Now Reading
Cum ii vorbim copilului despre divort

Cum ii vorbim copilului despre divort

Revista Psychologies

Experienta unui divort impacteaza toti membrii familiei, nu numai partenerii de cuplu. Echilibrul intregului sistem familial se pierde. Cu atat mai important devine sa protejam copilul intr-o astfel de situatie.

 

Alegeti un moment potrivit si dati vestea impreuna

Este foarte important ca vestea divortului sa vina chiar de la parintii copilului si nu de la alta ruda cum ar bunicul sau bunica, pentru a va asigura ca mesajul este transmis intr-o maniera sanatoasa si nu va ajunge sa il traumatizeze.

Pentru acest lucru este important, pe cat posibil, ca amandoi parintii sa fie de fata si sa aleaga un moment prielnic caruia sa ii acorde toata atentia.

Parintii trebuie sa se asigure ca nu vor fi interupti si ca ii vor putea vorbi copilului despre ce se intampla, raspunzandu-i la intrebari si oferindu-i asigurari.

 

Oferiti explicatii

Sunt persoane care se tem foarte tare de potentialele reactii ale copilului la auzul unei asemenea vesti si decid sa nu ii spuna adevarul.

Astfel, copilul afla o poveste precum cea in care tatal a plecat, eventual la munca, undeva departe. Acest lucru se intampla in cazul in care mama nu ii mai permite vizite tatalui sau acesta nu doreste sa mai ia contact cu copilul.

Ascunderea adevarului nu este deloc indicata. Copiii, indiferent de varsta, simt ca exista tensiuni intre parinti, ca exista o distantare intre cei doi si ca ceva se petrece.

De aceea ar fi bine sa li se explice, desigur in acord cu capacitatea lor de intelegere, ce se intampla cu adevarat si cum va arata viitorul lor.

 

Fiti sinceri

Nu oferiti jumatati de adevar, nu creati sperante false, nu hraniti fanteziile ca viata va arata la fel dupa un divort.

Inainte de toate, copiii au nevoie de sinceritate, au nevoie sa se simta in siguranta si, mai ales, ca mediul lor sa fie predictibil, chiar daca trece printr-o schimbare radicala.

Dincolo de furia si resentimentele pe care le pot avea legate de divort, parintii pot satisface aceste nevoi emotionale ale copiilor, de indata ce le constientizeaza.

Explicatiile pe care copilul le primeste trebuie sa fie simple, oneste, pe intelesul sau si cel mai important este sa nu contina acuze si denigrari la adresa celuilalt parinte.

Indiferent de greselile pe care fiecare le face intr-o relatie de cuplu si de faptul ca cei doi nu mai sunt sot si sotie, ei raman in continuare mama si tata. Este important sa nu existe amenintari mascate sau remarci ostile in mesajele transmise copilului.

 

Atentie la sentimentul de vinovatie

Se poate intampla ca un copil sa se simta vinovat pentru decizia parintilor de a divorta si sa considere ca ar fi putut cumva impiedica acest eveniment, daca ar fi facut sau nu diferite lucruri, daca ar fi fost sau s-ar fi comportat intr-un fel sau altul.

El trebuie sa fie asigurat ca nu este absolut deloc responsabil pentru ceea ce se intampla si ca nu a stat in puterea lui sa schimbe ceva din decizia luata de cei doi parinti. Nimic din ce a facut nu a cauzat divortul si, de asemenea, nu ar fi putut face nimic ca sa il impiedice.

Este important sa ii spuneti copilului ca problemele sunt doar intre voi ca adulti si ca relatia cu el nu se va modifica, in sensul ca ambii il veti iubi la fel de mult ca inainte.

 

Oferiti-i timp si rabdare

Copilul poate avea o reactie foarte puternica la primirea vestii despre divort – poate fi foarte furios, poate fi agresiv fizic si verbal, poate fi foarte speriat sau, din contra, poate sa nu aiba nicio reactive evidenta.

Indiferent de modul lui de manifestare, important este sa intelegeti ca toata lumea, inclusiv copilul, are nevoie de timp pentru a integra pierderea suferita si de a asimila noua situatie cu care se confrunta.

 

Fiti sensibili si atenti la emotiile copilului

Este firesc ca in urma unei perderi sa fim furiosi, tristi, speriati, acestea fiind sentimente cat se poate de normale.

Spuneti-i copilului ca este in regula sa aiba astfel de emotii, ca nu trebuie sa le ascunda pentru ca ele nu ranesc pe nimeni.

Mai mult, le poate impartasi pentru ca si ceilalti membrii ai familiei le simt. Incurajati-l sa puna intrebari ori de cate ori simte nevoia sa primeasca o lamurire cu privire la ce s-a intamplat sau ce urmeaza.

Raspundeti-i de fiecare data aratandu-va disponibil, calm si rabdator. Este foarte posibil ca unele intrebari sa se repete, intrucat asimilieaza informatia din diferite unghiuri si de la niveluri de dezvoltare diferite.

 

Aratati-i ca el este prioritar

Faceti tot ce puteti sa ii aratati copilului dumneavoastra ca indiferent de suferinta prin care treceti, nevoile lui, in special cele emotionale sunt prioritare pentru dumneavoastra.

Nu uitati ca, indiferent de ce s-a intamplat intre dumneavoastra si fostul sot sau fosta sotie, copilul dumneavostra are nevoie in continuare de relatia cu ambii parinti.

Deciziile pe care le luati influenteaza modul si usurinta cu care copilul se va adapta la despartirea parintilor sai. Ele pot produce rani emotionale mult mai mari decat divortul ca situatie in sine.

Intotdeauna sta in puterea celor doi parinti sa solutioneze divortul intr-o maniera sanatoasa, care sa le proteje copiii.

 

De Ramona Popa psiholog, psihoterapeut sistemic de familie, cuplu, copil

Tel: 0728.906.134

[email protected]

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top