Cuplu: 6 sfaturi pentru a găsi partenerul potrivit
Cine nu își dorește să găsească partenerul potrivit? Dar între a ne dori și a avea succes, există o diferentă, iar ea stă în abordarea noastră și modul de a acționa. Iată 10 sfaturi.
Citește și:
Comunicare în cuplu: ne cunoaștem îndeajuns partenerul sau… ne-am pierdut interesul?
De ce tot mai multe cupluri refuză căsătoria
Decide că partenerul potrivit chiar există
Sunt foarte multe persoane care îşi doresc un partener potrivit, însă nu cred că există cu adevarat cineva potrivit pentru ele. Faptul că îşi spun mereu acelaşi lucru, faptul că deşi îşi doresc, dar nu cred că există, scade şansele să-l întâlnească.
Dacă nu crezi că acest partener există, şansele să-l întâlneşti vor fi reduse. Există posibilitatea să-l întâlneşti, dar să nu-l recunoşti, pentru că tu nu crezi cu adevarat că el există.
Ce ai de făcut? E momentul să începi să să crezi că acest partener există, însă nu l-ai descoperit încă. Poate nu ar fi rău să îţi repeţi, pentru tine, din când în când, fix acest lucru: „partenerul ideal pentru mine există, dar nu l-am descoperit încă”.
Află ce înseamnă pentru tine partenerul potrivit
De cele mai multe ori persoanele care îşi doresc un partener, nu ştiu exact cum ar vrea să fie acest partener. Chiar dacă poate din punct de vedere fizic uneori ştiu ce îşi doresc, nu au o imagine clară, de ansamblu despre el.
Cum să fie? Cum să gândească? Ce nivel intelectual să aibă? Cum să se poarte? Cum să fie din punct de vedere emoţional? La ce nivel spiritual să fie?
Dacă nu descrii clar ce tip de partener îţi doreşti nu-l poţi recunoaşte atunci când el va fi în preajma ta.
Ce ai de făcut? Descrie partenerul ideal pentru tine. Ia o coală de hârtie şi raspunde la toate întrebările de mai sus şi la altele care crezi că te ajută să identifici partenerul tău ideal.
Fă-o cu cât mai multe detalii. Descrie-l astfel încât atunci când va apărea să-l recunoşti ușor. Iar dacă vrei ca lista ta să fie utilă și eficientă, uită de scenarii și fantezii. Bazează-ți răspunsurile pe propriile valori și credințe, ținând cont de nevoile tale reale.
Clarifică-ţi ce vrei într-o relaţie
Se întâmplă frecvent ca relaţiile să nu (mai) funcţioneaze din cauză că partenerii nu ştiu de fapt ce vor dintr-o relaţie. Nu ştiu nici ce pot oferi, nu ştiu exact nici ce vor să primească şi nici nu au o viziune clară despre ceea ce înseamnă o relaţie sănătoasă.
De multe ori ne dorim o relaţie potrivită, împlinită, sănătoasă, dar nu ştim de fapt care sunt elementele care ne fac pe noi să credem că o relaţie e aşa. Dacă ştii de la început ce reprezintă acea relaţie pe care o vrei, eviţi riscul de a ajunge în relaţii nepotrivite, toxice.
Ce ai de făcut? Scrie, detaliază, clarifică ceea ce poţi să oferi, ce vrei să primeşti şi ce înseamnă pentru tine o relaţie sănătoasă.
Gandeşte-te ce poţi şi eşti dispusă să oferi ca parteneră şi ce îţi doreşti să primeşti din partea celuilalt. Ce pot eu oferi? Ce vreau eu de la partener?
Apoi gândeşte-te cum arată relaţia ideală pentru tine? Care sunt acele elemente care te fac să vezi relaţia ca fiind cea pe care ţi-o doreşti? Ce vrei dintr-o relaţie?
Nu judeca după experienţele anterioare
Chiar dacă relaţiile anterioare ţi-au provocat durere, chiar dacă poate ai fost rănită, chiar dacă partenerul a fost într-un anume fel, nu înseamnă că toţi cei care vor fi de acum încolo se vor purta la fel, te vor răni sau îţi vor provoca durere. Etichetarea tuturor posibilor parteneri nu face decât să creeze ziduri prin care să nu mai treacă nimeni.
Astfel, nu faci decât să te blochezi pe tine şi nu-ţi dai voie să găseşti o persoană potrivită, refuzând accesul tuturor partenerilor cu care ai putea avea o relaţie împlinită.
Ce ai de făcut? Acceptă că există în această lume şi parteneri nepotriviţi, care poate ţi-au provocat suferinţă sau relaţii care nu au fost ceea ce îţi doreai, însă există şi alti parteneri care sunt potriviţi şi cu care poţi avea relaţii împlinite.
Nu-i lăsa pe alţii să îţi spună cine e potrivit pentru tine
Parinţii, rudele, prietenii, atunci cand te sfătuiesc sau îţi dau sugestii despre ce tip de partener ţi se potriveşte au poate cele mai bune intenţii, care pot fi din dragoste, iubire, grijă pentru tine, însă nimeni în afară de tine nu poate ştii cine e partenerul potrivit pentru tine.
Așa, ai şanse mari să întri într-o relaţie cu cineva care e plăcut de prieteni, familie sau cunoştinţe şi e considerat ca fiind potrivit, însă să nu fie cu adevărat potrivit pentru tine.
Ce ai de făcut? Acceptă tot ceea ce vine din jurul tău ca fiind doar părerile lor, trece prin filtrele tale, vezi dacă se potriveşte sau nu cu tine ceea ce primeşti şi decide tu cum să fie partenerul tău.
Fii autentică
Atunci când ne dorim o relaţie şi întâlnim pe cineva creăm, uneori fără să vrem sau să ştim, imagini despre noi cu care vrem să atragem partenerul. Aceste imagini, măşti, le creăm astfel încât persoana respectivă să ne placă.
Masca este creată şi adaptabilă astfel încât să-l mulţumească pe celalalt. Şi multora le reuşeşte acest lucru, de aceea după câţiva ani de relaţie în care partenerii au purtat măşti ajung să nu se mai recunoască unul pe celalalt şi să se vadă ca doi străini.
După un anumit timp, când relaţia avansează, dacă partenerii se mută împreună, pică aceste măşti. A purta o mască şi a o păstra mereu este obositor şi consumă foarte multă energie, astfel că după un timp masca pică şi apare senzaţia de „nu te mai recunosc”.
Atunci cei doi parteneri îşi dau seama că relaţia a pornit de la alte imagini, nu de la două persoane autentice. Iar stând faţă în faţă cele două persoane autentice, fără măşti, sunt şanse să nu fie compatibile.
Ce ai de făcut? Dacă creezi un spaţiu autentic atunci atragi persoane autentice. Dacă porţi măşti, vei atrage persoane care sunt atrase de masca ta şi sunt şanse mari să poarte şi ele măşti. Aşa că fii autentic!
Ai curajul şi fii tu mereu, cu plusuri şi minusuri. Acceptă că există şi plusuri şi minusuri, identifică minusurile şi lucrează la ele. Nu trebuie să fii o persoană ideală care să facă pe plac tuturor. Fii naturală. Acceptă că aşa eşti şi lucrezi cu tine astfel încât să evoluezi.
De Ştefania Ardelean
Foto: shutterstock.com