Cum sa te comporti cu un partener isteric

Partenerul tau devine isteric atunci cand are nevoi pe care nu stie sa si le exprime altfel, decat printr-o criza. Iata care sunt aceste nevoi si cum sa ne purtam cu el fara a isca un scandal monstru.

 

Nevoia exagerata de atentie

Nimic nu se compara cu show-ul oferit de scenele' sau rabufnirile emotionale ale unui partener isteric. Oricat de mult am incerca sa ignoram acele manifestari, fie ca le vedem live sau la televizor, ele ne starnesc curiozitatea, ne fac sa vorbim despre ele, ne surprind in multe feluri, iar intr-un cuvant, ne capteaza atentia.

Pentru ca, intr-adevar, acesta este scopul istericului. Dornic de a capta privirile celor din jur, dar si atentia partenerului, o persona isterica va actiona in asa fel incat sa fie vizibila. Nevoia sa de atentie este comunicata prin imbracaminte, limbaj verbal sau non-verbal si comportament.

In cuplu, astfel de persoane – mult mai multe femei decat barbati – sunt foarte seducatoare si sarmante, atata vreme cat obtin atentia partenerului, insa daca nu se simt suficient de remarcate, nu se vor sfii sa aiba iesiri necontrolate, punandu-l pe celalalt in dificultate.

Motivul acestei nevoi de atentie se afla de cele mai multe ori in istoria personala, cel mai probabil aceste persoane au invatat sa capete iubire, manifestandu-se accentuat, altfel nu se simteau vazute, apreciate si iubite.

Intelegand acest aspect, partenerul unui isteric trebuie sa fie pregatit sa-i ofere acestuia atentia asa mult dorita, cu siguranta o merita, la cate eforturi depune pentru a o obtine…

 

Explozii emotionale

Iesirile necontrolate ale istericilor sunt fundamentate de emotionalitatea lor excesiva. De cele mai multe ori, dupa ce crizele lor se incheie, isi privesc cu o oarecare detasare manifestarile, ca si cum acestea nu le-ar fi apartinut sau ca si cum le-ar fi uitat.

Aceasta belle indifference' face parte din farmecul lor, insa partenerii lor nu isi revin atat de repede si au de suferit. Emotionalitatea lor excesiva este explicata de faptul ca ei asimileaza informatiile prin intermediul impresiilor.

Un isteric nu analizeaza faptic situatiile si nu da dovada de obiectivism. Acesta este subiectiv in perceperea realitatii, in sensul in care pana si memoria sa functioneaza aproape in totalitate in baza amintirilor afective' si nu a informatiilor neutre.

Acest mod de functionare, il face pe isteric instabil si impulsiv in reactii, iar partenerul sau trebuie sa se astepte sa fie rapid trecut de la statutul de adulat, la cel de dispretuit si invers.

Labilitatea sa emotionala poate fi extrem de consumatoare pentru celalalt, tocmai de aceea este recomandat ca partenerul istericului sa rasplateasca normalitatea sa, atunci cand acesta o manifesta.

Atunci cand se simte validat, istericul se relaxeaza si renunta la atitudinea sa teatrala si manipulatoare.

Este important ca in acele momente, partenerul sau sa-i sublinieze faptul ca apreciaza atitudinea sa. Acest lucru ii va conferi istericului garantia ca este remarcat si apreciat.

 

Cateva recomandari

In timpul unui conflict, incearca sa iti pastrezi calmul si sa-ti amintesti ca asa cum a izbucnit, la fel de repede se va termina.

Accepta manifestarile unei persoane isterice ca pe emblema sa personala, la urma urmei, stilul sau flamboiant te-a atras la ea.

Incearca sa nu te amuzi de crizele sale, oricat de tentant ar fi. In acest fel, risti sa o starnesti si mai tare si sa amplifici starea sa de nesiguranta. Aminteste-ti ca oricat de mult ar regreta dupa, pe moment poate fi extrem de impulsiva.

Nu ceda prea repede santajului emotional din partea persoanei isterice! Desi scopul sau este sa impresioneze, pozand chiar in victima si reusind sa activeze salvatorul din tine, tu stii ca isi pierde rabdarea atunci cand obtine prea usor ce doreste si este posibil sa caute repede un alt public.

Incurajeaza-i dobandirea comportamentul asertiv, in acest fel intensitatea furiei sale va fi diminuata. Desi au accese de furie, persoanele isterice sunt de obicei persoane decente.

Problema este ca ele privesc manifesarile unui comportament agresiv in limitele normalului sau pe cea a asertivitatii, ca fiind intolerante si stanjenitoare, ca si cum l-ar insulta pe partener. Paradoxul este ca tocmai aceasta neplacere le face sa se incarce de emotii disfunctionale si sa se elibereze brusc si furtunos.

Fii intelegator cu un partener de acest fel. In esenta, el isi doreste cu ardoare sa fie iubit, chiar daca nu stie sa arate acest lucru, decat sub masca dependentei de atentie.

Felul lui de a fi nu se poate rezolva doar printr-o vointa puternica, ci de cele mai multe ori necesita ajutor psihoterapeutic.

 

De Stefania Voia, psiholog

stefania.voia@yahoo.com

Tel.: 0726.191.255

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Cum sa te comporti cu un partener isteric
Cum sa te comporti cu un partener isteric

Partenerul tau devine isteric atunci cand are nevoi pe care nu stie sa si le exprime altfel, decat printr-o criza. Iata care sunt aceste nevoi si cum sa ne purtam cu el fara a isca un scandal monstru.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste