Now Reading
Cum să obții familia pe care o meriți

Cum să obții familia pe care o meriți

Fie avem norocul unei familii în care ne dezvoltăm armonios, fie traumele și suferința își pun amprenta asupra noastră. Dar ce facem mai departe depinde de noi. Iată ce poți face pentru a avea familia pe care o meriți.

Citește și:

3 pași pentru a depăși suferința provocată de relația toxică cu părinții

Cum ajungem să plătim pentru păcatele părinților noștri

Nu îți poți alege familia de origine… este precum rezultatul unei loterii. Iar această familie te definește pe parcursul evoluției tale. Acesta este primul semn al valorii tale proprii și rolului pe care îl joci în viața ta.

Poți fi neapreciat sau supraapreciat, iar copil fiind ești vulnerabil și îți poți construi mecanisme disfuncționale cu privire la lumea din jur și tehnicile de supraviețuire.

Evident, poți avea și norocul de a crește într-o familie care îți hrănește și dezvoltă potențialul, ajungând un adult echilibrat.

Dar dacă în copilărie nu poți alege cum să-ți trăiești viața, ca adult îți poți redefini valoarea personală și poți stabili criteriile după care vrei să îți trăiești viața. Criterii care pot include valori din familia de origine sau nu.

Există însă și anumite elemente din viața de familie care sunt distincte și nu trebuie subevaluate. Fiecare familie este unică, asta e clar.

Mai ales în societatea actuală când poți proveni dintr-o familie monoparentală, părinți divorțați, familie adoptivă, poți avea părinți sau frați cu dizabilități, poți crește într-un cămin, etc. Combinațiile sunt numeroase, dar ideea pe care ți-o formezi despre familie în copilărie, poate deveni reperul tău.

Pe măsură ce crești și iei contact cu lumea din jur, descoperindu-te și din alte perspective, poți ajunge să decizi dacă familia ta se potrivește nevoilor și dorințelor tale sau dacă este total diferită sau, în situațiile traumatice, dacă este disfuncțională.

Oricum îți identifici propria familie, va exista o conexiune și familiaritate care nu apar în nicio altă relație.

Părinții tăi și relația cu ei, fie binefăcătoare sau invalidantă, au rol formativ. Fie accepți părinții pe care îi ai sau îi respingi, sunt parte din ceea ce devii.

Dacă ai frați, aceștia pot fi persoanele care înțeleg mai bine experiența pe care ai avut-o crescând și de ești așa cum ești. Dar chiar și un frate nu poate traversa exact aceeași experiență pentru că sunteți două ființe diferite.

Dacă experiențele tale de familie sunt predominant bune, este important să menții acele legături, chiar dacă într-o manieră superficială.

Pierderea sau distanțarea de un părinte sau frate care au făcut cum au putut mai bine, chiar dacă nu a fost exact ce îți doreai sau ce ți se potrivea, este extrem de dificilă.

Totodată, atunci când vei avea la rândul tău copii sau un partener de durată vei experimenta din altă perspectivă dificultatea de a avea o familie și poate vei ierta mai ușor eșecurile și neajunsurile familiei tale de origine.

Dacă însă experiențele tale cu familia au fost abuzive sau disfuncționale și au lăsat în urmă consecințe psihologice importante, o decizie înțeleaptă este distanțarea.

Poate vei alege să vindeci din rănile trecutului, cu ajutorul unui specialist, astfel încât să poți menține o relație, cât de simplă cu familia. Fiecare individ va decide pentru sine ce variantă funcționează.

Dacă decizi separarea, va trebui să recunoști că respingi totodată copilul din tine și experiențele lui, iar acest lucru te va afecta ca adult. Dar poate fi cea mai bună decizie. Numai tu poți lua această hotărâre și este recomandat să apelezi la un specialist care să te ajute pe parcursul acestei decizii.

Persoanele ale căror familii au fost abuzive și au produs daune majore au nevoie să respingă tot ceea ce au trăit și în special pe acei membrii care au perpetuat comportamentele disfuncționale. Ulterior, pot învăța să își formeze un familie mai bună din prieteni, colegi pe care îi aleg, fiind atenți să nu reproducă relațiile traumatizante din trecut.

Ar fi ideal să existe un membru al familiei care să valideze viziunea ta asupra ceea ce ai trăit și care să te încurajeze să cauți să formezi alt timp de relații, mai sănătoase.

Iar dacă acest membru nu există, un prieten apropiat sau un partener te poate ajuta să creezi un viitor mai bun așa cum te ajută un consilier sau psiholog.

Familia te formează, dar decizia de a rămâne conectat la trecut sau de a te desprinde depinde de tine.

Orice hotărâre ai lua, aceasta va avea consecințe asupra vieții tale, motiv pentru care, dacă vrei să reformulezi bazele relației cu familia ta, ai grijă ca în contactul cu ei să rămâi cine ai devenit sau cine îți dorești să devii.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, dacă te simți atras în traumele trecute și că rezolvarea pe care o cauți nu o poți găsi în familia ta, distanțează-te și formează-ți altă familie, bazată pe nevoile și valorile importante pentru tine.

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top