Cum stii ca esti pregatita pentru casatorie
Intemeierea unei familii este o etapa ce aduce schimbari semnificative in viata noastra. Iar pentru a avea o relatie armonioasa de cuplu este important sa fi atins deja maturitatea emotionala. Iata cateva indicii pentru a-ti da singura seama daca esti, intr-adevar, pregatita pentru casatorie.
Autoacceptarea ca intreg
Aceasta inseamna sa ai in vedere puncte forte, dar si anumite limite. Totdata, trebuie sa ai o imagine de sine buna si o parere buna despre tine, atat in momentele in care ai succese, dar si in momentele in care ai esecuri. Pe scurt, sa fii capabila sa te respecti si sa te iubesti.
Evalueaza totodata daca poti dezvolta relatii intime si daca poti avea legaturi emotionale de apropiere si incredere.
In primul rand tu trebuie sa fii constienta de rolurile tale diferite, asumandu-ti-le in functie de fiecare ipostaza in care te afli (de profesionist, studenta, prietena etc).
Asumarea emotiilor si comportamentelor
Daca privim din perspectiva temporala, intai apare indragostirea, despre care am putea spune ca este fiorul, inefabilul sau starea de beatitudine.
Apoi apare iubirea, pentru ca aceasta se construieste in timp, este o alegere constienta si presupune dedicare si daruire de sine.
Angajamentul de a te casatori este bine sa fie luat dupa perioada de indragostire, cand iubirea a inceput deja sa se cristalizeze.
E important sa alegi partenerul pentru ceea ce el este deja, si nu pentru potential, nu pentru ceea ce consideri tu ca ar putea sa devina sau pentru imaginea de Fat-Frumos pe care i-ai construit-o.
Exista riscul ca in perioada indragostirii sa vezi imaginea idealizata si sa nu vezi realul (de aici si zicala “Dragostea e oarba!”).
Casatoria aduce cu sine beneficii si o viata de familie implinita, atunci cand reprezinta o alegere asumata, cand are ca piatra de temelie iubirea.
Atunci cand vine din cu totul alte motive, cum ar fi “ma casatoresc pentru ca vreau sa intru si eu in randul lumii” sau “viata mea parea lipsita de sens si m-am hotarat sa ma casatoresc.”, aduce cu sine costuri emotionale semnificative.
Perspective noi
Viata de familie presupune schimbari care necesita timp, rabdare, perseverenta, precum si disponibilitatea de a privi lucrurile si dintr-o alta perspectiva. In primul rand, este un nou rol in viata ta, cel de sotie.
In acest rol vei investi timp si energie, pe langa toate celelalte roluri ale tale. Vor exista in acelasi timp un „eu” si un „noi”, de care trebuie sa fii constienta.
Cand spui „eu” te referi la pastrarea individualitatii tale si a autonomiei. ”Noi” presupune uniune si comportamente impartasite. Evalueaza daca ai disponibilitatea de a gasi impreuna cu partenerul tau un echilibru intre acestea.
Aspectele pragmatice ale unei astfel de uniuni sunt faptul ca veti locui in acelasi spatiu, ca veti gestiona un buget comun si ca veti avea o familie extinsa care include si rudele partenerului.
Responsabilitati
Suntem pregatite pentru casatorie atunci cand constientizam ca noi suntem responsabile pentru nevoile si dorintele noastre. Iar partenerul il alegem pentru ca-l iubim si nu pentru a ni le satisface pe acestea.
Daca noi ne exprimam dorintele si el alege sa ni le indeplineasca, acesta este un privilegiu si e important sa-i fim recunoscatoare.
Un alt aspect important este acela privind valorile tale si cat esti de responsabila pentru valorile pe care le-ai preluat sau ales sa te calauzeasca in viata.
In acelasi timp, e bine sa clarifici impreuna cu partenerul care sunt valorile importante pentru fiecare dintre voi (capacitatea de a iubi, de a fi iubit, sexualitate, compasiune, familie, traditie, fidelitate etc).
S-ar putea sa fie nevoie sa-ti reconsideri anumite valori, pentru a te armoniza cu iubitul si a ajunge la un set de valori comune, ale familiei.
Comunicarea
Comunicarea autentica este un element esential in relatia de cuplu. Curajul de a te autodezvalui in fata partenerului, rabdarea de a-l asculta si intelege, acordarea sprijinului si a increderii in momentele dificile, contribuie la dezvoltarea intimitatii.
Alegerea asumata a formarii unei familii presupune constientizarea faptului ca pornesti intr-o calatorie in doi.
Fiecare partener il potenteaza si il sprijina pe celalat, iar iubirea, respectul, curajul, rabdarea, perseverenta si creativitatea sunt elemente esentiale pentru devenirea si implinirea fiecaruia, dar si pentru construirea unei relatii de cuplu durabile.
De Daniela Stanciu, psihoterapeut
Tel. 0745.089.985
www.aventuradezvoltarii.com
Foto: 123rf.com