Cum stii ca esti pregatita pentru casatorie

Intemeierea unei familii este o etapa ce aduce schimbari semnificative in viata noastra. Iar pentru a avea o relatie armonioasa de cuplu este important sa fi atins deja maturitatea emotionala. Iata cateva indicii pentru a-ti da singura seama daca esti, intr-adevar, pregatita pentru casatorie.

 

Autoacceptarea ca intreg

Aceasta inseamna sa ai in vedere puncte forte, dar si anumite limite. Totdata, trebuie sa ai o imagine de sine buna si o parere buna despre tine, atat in momentele in care ai succese, dar si in momentele in care ai esecuri. Pe scurt, sa fii capabila sa te respecti si sa te iubesti.

Evalueaza totodata daca poti dezvolta relatii intime si daca poti avea legaturi emotionale de apropiere si incredere.

In primul rand tu trebuie sa fii constienta de rolurile tale diferite, asumandu-ti-le in functie de fiecare ipostaza in care te afli (de profesionist, studenta, prietena etc).

 

Asumarea emotiilor si comportamentelor

Daca privim din perspectiva temporala, intai apare indragostirea, despre care am putea spune ca este fiorul, inefabilul sau starea de beatitudine.

Apoi apare iubirea, pentru ca aceasta se construieste in timp, este o alegere constienta si presupune dedicare si daruire de sine.

Angajamentul de a te casatori este bine sa fie luat dupa perioada de indragostire, cand iubirea a inceput deja sa se cristalizeze.

E important sa alegi partenerul pentru ceea ce el este deja, si nu pentru potential, nu pentru ceea ce consideri tu ca ar putea sa devina sau pentru imaginea de Fat-Frumos pe care i-ai construit-o.

Exista riscul ca in perioada indragostirii sa vezi imaginea idealizata si sa nu vezi realul (de aici si zicala Dragostea e oarba!').

Casatoria aduce cu sine beneficii si o viata de familie implinita, atunci cand reprezinta o alegere asumata, cand are ca piatra de temelie iubirea.

Atunci cand vine din cu totul alte motive, cum ar fi ma casatoresc pentru ca vreau sa intru si eu in randul lumii' sau viata mea parea lipsita de sens si m-am hotarat sa ma casatoresc.', aduce cu sine costuri emotionale semnificative.

 

Perspective noi

Viata de familie presupune schimbari care necesita timp, rabdare, perseverenta, precum si disponibilitatea de a privi lucrurile si dintr-o alta perspectiva. In primul rand, este un nou rol in viata ta, cel de sotie.

In acest rol vei investi timp si energie, pe langa toate celelalte roluri ale tale. Vor exista in acelasi timp un „eu' si un „noi', de care trebuie sa fii constienta.

Cand spui „eu' te referi la pastrarea individualitatii tale si a autonomiei. 'Noi' presupune uniune si comportamente impartasite. Evalueaza daca ai disponibilitatea de a gasi impreuna cu partenerul tau un echilibru intre acestea.

Aspectele pragmatice ale unei astfel de uniuni sunt faptul ca veti locui in acelasi spatiu, ca veti gestiona un buget comun si ca veti avea o familie extinsa care include si rudele partenerului.

 

Responsabilitati

Suntem pregatite pentru casatorie atunci cand constientizam ca noi suntem responsabile pentru nevoile si dorintele noastre. Iar partenerul il alegem pentru ca-l iubim si nu pentru a ni le satisface pe acestea.

Daca noi ne exprimam dorintele si el alege sa ni le indeplineasca, acesta este un privilegiu si e important sa-i fim recunoscatoare.

Un alt aspect important este acela privind valorile tale si cat esti de responsabila pentru valorile pe care le-ai preluat sau ales sa te calauzeasca in viata.

In acelasi timp, e bine sa clarifici impreuna cu partenerul care sunt valorile importante pentru fiecare dintre voi (capacitatea de a iubi, de a fi iubit, sexualitate, compasiune, familie, traditie, fidelitate etc).

S-ar putea sa fie nevoie sa-ti reconsideri anumite valori, pentru a te armoniza cu iubitul si a ajunge la un set de valori comune, ale familiei.

 

Comunicarea

Comunicarea autentica este un element esential in relatia de cuplu. Curajul de a te autodezvalui in fata partenerului, rabdarea de a-l asculta si intelege, acordarea sprijinului si a increderii in momentele dificile, contribuie la dezvoltarea intimitatii.

Alegerea asumata a formarii unei familii presupune constientizarea faptului ca pornesti intr-o calatorie in doi.

Fiecare partener il potenteaza si il sprijina pe celalat, iar iubirea, respectul, curajul, rabdarea, perseverenta si creativitatea sunt elemente esentiale pentru devenirea si implinirea fiecaruia, dar si pentru construirea unei relatii de cuplu durabile.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut

Tel. 0745.089.985

office@aventuradezvoltarii.com

www.aventuradezvoltarii.com

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Cum stii ca esti pregatita pentru casatorie
Cum stii ca esti pregatita pentru casatorie

Intemeierea unei familiie este o etapa ce aduce schimbari semnificative in viata noastra.
Iar pentru a avea o relatie armonioasa de cuplu este important sa fi atins deja maturitatea emotionala. Iata cateva indicii pentru a-ti da singura seama daca esti, intr-adevar, pregatita pentru casatorie.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste