Cum să îți crești copilul fără pedeapsă

Deseori, chiar dacă nu ne dorim asta, ajungem la pedeapsă ca metodă de educare sau de limitare a unui anumit comportament. Dar există alternative. Iată câteva idei.

Citește și:

Ce faci cand copilul tau vorbeste urat

Sfaturi pentru părinţi: cum să ţinem pasul cu copiii care se maturizează prea repede

Învață-l să fie bun cu toate ființele

Încă de mici copiii pot fi învățați să își manifeste iubirea și protecția față de toate ființele, fără discriminare. Iar în acest sens, puterea exemplului este cea mai bună metodă.

Evită să ridici tonul, să te enervezi sau, și mai rău, să lovești. Poate că ți se pare inteligent să lovești cățelui cu un ziar ca să învețe să nu mai fure mâncarea, dar pe lângă faptul că maltratezi un animal, și copilul tău va înțelege că este ok să lovească un animal. Sau o altă persoană.

Fii foarte atentă la acțiunile tale pentru că deseori, copiii transpun un anumit comportament al părinților, într-o altă situație, și astfel ajungi să crezi că îi poți corecta comportamentul prin pedeapsă.

În realitate, îi vei crește frustrarea și îi vei da sentimentul că nu este destul de bun și nu merită iubire. Pe termen lung, stima de sine este afectată serios.

 

Controlează informația la care are acces

Din păcate, atât de la televizor cât și de pe internet, copilul este asaltat de multă informație cu conotații negative. Iar să îi interzici accesul la calculator, tableta sau televizor este o greșeală.

Ambele fac parte din viața noastră, iar soluția este să limitezi accesul și să controlezi informația accesată.

Alege acele programe dedicate artei și educației. Învață-ți copilul să fie interesat de informațiile constructive, de pe urma cărora are de învățat lucruri pe care să le aplice în viața de zi cu zi.

 

Lecții de bune maniere

Nu sunt perimate și cu siguranță ne ajută dacă le învățăm încă de mici. Sunt lucruri pe care un copil de 2-3 ani le poate face și poate fi iertat pentru ele… precum să întrerupă o conversație sau să se joace cu mâncarea.

La 10 ani însă, ar trebui să știe cum să intervină într-o conversație și care sunt manierele atunci când ia masa. Nu degeaba mesele în familie sunt foarte importante, iar anumite ritualuri trebuie respectate.

Gândește-te că astfel de lucruri îi vor fi foarte utile și pe viitor. Depinde de tine cum îi vei explica regulile bunelor maniere, astfel încât să nu le perceapă drept interdicții.

Fraze precum „copiii nu au voie să întrerupă conversațiile adulților” nu sunt foarte fericite și îi pot lăsa sentimentul că ceea ce are de spus este nesemnificativ.

 

Învață-l să își exprime ideile

Regulile, interdicțiile și teama de pedeapsă duc deseori la ascunderea anumitor gânduri de teamă. Soluția nu este să îți faci copilul să tacă și să speri că va gestiona sau interpreta singur propriile gânduri, ci să îl încurajezi să le exprime pentru a le analiza împreună.

Cumva, avem pretenția să ne spună tot, dar, totodată, îl judecăm, cenzurăm, sau amenințăm cu repercusiuni. O astfel de atitudine generează conflict în copil, iar abilitatea lui de a discerne între ce e bine și ce e rău e mult diminuată.

În plus, cel mic trebuie să înțeleagă prin exemple și explicații, de ce anumite lucruri „sunt rele” și nu prin interdicții. Practic, anumite idei sunt generate de curiozitate, iar clarificarea lor îl va ajuta să interiorizeze modelul corect, acceptat social și benefic lui pe termen lung.

 

Reacția în fața greșelilor

Cu toții greșim! Chiar și în rolul de părinți putem face greșeli, cu cele mai bune intenții. Mai mult, atunci când învățăm ceva nou, este firesc să facem greșeli până ne formăm deplin o deprindere.

În cazul copilului tău, totul este nou și trebuie învățat. Iar cum reacționezi tu în fața greșelilor îl va învăța să perceapă astfel de situații în moduri diferite.

Vrei să îl înveți că este normal să greșim și că astfel de momente pot fi depășite, că putem învăța ceva din ele, sau îl pedepsești astfel încât să aibă impresia că dacă nu face totul perfect, nu este bun?

 

Ca părinți, provocările cu care ne confruntăm în educația copiilor noștri sunt nenumărate și particularizate în funcție de fiecare copil. Cea mai bună resursă a noastră este răbdarea de a procesa informații și situații.

Nu este recomandat să reacționăm impulsiv, oricât de obosiți, stresați sau supărați suntem. Întâi trebuie să ne întrebăm ce va învăța copilul de pe urma reacției noastre și cum îl va afecta pe termen lung.

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Dating: semne pe care le interpretăm (greșit) drept interes din partea lui
Dating: semne pe care le interpretăm (greșit) drept interes din partea lui

În dating se tot schimbă regulile și uneori, ne este greu să ținem pasul cu ele. Acum, în era on-line, nu putem anula complet acest tip de comunicare… deși nu este cel mai recomandat. Iată câteva semne pe care ni le traducem greșit ca fiind dovada interesului unui bărbat.

Citeste
3 semnale de alarmă la începutul unei relații de cuplu
3 semnale de alarmă la începutul unei relații de cuplu

Vedem destul de repede anumite semnale de alarmă, dar oare este simplu să le ascultăm? Totuși, experiența (și studiile) ne recomandă să nu le ignorăm. Iată trei dintre ele.

Citeste
Cuplu: alegerea partenerului cu care ai deja o relație
Cuplu: alegerea partenerului cu care ai deja o relație

Credem că alegerea partenerului se încheie odată ce am găsit o persoană potrivită nouă cu care începem o relație. În realitate, alegerea partenerului are loc în fiecare zi pe care o petrecem împreună în cuplu.

Citeste
Cum să îți crești copilul fără pedeapsă
Cum să îți crești copilul fără pedeapsă

Deseori, chiar dacă nu ne dorim asta, ajungem la pedeapsă ca metodă de educare sau de limitare a unui anumit comportament. Dar există alternative. Iată câteva idei.

Citeste
Cum poți învăța un copil să doarmă singur
Cum poți învăța un copil să doarmă singur

Mulți dintre noi se bucură de apropierea oferită de somnul alături de propriul copil. Dar între tandrețe și sănătatea cuplului și a relației cu copilul, este mai sănătos să educi un copil să doarmă singur. Nu este neapărat și simplu.

Citeste
Iubirile care dor: Teama de abandon, terenul fertil al relațiilor toxice
Iubirile care dor: Teama de abandon, terenul fertil al relațiilor toxice

Când trăiești cu teama de abandon, relațiile tale vor fi preponderend guvernate de această anxietate. Alegerile nesănătoase se transformă în relații toxice, iar emoțional, nu faci decât să îți adâncești suferința.

Citeste