Cum se dezvolta creierul bebelusilor
Nu se poate exprima prin cuvinte si te intrebi ce se intampla in mintea copilului tau? Iti doresti sa-l intelegi mai bine? Pentru asta trebuie sa stii cum se dezvolta creierul bebelusilor…
Zambesc, ganguresc, plang, dar nu reusim mereu sa intelegem ce este in mintea copiilor nostri atunci cand sunt prea mici sa se exprime in cuvinte. Cu totii ne dorim sa stim cum se dezvolta creierul bebelusilor si ce nevoi au.
Se nasc prea devreme
Daca oasele bazinului mamei ar avea dimensiuni mai mari, bebelusul ar ramane sa se dezvolte in uter pentru mai mult timp. Pentru ca perioada maxima de sarcina este de 42 de saptamani, la nastere, creierul unui nou-nascut are un sfert din dimensiunile creierului unui adult.
De aceea primele trei luni de viata sunt uneori considerate un al patrulea trimestru al sarcinii. Aceasta ar fi motivul pentru care celor mici le place sa fie infasurati strans si nu sunt deranjati de zgomotele puternice, lucruri care reproduc conditiile intrauterine.
Primele forme de atasament apar in jurul varstei de 5 luni, iar zambetul constient nu mai devreme de 10 – 14 saptamani.
Neuronii
Un copil sanatos se naste cu toti neuronii pe care ii poate avea un om toata viata, mai exact 100 de miliarde. Acestia il vor ajuta la captarea volumului mare de informatie din primul an de viata. Neuronii vor comunica intre ei prin sinapse care se vor pierde de-a lungul timpului in proportie de jumatate.
Pentru a pastra cat mai multe astfel de conexiuni, trebuie sa ii stimulam zilnic pe cei mici, cu diferite activitati. Fata de noi, ei au mai putini neurotransmitatori inhibatori.
Nou-nascutii pe care ii luam in brate constant au conexiuni neuronale mai puternice. De asemenea, legatura cu mama este determinata de atingeri si miros, iar un rol important in aceasta etapa il are oxitocina, denumita si hormonul fericirii, care faciliteaza apropierea.
Cum se dezvolta creierul bebelusilor
Creierul bebelusilor se dezvolta foarte repede dupa nastere. In 90 de zile isi va dubla dimensiunea, la 55% din marimea totala. Pana la varsta de trei ani, va ajunge la 80% din volumul creierului adultilor.
Copiii nostri au nevoie de comunicare sa creasca sanatosi fizic si emotional si este indicat sa vorbim si sa ne jucam cat mai mult cu ei. Nu trebuie sa ne fie teama ca ii rasfatam prea mult pentru ca acea parte din creierul lor care se ocupa cu controlul impulsurilor nu este inca foarte dezvoltata.
Atentia, dragostea, afectiunea pe care le acordam sunt si ele esentiale in modul cum se dezvolta creierul bebelusilor. Copiii care sunt hraniti si ingrijiti bine au un hipocampus mai puternic, ceea ce inseamna capacitate mai mare de invatare si o memorie mai buna.
Citeste si:
Etapele dezvoltarii emotionale la copii
Cum ii influentezi tu, ca mama, viata copilului tau
Foto: shutterstock.com
Autor Psychologies.ro