Cum să îți evaluezi corect așteptările de la un partener de cuplu

Uneori, așteptările de la un partener arată bine pe hârtie, dar nu găsesc aplicabilitate în viața reală. Iată ce avem de făcut pentru a ne găsi un partener… potrivit nouă.

Citește și:

Cum poți recunoaște un narcisist de la primele întâlniri

Indicii că în cuplu ai rolul de salvator

 

Credeți că Ileana Cosânzeana avea un check-list de caracteristici pe care le cauta la Făt Frumos? Sau invers?

În lumea în care trăim, cu atâtea opțiuni dintre care să alegem, a alege un partener de viață este o misiune grea. Ne dorim foarte multe lucruri de la omul de lângă și, pentru că suntem speciali, credem că ni se cuvine tot ce este mai bun.

Femeile cu care stau de vorbă îmi spun, deseori, lucruri precum: „îmi doresc să fie inteligent, să aibă grijă de el, să împărțim treburile casei, să fie sportiv, să îi placă să ieșim, dar să stăm și acasă…” și lista este mult mai lungă.

În ultimii zeci de ani, pretențiile noastre de la omul pe care îl alegem să ne fie alături au crescut foarte mult.

Dacă puneți pe hârtie toate dorințele, iese un profil al „candidatului perfect” care, ca și în cazul recrutării pentru un job vacant special, nu există în realitate.

Lista de cerințe pentru partenerul de viață a crescut incredibil și, după cum spune Esther Perel, ceea ce oferea pe vremuri un sat întreg, acum cade în responsabilitatea unui singur om.

Este aproape imposibil să găsești pe cineva care să îndeplinească toate dorințele pe care le ai. Și atunci care este soluția?

În cazul în care intri într-o relație cu cineva care nu se ridică la nivelul așteptărilor, acea relație va ajunge într-o perioadă de timp să fie o luptă de putere și critici.

Tu, cea care ai intrat în relație pentru că „are potențial”, vei încerca să îndemni din ce în ce mai acerb partenerul să facă schimbările pentru a-și atinge acel potențial pe care tu l-ai simțit și pe care ți-l dorești.

Dacă nu sunt lucruri pe care partenerul și le dorește pentru el, este o luptă pierdută oricât de mult ai încerca și care se finalizează cu despărțire sau divorț, în cazul fericit.

În cazul nefericit, avem doi oameni care rămân împreună din cu totul alte motive (frici) decât cele care ar putea să facă o relație fericită.

Dacă îți dai seama de aspectele de mai sus și nu intri în relație cu oameni care nu îndeplinesc standardele tale, posibil să te găsești în situația de a fi fără partener în mare parte a timpului. Șansa de a găsi ceea ce îți dorești crește însă pentru că ai disponibilitate și timp pentru a căuta.

Răspunsul la întrebarea „care este soluția?” este simplu, dar nu ușor de pus în practică: asigură-te că ceea ce ai pe lista de dorințe este ceva realizabil, că nu ai pretenții de cer și pământ de la partenerul de viață.

Cel de lângă tine nu este responsabil pentru fericirea sau nefericirea ta. Tu ești! Gândește-te la relație ca la o mașină: când îți imaginezi ce mașină ți-ai dori, poți face schița a ceva ce nu există într-un model anume.

Creezi dorințele din opțiuni pe care le-ai văzut de-a lungul timpului la mai multe tipuri de mașini și desenezi propriul model alegând ce este mai bun din tot ce ai văzut. Un asemenea profil seamănă cu o carte a lui Jules Verne. 

Sfatul meu: asigură-te că nu inventezi ceva ce nu există în realitate. Alege, apoi lasă lista deoparte și bucură-te de viață alături de partener, de cum te simți alături de el.

Adaptarea și flexibilitatea în ceea ce îți dorești de la celălalt sunt cheia relațiilor de lungă durată. Un tipar/standard fix, rigid, care nu lasă loc omului să fie, este calea directă spre frustrare și dezamăgire.

Sunteți „parteneri”. Asta presupune că te uiți la celălalt și ai încredere, admirație, respect pentru el ca om, diferit de tine. Tu nu ești perfect. Nu căuta perfecțiunea și chiar s-ar putea să ai o viață fericită.

 

De Irina Doiciu, psiholog, terapeut de cuplu, consilier în carieră, consultant schimbare comportamentală a adulților

Improving este un program lansat în 2007 și care folosește gamification pentru a obține rezultate în evoluția personală și a relației de cuplu.

www.improving.ro

irina@improving.ro

Tel.: 0722.564.301

Foto: shutterstock.com

 

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Ce contează și ce nu pentru o căsnicie fericită
Ce contează și ce nu pentru o căsnicie fericită

Există multe teorii în privința lucrurilor care fac un mariaj să dureze. Majoritatea însă se învârt în jurul următorilor factori: eu joc un rol important, contează cum îl alegi pe el și… trebuie să ne asemănăm! Cât sunt de adevărate și care este ponderea lor pentru o căsnicie fericită, aflăm în cele ce urmează.

Citeste
Discuții în cuplu care nu se poartă în pat
Discuții în cuplu care nu se poartă în pat

În dragoste și în război totul e permis. Dar în pat, nu! Evită să porți în pat aceste discuții, nu vă fac deloc bine.

Citeste
Limite sănătoase în prietenia cu un fost iubit
Limite sănătoase în prietenia cu un fost iubit

Prietenia cu un fost iubit poate fi un joc periculos, de aceea, de cele mai multe ori, o astfel de relație nu este recomandată. Dacă, totuși, te regăsești în acest scenariu, iată care sunt limitele sănătoase.

Citeste
Cum să îți evaluezi corect așteptările de la un partener de cuplu
Cum să îți evaluezi corect așteptările de la un partener de cuplu

Uneori, așteptările de la un partener arată bine pe hârtie, dar nu găsesc aplicabilitate în viața reală. Iată ce avem de făcut pentru a ne găsi un partener… potrivit nouă.

Citeste
Greșeli care ne îndepărtează de un nou partener
Greșeli care ne îndepărtează de un nou partener

Începutul unei relații dincolo de sentimentul de îndrăgostire, aduce și numeroase provocări. În funcție de așteptările și dorințele noastre, de modul de a comunica și a ne comporta, putem face anumite greșeli care de îndepărtează de un nou partener. Iată care sunt acestea.

Citeste
Unde greșesc părinții în relația cu copiii lor
Unde greșesc părinții în relația cu copiii lor

Vrei să fii un părinte bun? Atunci fii dispus să-ți asumi greșelile și fă tot posibilul să nu le mai repeți. Uite unde greșesc părinții în relație cu copiii lor mai mici sau adolescenți, ce zici, te încadrezi?

Citeste