de tine, cand devii dependenta de relatia cu el, nu putem vorbi de iubire.

Pe fondul dezechilibrului tau interior, cand traumele tale ocupa locul iubirii sanatoase, atragi in viata ta parteneri de cuplu care sa-ti aminteasca asta. Poti suspecta ca iubirea pe care o afiseaza iubitul tau nu este reala atunci cand: nu iti vorbeste clar si deschis despre sentimentele lui; iti spune jumatati de adevar; fuge de responsabilitati; evita sa-ti vorbeasca despre ceea ce simte pentru tine; cere fara daruiasca nimic in schimb; te face sa te indoiesti de valoarea ta.

Umilinta, provocarile, inselaciunea, tradarea, cruzimea, minciunile, falsitatea, indiferenta, sunt semnale ce nu trebuie niciodata confundate cu iubirea. Negarea acestei realitati complexe te tine in aceasta bucla a iluziei si alienarii, repetand niste tipare mentale care sunt un izvor nesecat de suferinta.

 

 

Cum eviti falsa iubire

Trebuie sa-ti intelegi pe deplin nevoile de intimitate, disponibilitate si siguranta intr-o relatie de cuplu. Spune de la bun inceput care sunt dorintele tale, fara teama ca poti pierde atentia barbatului de care esti indragostita.

Comporta-te natural, nu incerca sa pari ceea ce nu esti, doar pentru a bifa puncte comune cu iubitul tau. Si nici nu vei fi apreciata la adevarata ta valoare.

Evita sa intri in relatie de cuplu cu un partener indisponibil emotional. Vei primi numai mesaje contradictorii, fara nicio intentie concreta. Acorda-ti singura sansa la fericire, nu astepta sa ti-o dea cineva.

 

 

 

De Mirela Antonache Gheorghita, psiholog, psihoterapeut, 0744 566 808, [email protected]

 

 

 

Citeste si:

Relatia cu parintii ne influenteaza alegerea partenerului de cuplu

„Bagajul emotional” si noua relatie de cuplu

 

 

Foto: shutterstock.com

 

 

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top