Cum să răspunzi eficient la furia copilului tău

Deseori nu suntem pregătiți să ne confruntăm cu furia copilului mic. Iar în loc să-l învățăm cum să fie furios, îi spunem să nu o facă. Iată câteva sfaturi.

Citește și:

Inteligența parentală și coaching emoțional pentru copii

Parenting: cum rezolvăm constructiv dependența copilului de mamă

Să spui copilului că nu e frumos sau normal să fie furios este o mare greșeală. Iar mulți părinți și educatori, în astfel de situații, pedepsesc copilul sau reacționează în alt mod greșit.

Să nu uităm însă că cel mic are nevoie să învețe moduri prin care să își controleze sentimentele atunci când se simte copleșit. Nu să se simtă rușinat de ele. Nu să îi fie teamă de pedeapsă.

Altfel, cum va reacționa atunci când pedeapsa nu va mai fi o opțiune? Iată câteva lucruri pe care le putem face atunci când copilul experimentează emoții puternice. Iar acestea pot fi de furie, dar pot fi și de tristețe, teamă sau frustrare.

 

Păstrează-ți calmul

Atunci când vedem copilul într-o stare emoțională puternică, prima reacție este aceea de a-i face observație sau de a-l face să înțeleagă că nu este în regulă comportamentul lui.

Toate cercetările demonstrează că cea mai ineficientă metodă de a gestiona o astfel de ieșire emoțională este cearta sau verbalizarea modului „corect' de a reacționa.

Desigur, există momente nenumărate în care să vorbim cu copilul despre așteptări și responsabilitate, dar niciodată în momentul declanșării unor astfel de emoții.

Neuroștiința ne arată că atunci când copiii sunt nervoși sau supărați, zona emoțională a creierului este activată, iar simultan, partea rațională este mai puțin activă.

Din acest motiv, să faci apel la partea rațională a copilului este o abordare greșită. În fapt, orice spui referitor la moment sau consecințele lui nu face decât să agraveze situația.

Singura strategie eficientă este aceea de a ajuta copilul să se calmeze. Iar în acest sens poți întreprinde o serie de acțiuni. Toate au în comun aceleași elemente: acordă-i timp și spațiu, sprijin, o abordare pozitivă, ajută-l să se concentreze pe respirație. Nici un joc nu ar strica.

În funcție de vârsta copilului, îl poți duce într-un spațiu din casă sau clasă în care să se detașeze de situație și să se liniștească – fără a-l pedepsi! Iar dacă vorbim despre un adolescent, îl poți încuraja să facă o plimbare scurtă sau să bea apă.

 

Învață-ți copilul ce are de făcut

În loc să faci o listă cu reguli care interzic „nu ai voie' creează una cu reguli despre ce poate face „ai voie'. Este firesc și la îndemână să spunem copilului „nu ai voie să lovești', dar dacă el o face?

Putem să îi dăm următoarele variante: „strânge o mingie antistress', „îmbrățișează o jucărie de pluș', „concentrează-te pe respirație', „ascultă muzică liniștitoare', „mișcă-te prin cameră sau fă o plimbare' – în condiții de siguranță!, „scrie, desenează sau vorbește despre problemă'.

 

Folosește diversiuni și distrage-i atenția

Atunci când creierul emoțional este activat de un eveniment supărărtor este foarte util să distragem atenția copilului de la gândurile furioase care îl mențin în starea de alarmă. Este un procedeu util cu copiii, deși sunt mulți adulți care știu cât de utilă este metoda și pentru ei.

Dacă educatorul se confruntă cu un astfel de episod, atenția copilului poate fi distrasă prin diverse sarcini: să împartă colegilor cărți sau foi albe, să ducă o carte la bibliotecă sau să care o cutie (efortul fizic deseori are un efect de calmare).

Oferă-i spațiu, fie că poți ieși cu el să faci câțiva pași sau se poate mișca singur prin spațiu. Îi poți permite să deseneze sau să se joace cu plastilină dacă e vorba despre un copil mic.

Este util să identificăm și situațiile care declanșează aceste reacții la copil. Pentru că odată ce știm sursele putem să înțelegem mai bine prin ce trece și de ce răspunde astfel. Iar anumite condiții chiar pot fi evitate: oboseala, foamea, căldura prea mare, etc.

Indiferent ce resurse descoperi pentru a calma copilul și a-l ajuta să depășească episodul, evită să te enervezi, să ridici vocea sau să îl pedepsești. Alege în schimb o îmbrățișare și empatia cu starea pe care o traversează el.

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Cum să răspunzi eficient la furia copilului tău
Cum să răspunzi eficient la furia copilului tău

Deseori nu suntem pregătiți să ne confruntăm cu furia copilului mic. Iar în loc să-l învățăm cum să fie furios, îi spunem să nu o facă. Iată câteva sfaturi.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste