Now Reading
Cum să închei o relație fără regrete

Cum să închei o relație fără regrete

Nu e ușor să închei o relație, nici atunci când este decizia ta. Și deseori ajungi să te întrebi dacă a fost cea mai bună decizie. Iată cum poți să închei o relație fără regrete.

Citește și:

Comportamente daunatoare dupa despartire

O relatie noua imediat dupa despartire? Riscuri si avantaje

Am trecut cu toții prima drama unei despărțiri și știm cam toate versiunile acesteia. Iar în caz că nu le știm, suntem chiar norocoși.

Majoritatea însă a făcut cunoștință cu discursuri calme dar dureroase, „aș vrea să rămânem prieteni”, crizele cu țipete și isterie, finalurile bruște fără prea multe explicații sau ghostig-ul, etc.

Există și despărțiri de comun acord, dar din păcate cele mai multe sunt decizia unui singur partener, care trebuie să se confrunte cu devastarea celui respins, care deseori nu acceptă despărțirea.

Indiferent de modul în care are loc separarea, cu toții rămânem cu rerete… care iau mai mult sau mai puțin următoarele forme:

 

Regretul că s-a terminat

Dezechilibul emoțional cauzat de o despărțire ne poate face să spunem lururi pe care le gândim diferit sau pe care nu voiam să le spunem. Sau, am avut parte de o ceartă prea dureroasă, iar finalul a fost prea abrupt.

Chiar și atunci când ne este clar că trebuie să închiem o relație, finalul însăși nu este simplu, mai ales dacă nu există discuții clarificatoare și ajungem să ne simțim „bântuiți”.

Apare nevoia de a cere scuze, nu pentru finalizarea relației ci pentru drama, emoțiile și comentariile care au rănit.

Este momentul în care iei inițiativă și cureți dezordinea emoțională pe care, pentru un oarecare motiv, ai lăsat-o în urma ta. Dai un telefon, lași un mesaj sau trimiți un email.

Este necesar să afirmi cu claritate că nu îți dorești reluarea relației, dar vrei să îți ceri iertare pentru modul în care s-a încheiat.

În această etapă treuie să te ierți și pe tine. Fiecare dintre noi face ce poate, cum poate mai bine. Iar uitându-ne în urmă, putem învăța din greșeli și le putem pune într-o nouă perspectivă.

Lecțiile au scopul de a ne educa, nu de a ne bântui, iar regretele nu trebuie să ne facă să ne pedepsim…

 

Regretul că nu ai clarificat lucrurile

De regulă apare atunci când are loc o despărțire dureroasă, iar regretul se datorează unor întrebări pentru care nu ai răspunsurile, faptului că nu ai reușit să te eliberezi de anumite sentimente sau incertitudini, că nu ai reușit să îl faci pe celălalt să înțeleagă motivele pentru care s-a ajuns aici.

Și de data aceasta poți discuta, dacă acest lucru este posibil, cu fostul partener. De exemplu, la 6 luni după ce ai aflat că a avut o aventură și ai încheiat relația, îi poți trimite un email sau, în loc de o abordare indirectă, vino cu propunerea de a avea o conversație față în față.

Poți pune întrebările rămase fără răspuns sau tot ceea ce ți-ai fi dorit să spui.

Din nou, ai grijă să clarifici rolul întâlnirii: nu are loc pentru a relua relația și nici pentru a face reproșuri în continuare pentru că nu ți-ai depășit furia și nu ți-ai vindecat rana, ci doar pentru a putea să te echilibrezi mental și emoțional.

Vorbește despre tine, despre emoțiile sensibile, despre ceea ce ai apreciat și ce s-a întâmplat rău.

În cazul în care un astfel de contact este imposibil, fie pentru că nu știi acum unde se află fostul partener (fosta parteneră), fie pentru că ți-a spus foarte clar că nu vrea să mai discutați niciodată sau pentru că îți lipsește curajul, poți face un exercițiu.

Scrie într-un email toate aceste neliniști și întrebări pe care încă le ai. Nu vei trimite niciodată emailul, dar scrie toate lucrurile despre care ai fi vrut să îi vorbești față în față.

Apoi, scrie o scrisoare din partea celuilalt, la adresa ta, în care vei include toate lucrurile pe care ai vrea să le auzi la modul ideal.

Citește cele două scrisori una după alta, în liniște. Emoțional, poate fi un exercițiu copleșitor, dar are putere vindecătoare.

 

Regretul că nu ai încercat destul

Există și regrete legate de faptul că poate despărțirea a fost prea bruscă, sau că ai fi putut să mai acorzi o șansă celeilalte persoane.

Aceste regrete pot apărea foarte târziu (chiar și la câțiva ani după o despărțire) când amintirile te duc în direcția relației închieiate, iar întrebările legate de „ce-ar fi fost dacă” nu îți dau pace.

Acest lucru denotă că relația nu a avut parte de încheierea necesară, iar regretele care apar nu au atât de mare legătură cu relația încheiată în sine ci cu punctul în care te afli acum cu viața ta…

Și în cazul divorțurilor, cei doi parteneri, la câțiva ani după despărțire, vor avea perioade în care știu că au făcut alegerea corectă, așa cum vor avea perioade în care nu vor fi prea siguri.

Pentru a contrabalansa privește-ți viața prin prisma prezentului. Ne retrăim trecutul pentru că ne uităm în urmă prin prisma emoțiilor noastre prezente și schimbătoare.

Dacă suntem mulțumiți de viața pe care o avem, procesul de disonanță cognitivă ne determină să asociem deciziile trecute cu starea de bine prezentă și să vedem despărțirea ca pe cea mai bună decizie.

Dacă nu suntem mulțumiți de viața noastră, indiferent de motiv, ne întrebăm dacă am luat deciziile corecte în trecut și unde am fi fost azi dacă făceam ceva diferit.

Așadar, dacă simțim astfel de regrete la mult timp după o despărțire este esențial să ne evaluăm situația prezentă și să înțelegem unde trebuie să intervenim.

Dacă astfel de gânduri apar mai curând, ele fie sunt firești în situația dată (nu ne vindecăm instant), fie se diminuează suferința și furia, iar din relație vedem mai clar punctele forte și importante care ne uneau, atunci este un moment să te gândești exact ce vrei să faci și să iei atitudine.

Dar înainte de asta, întreabă-te dacă ești pregătit să dai celuilalt o șansă pentru sentimentele pe care le ai față de el și relație sau intri pe modul automat? Respectiv, o faci din teama de necunoscut?

Teama față de o relație viitoare sau de singurătate? În astfel de situații, cel mai bine este să îți accepți procesul de vindecare, care este unul dureros, dar să îți păstrezi privirea înainte, nu în urmă.

Dacă decizia este de a relua relația, stabilește-ți criteriile pe baza cărora o vei relua, respectiv ceea ce trebuie să faceți, atât tu cât și celălalt, diferit. Asta ca să nu prelungiți agonia, iar în 3 sau 6 luni să ajungeți din nou unde sunteți acum.

În cazul în care contempli o despărțire care nu a avut loc încă, nu ar fi rău să iei în calcul aceste aspecte și să anticipezi ce s-ar putea să urmeze. Prevenția te poate scuti de suferințe ulterioare…

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top